Kings Of Leon chtějí stadiony

22.05.2007 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Americká kapela Kings Of Leon patří k jedné z nejúspěšnějších part nové rockové vlny. Vedle The Strokes, Black Rebel Motorcycle Club a The White Stripes na začátku nového tisíciletí vrátila hudební scéně důvěru v kytarovou muziku. Její první dvě alba byla hodně syrový hippies-rock'n'roll. Novinka "Because Of The Times" naopak míří na stadiony.
6/10

Kings Of Leon - Because Of The Times

Skladby: Knocked Up, Charmer, On Call, McFearless, Black Thumbnail, Love Party, True Love Way, Ragoo, Fans, The Runner, Trunk, Camaro, Arizona
Celkový čas: 51:33
Vydavatel: Sony BMG
Nová deska "Because Of The Times" Kings Of Leon je jízda, nářez, hit za hitem. Elegantně zvládnutý boj se spoustou folkových i rockových inspirací, skvělá práce s formou i obsahem, a přesto může být vše špatně. Nebo naopak výborně. Při vnímání třetího alba Leons bude důležitější vztah k debutovému "Youth And Young Manhood" než to, jaké vůbec nové písničky jsou. To, jak to máte s prvním LP, pravděpodobně předurčí stav, který se po doposlouchání "Because Of The Times" dostaví. A pokud jste v minulých letech na deskách těchto Američanů ujížděli, tak se připravte na odpornou pachuť v ústech, žaludek naruby a možná i brečení do polštáře, a pokud to naopak máte rádi stadiónově, hodně nahlas a čistě, tak věřte, že novinka bude vaše. Každopádně "Because Of The Times" může hodně bolet. Nemusí jít o krvavé rány na těle, ale spíš o srdce a duši. Bez napínaní: Kings Of Leon odhodili neurotický hippie-rock'n'roll a nahráli desku na stadiony: hymny, patos, nabubřelost, ambice "spasíme svět nebo aspoň rock'n'roll". To samozřejmě nemusí být špatně, spíše jde o ty sympatie k minulým letům, když se budete rozhodovat, co si o novince myslet. Rozebereme to.

"Youth And Young Manhood" (debut) a "Aha Shake Heartbreak" (dvojka) jste mohli milovat, aniž byste pravidelně četli New Musical Express a jeli na retro vlně. Garážová špína, co nezněla jako "po roce 2000", ale jako z dob, kdy se hodně bralo LSD a všichni se měli rádi. Při nevelké fantazii by nebyl problém splést si tracky jako "Happy Alone" nebo "California Waiting" s některými psycho nátěry The Beatles alba "The Revolver". Kings Of Leon při nástupu na scénu neměli nic moc zvuk ani superchytlavé singly, ale byli autentičtí: zněli staře, hnusně a uvěřitelně. Nemuseli jste si dohledávat texty - jen z poslechu bylo jasné, o co jde. Na "Because Of The Times" ukazují, že se naučili hrát, že jim budoucnost světa není ukradená a že stadionová turné nejsou to, co by nechtěli. Přiznání, jak to bude teď, přijde hned s otvírákem "Knocked Up". Sedm minut, ubrečený vokál, otravné onanie s hardrockovým nájezdy. Co vy na to? Pleasure nebo fuck off!

Kdyby kolem '87 Bono a The Edge tolik neposlouchali blues a starý rock'n'roll, ale Led Zeppelin, tak by jejich alba mohla znít minimálně podobně jako "Because Of The Times". Kings Of Leon teď píšou tvrdé, strhující, uřvané hymny, ve kterých ještě výrazněji než Plant & spol. rezonuje Neil Young, jeho řezavá kytara a politická pravda, ale komu to budeme věřit: Neilovi, co má prožito, nebo indie hvězdám se třetím albem? Fanoušci od začátku do konce dostávají absolutně americkou desku. Amerika v podání téhle party není v rozsvícených neonech (The Killers, Razorlight), zaprášených okreskách a levných motelech (Primal Scream). Kings Of Leon jdou ven, až za periferie: hory, řeky, údolí a národní parky. Jejich vize Ameriky není tak přitažlivá jako třeba právě u Primals na posledním LP "Riot City Blues". Tam se Gillespie toulal po prázdných barech u cesty, poslouchal staré desky a střílel jeden fór za druhým... fucking jokes, vzpomínáte? S "Because Of The Times" se nebudete cítit jako v baru, ale jako na semináři: žádná sranda, naopak samý vážný kecy, texty "about Jesus" nevyjímaje.

Poslední odstavec jako obhajoba. "Because Of The Times" jsou skvěle napsané hity. Kytary hlasitější, vokál uřvanější a celkový dojem, že veškerou syrovost přebyla touha po velké desce. Výborně napsané refrény vás praští do hlavy, bude vás to bavit, bude to bavit vaši holku, co by se prvních dvou alb ani nedotkla. Ale za srdce nechytne. Na to teď kluci mají moc dotaženou a studenou desku. Ani v jednom odstavci jsem nelhal. "Because Of The Times" je dvousečné album. Názor si udělejte sami.

P. S.: Kdyby to vnitřní řád musicserveru umožňoval, vynechal bych bodové hodnocení. Proto je nutné tu šestku brát hodně pohyblivě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY