Dubnový MUSIC vyzpovídal Janu Kirschner

03.04.2007 16:39 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 04/07
© facebook interpreta
V otázce prosazení českých muzikantů do první ligy světové pop music panuje vcelku jednotný názor: prostě to nejde a basta. Nové album JANY KIRSCHNER "Shine", které vychází 16. dubna, může s tímto dogmatem pořádně zacloumat. O cestě, která vedla z Bratislavy až do Londýna, i o mnohém dalším se dozvíte z titulního rozhovoru od Martiny Kotrbové.

Další rozhovory a profily v novém Musicu:

CLOU: Nepředstíráme, že jsme Amíci (Dalibor Vik)
Kdo z novinářů se chtěl setkat v březnu s Clou, musel za nimi do jednoho malého nahrávacího studia pod Vinohradskou nemocnicí. Právě tam totiž kluci takřka bez oddechu finišovali přípravy své druhé desky. Únava již byla patrná, káva se servírovala po koňských dávkách, na cigarety se chodilo na dvorek, přesto při rozhovoru s bubeníkem Raem, kytaristou Petrem a basákem Štěpánem převládal optimismus.

LEGENDY SE VRACEJÍ (Josef Vlček)
V červnu vystoupí v Praze resuscitovaní Genesis, na podzim i k nám zavítá v rámci svého turné další obnovená britská legenda The Police. Nedávno jsme v Praze viděli Queen s Mercuryho nástupcem Paulem Rodgersem. Příležitostné comebacky dávno neexistujících souborů patří k nejmódnějším rysům dnešního hudebního průmyslu. Proč?

DAVID KOLLER: Rozhodují nejnižší pudy (Vladimír Vlasák)
Jak vznikají písně Davida Kollera, kdy mu zazní správný zvuk nebo rytmus, od kterého se otevře cesta k příštímu hitu? "Jestli vznikne zrovna hit, není možné předpovědět. Hlavně na to nemyslím," říká Koller, který složil spoustu songů pro skupinu Lucie a který loni přišel s druhým sólovým albem "Nic není nastálo".

KOSHEEN: Tuláci s flétnou (Josef Vlček)
Bristolští Kosheen, jedni z nejvýznamnějších představitelů britské elektronické taneční scény, jsou v Česku jako doma. Když se zeptáte jejich přátelsky upovídané a neustále dobře naladěné zpěvačky Sian Evans, proč tu hrají tak často, pochválí eklektické publikum: "Je vstřícné rocku i taneční hudbě."

ŠKWOR: Permanentní ponorka (Josef Vlček)
Kapela své čtvrté album vzala hodně vážně. Z pověstné party, která ještě před pár roky vypila, na co přišla, se málem stali workoholici. "O tuhle desku se kromě distribuce staráme úplně sami. Jak obal, tak mixy, master, všechno. Leo Holan, náš kytarista, na sebe vzal ten šílenej masakr to s námi dát dohromady. On už první desku 'Vyhlašuju boj' dělal jako nahrávací režisér, ale tohle byla větší porce."

PETER CMORIK: Dvacet let s muzikou (Martina Kotrbová)
Příběh nového slovenského Zlatého slavíka v mnohém připomene osudy Petra Bendeho, v něčem Anety Langerové. Obě tato jména už možná napoví, kde se takový objev najednou na scéně našich nejbližších sousedů vzal.

THE DOORS: Rebelové s příčinou (Dalibor Vik)
Čtyři muzikanti, šest let a šest řadových desek. Taková je bilance The Doors - kapely, která před čtyřiceti lety změnila tvář populární hudby k nepoznání. A nejen ji. Jim Morrison díky svému nonkonformnímu způsobu života (a smrti, dodal by cynik) dorostl velikosti symbolu, který ke generacím promlouvá dodnes.

DIVOKEJ BILL: Zpátky do klubů (Martina Žáková)

AVRIL LAVIGNE: (Jen o trochu) dospělejší (Dalibor Vik)

SUNSHINE zdůrazňují popový element (Lukáš Kadeřábek)

Zlí démoni ALEŠE BRICHTY (Dalibor Vik)

V pravidelných rubrikách nabízí nový MUSIC přes 50 recenzí na nová CD a DVD, přehled filmových premiér, hudebních a filmových novinek, měsíční hitparádu IFPI a soutěže o nová CD a lístky na koncerty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY