Tajuplné čekání na Rok Nula

02.04.2007 12:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Ještě než předhodí po nezvykle krátké době posluchačům další řadové album, nabízejí Nine Inch Nails koncertní DVD "Live: Beside You In Time". Preciznost, dotaženost a magická atmosféra z něj dělají víc než jen pouhou rekapitulační položku v diskografii
8/10

Nine Inch Nails - Live: Beside You In Time

Celkový čas: asi 120 minut
Vydavatel: Universal
Nevím jak vy, ale já ani na okamžik nepochybuji o tom, že peklo má mezi námi obyčejnými pozemšťany své vyslance. Al Jourgensen, Jaz Coleman, Franz Treichler nebo švihácký Blixa Bargeld. A taky Trent Reznor, pochopitelně. Nenapodobují jiné, hrdě kráčejí vpřed a ostatní se jim úlisně v lepším případě přizpůsobují, v horším plazí oddaně u nohou. Zběsilost a umanutost v praxi. Čestvé DVD "Beside You In Time" je jen dalším bezděčným důkazem všem případným pochybovačům. Půl druhé hodiny koncertních záznamů ze dvou loňských turné a pár dárků k tomu je po delší době zas něčím víc než jen obvyklou "nahrávkou s obrázky". Nine Inch Nails přicházejí s kolekcí, která má rozhodně na to nezůstat jen dalším diskem, který párkrát přehrajete a odložíte do poličky. Pro skalní fanoušky důvod k orgasmu, pro nás ostatní zážitek, co stojí za zaznamenání. A pozor - "Nevhodné do patnácti", praví se na obalu. A není to tentokrát jen kvůli silným výrazům. I když se mezi posluchači určitě najdou tací, kterým stačí jít po povrchu, a NIN tak mají v jedné řadě třeba se Slipknot, tohle je trochu jiný svět. A pro nevyspělé jedince je v něm poněkud nebezpečno.

Základ disku, který krátí čekání na novou studiovku "Year Zero", tvoří materiál z loňského podzimního turné k albu "With Teeth". Krom písní z něj (včetně té, která ho pojmenovala), které prošpikovávají klasické hity skupiny, ho s ním pojí i určitá otevřenost k posluchačům, méně experimentů a více přímočarosti. Stejně jako na něm i tady dříve dominantní elektronika hraje až překvapivě zanedbatelnou roli. Základem je rozjetá rocková show, jen hudba a světla - zní to jednoduše a v jednoduchosti je, jak známo, síla. Aby toho nebylo málo, někdejší zvukový terorismus nabourávají momenty, kdy Reznor usedá k pianu a předhazuje davu křehké a regulérně hořkosladké balady. Všechno to vypadá jakoby obyčejně. Ale stačí se podívat podruhé a potřetí a určitě přijdete na to, že obyčejné to není.

Reznor se rád vyžívá v tajuplnostech, druhých významech a skrytých odkazech. Dost o tom najdete i na české fanouškovské stránce. A podobná atmosféra je patrná i na tomto záznamu. Je tam cosi, co těžko definovat, něco krom obrazu a samotné hudby. Nemusíte si toho vůbec všimnout. Ale je to tam. Trent i jeho čtyři doprovodní kolegové si koncert užívají, na pódiu divočí, ale vy u obrazovky cítíte, že to je až druhotné. I když takové věci, jako jsou stage-diving kytaristy nebo destrukce mikrofonových stojanů, se už dnes běžně na koncertních záznamech nevidí. A propos - kapela. Tomu říkám čuch na muzikanty - zatímco třeba na poslední desce bubnuje Dave Grohl, tady za bicími sedí Josh Freese (ex- Devo, A Perfect Circle), a pohání vše vpřed s takovou jistotou a feelingem, jako by ty skladby hrával dlouhá léta. Rock'n'Roll.

Koncert skvěle graduje. Setlist je postavený velmi promyšleně a podobně dotažené je i nasvícení a doplňující projekce. Žádné nesmyslné blikání, ale působivá součást, bez které by výsledek byl neúplný. Také záběry i následný střih jsou profesionální a pocit, kdy se v klidu u televize stáváte jedním z publika, se dostavuje velmi snadno. Přidejme k tomu precizní zvukové (tři formáty) i obrazové (16:9) zpracování a kvalitní bonus a není co řešit. Bonusová část totiž k devatenácti skladbám základního koncertu přidává i pětici z loňského léta a další tři z roku 2005. K tomu dva klipy, detailního průvodce nastavením zvuku a obrazu, fotogalerii, kompletní diskografii, a především možnost pustit si ke všem skladbám titulky s texty. Lahůdka.

Minulá deska byla pro většinu spíš zklamáním svou nevyrovnaností i obroušenými hranami. Obohacené o vizuální dojem se ovšem skladby z ní mohou směle postavit po bok nesmrtelným zářezům z historie skupiny. Navíc tu jsou Trent a jeho pomocníci v té nejlepší formě a své třiadvacítky hřebíky zatloukají do uší stále s nemilosrdnou přesností. Jsou DVD, která nejsou ničím jiným než firemním výběrem největších hitů či pouhou konzervou pro příští generace. Ne že by to nutně muselo být málo, ale ve srovnání s podobnými počiny, jako je tenhle, jsou jak vybledlá fotografie vedle hologramu. Garantuji, že pokud patří NIN mezi vaše oblíbence, po zhlédnutí "Live: Beside You In Time" dostanete chuť si na nějaký koncert vyrazit. Co chtít víc?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY