MP3 Jukebox 17/2007

25.04.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Bonde Do Role - Solta O Frango (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: baile funk, electro, hip hopu

Bonde Do Role - Solta O Frango
Brazilská senzace Bonde Do Role zahajuje útok. Podepsali agilní britské značce Domino a nové EP nahráli s producentem Diplem. Ten se samozřejmě postaral o to, aby se jejich unikátní fúze garážového rocku a brazilského baile funku nerozplynula do prázdna. A-strana singlu "Solta O Frango" nepostrádá nic ze syrového zvuku předměstí Ria, jen je možná příliš krátká na plný frontální útok. Název mimochodem v překladu znamená vypusťte kuřata, což prý je ve slangu heslo, které zahajuje večírek.
Deerhunter - Like New (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: kraut rock

Různí - Chrome Children 2
Na druhém albu Deerhunter "Cryptograms" sotva uschl inkoust a oni už vydávají nové EP. Nové čtyřpísňové "Fluorescent Grey EP" doplňuje barevný svět jejich lednové nahrávky plné výletů do hájemství kosmického rocku. Ukázka "Like New" také zní, jako by byla nahraná za nulové gravitace, stejně jako EP nevymýšlí nic radikálně nového, ale velmi zdařilé "Cryptograms" prostě jen doplňuje.
Nuuro - Alone But (8/10)
mp3 ke stažení

Nuuro - Waiting (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: electro-pop

Nuuro - All Clear
Sedmnáctiletý venezuelský zpěvák a producent Alejandro Ghers alias Nuuro má, zdá se, před sebou velkou kariéru. Loňské album "All Clear" sklidilo slušné recenze a srovnání třeba s The Postal Service nebo Dntel. Internetová ukázka "Waiting" dokazuje, že jeho hudební vize se střetává s tou Jimi Tamborella v neagresivních popových melodiích vrstvených v osmdesátkových instrumentech. Druhá ukázka - údernější "Alone But" - je už z jeho následujícího alba, které nemá zatím žádné jméno, ale vyjít by mělo v létě.
Elliott Smith - High Times (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: folk

Elliott Smith - New Moon
Když před čtyřmi lety Elliott Smith spáchal sebevraždu, čekal jsem záplavu posmrtných desek z materiálu, který hyperaktivní folkař nahrál za svého života. Nestalo se, "From A Basement On The Hill" vydané rok po jeho smrti, zůstalo dlouho osamocené. Nicméně, čerstvé zprávy z labelu Kill Rock Stars jsou pro fanoušky vynikajícího písničkáře příznivé, v květnu vyjde dvojalbum "New Moon" složené z nevydaných písní, které vznikly mezi lety 1994 a 1997, tedy t2sně před nejlepšími alby "Either/Or" a "XO". Skladbu "High Times" natočil při session pro album "Elliott Smith" z roku 1995.
Koop - Whenever There Is You (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: nu-jazz

Koop - Koop Island
Různé jazzové fúze se zjevují s železnou pravidelností, ta poslední vynesla nahoru švédský producentský duet Koop. Jejich zatím poslední album, loňské podzimní "Koop Island", nemělo tak silné ohlasy jako předchozí "Waltz For Koop" z roku 2001. Vlastně jen kopíruje dřevní sound lounge jazzu (samozejmě přizpůsobený posluchačům vyrostlým na klubové elektronice 90. let) se zajímavými a výraznými vokalisty. Když jsem si "Whenever There Is You", kterou si můžete stáhnout z webu labelu Compost (vydal album na vinylu, deska jinak vyšla na !K7), pustil, chvíli jsem přemýšlel, jestli píseň není ještě z "Walz For Koop". Není, ale zní velmi podobně. Možná za to můžou perkuse Ola Bothzéna. O zpěv se postarala japonská zpěvačka Yukimi Nagano.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY