shop.musicserver.cz

Modrý Housle – Nenápadně a se skromností (možná) i nejdál dojdeš

Vydáno: 15.08.2000 05:00 v sekci Rozhovory - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

O hudbě, náboženství, sexu, vandrech, drogách a mnoha dalších věcech si s baskytaristou kapely Modrý Housle povídal Tonda Kocábek.

Modrý Housle
© facebook interpreta
Modrý Housle jsou jednou z oněch mnoha neprůbojných skupin, které se nikam netlačí, které nemají nikoho, kdo by je vnucoval různým pořadatelům a tudíž nejsou masově známé, ale na kterých stojí současná domácí hudební scéna, protože špička opravdu známých a všude vystupujících interpretů je u nás stále užší. Dělají příjemné písničky plné propracovaných vokálů s vícehlasy a nápaditých aranžmá. K větší popularitě jim asi chybí jen být objeveni nějakým schopným manažerem. V současné době je tvoří kytaristé Tomáš a Luboš, zpěvačky Katka a Zdeňka, která zároveň obsluhuje klávesy, bubeník Josef a baskytarista Tomáš, který zároveň odpovídal na naše otázky. A to, že si jejich nahrávky můžete poslechnout na MusicServeru, snad ani nemusím dodávat.

Vy jste byli původně obyčejná rocková skupina, pak jste se načas rozpadli a poté znovu obnovili v téměř jiné sestavě a totálně jste změnili žánr. Co vás k tomu vedlo?

To vyplynulo ze změny sestavy. Z té staré jsme zůstali vlastně jen dva. Ta žánrová změna nebyla nijak plánovaná. Hrajeme to, co někoho z nás zrovna napadne a ostatním v kapele se to líbí. Většinu hudby skládá kytarista Tomáš Mlčoch, který dodává kapele folkrockový nádech.

Jako folkrocková skupina hráváte jak na rockových pódiích, tak i na folk & countryových scénách. Jak se liší reakce posluchačů a jak se kde hraje vám?

Spíš záleží na daném prostředí a na konkrétních lidech. Takové ty pravověrné rockery a folkáče, kteří neuznávají nic mezi tím, asi moc nepotěšíme. Hrajeme pro lidi, kteří jsou víc otevření hudbě jako takové a nesejde jim na škatulkách, ani na tom, jestli hrajeme na elektrické či akustické nástroje. Vyzkoušeli jsme si rocková i folková pódia a lidi nás, myslím, brali. Například vloni na festivalu Roudnice ´99, kde vystupovala špička naší alternativní, rockové a taneční scény nebo v Bohnicích ´99 pořádaných Unijazzem. Horší to ale bylo například s "odbornou" porotou loni na trampské portě v Ústí nad Labem. Věděli jsme, že nehrajeme zrovna trampskou hudbu, ale to, co o nás po skončení napsali tihle hudební dinosauři do festivalového plátku, bylo více než směšné. O hudbě nenapsali ani slovo, za to jim hrozně vadilo, že na podiu všichni tančíme, ba dokonce – cituji – "poskakujeme"! U diváků jsme ale přesto sklidili velký úspěch, což pro nás bylo samozřejmě důležitější. Nejlíp se asi všichni cítíme na klidném fesťáku někde v přírodě.

Z toho se přímo nabízí další otázka. Když zrovna nehrajete, trávíte volný čas spíš v hospodě a na bigbítu nebo třeba častěji jezdíte na vandry?

Volný čas tráví každý člen kapely po svém. Nepamatuju si, že bychom spolu někdy jako kapela byli na vandru, ale asi všechny nás baví výlety po nějakém koncertě mimo Prahu. Jinak máme rádi přírodu i hospody...

Někteří z vás hrají souběžně i v jiných kapelách. Mají ti ostatní spoluhráči s nimi vztahy pohodové nebo občas dojde i na řevnivost, žertíky a utahování...?

Myslím, že vztahy jsou celkem pohodové, i když se občas nějaké ty problémy naskytnou. To k tomu všemu ale myslím patří. Jsme v celku normální lidé a nakonec se vždycky nějak domluvíme... i když žertíků a utahování se neubrání v kapele nikdo.

Trochu jinam. Vím, že někteří z vás mají čilé kontakty s Krabčickou pobočkou mládežnické křesťanské organizace YMCA, která mj. pořádá třeba festivaly v Roudnici. Váš první koncertní program bylo silně religiózní pásmo "Legenda o Sv. Ivanovi". Vy sami jste věřící, resp. jak reagujete na označení "křesťanská kapela"?

Křesťanská kapela nejsme, i když všichni členové kapely mají ke křesťanství určitý vztah. Natočili jsme hudbu k muzikálu s křesťanskou tématikou a přesto, možná paradoxně, nikdo z kapely není členem žádné církve. Úmyslně se vyhýbám slovíčku věřící, protože každý z nás to asi cítí trochu jinak. Já osobně se za křesťana nepovažuji, i když neopomíjím vliv křesťanské kultury, která má v našich zeměpisných šířkách hluboké kořeny. Křesťanství vnímám jako další rozměr, který přispívá k mnohotvárnosti tohoto světa, a i když vím, že se najde mnoho těch, kteří křesťanství odsuzují, myslím, že má mnohé co říci i na začátku 21. století. Každý z nás má mezi křesťany své přátele, ale rozhodně si je nevybíráme podle toho, jestli jsou či nejsou křesťany.

Což mě ponouká k dalšímu dotazu - u rockových kapel je dnes docela častá inklinace k naplňování onoho pověstného hesla "sex, drogy, rock´n´roll" . Jak se k tomu stavíte vy?

Máš zajímavé myšlenkové pochody. Je pravdou, že máme pěkné slečny v kapele, ale je také pravda, že jsou obě zadané. Káča je dokonce už vdaná a má malou holčičku. Jinak pokud vím, tak se nikdo v kapele sexu nijak nebrání, drogy užíváme v přiměřené míře, ale kromě alkoholu vynecháváme ty tvrdší. Rock´n´roll koneckonců stejně nehrajeme.

Zatím jste zrealizovali dvě nahrávky, krom zmiňované "Legendy..." ještě podle mého dost povedené čtyřpísňové ep. Kdy se chystáte znovu do studia a co od vás posluchači tentokrát mohou očekávat?

Do studia se vydáme, až zase budeme mít spoustu přebytečných financí nebo až nám to někdo zaplatí. Sám bych se přikláněl k tomu teď chvíli počkat, dělat nový věci a až přijde správná chvíle, vydat nějaké to album, možná na vlastní náklady. Necháme se překvapit.

Své oblíbence a vzory má snad každý muzikant, ale kdyby jste si mohli vybrat, s kým byste si rádi zahráli?

Každý v kapele asi s někým jiným, ale mám-li mluvit za všechny členy, tak asi s Vlastou Redlem. Vlastně mám dojem, že s ním budeme hrát na jednom letním festlivalu, takže už se to vlastně skoro splnilo.

  • Myšlenky -- Veronika Valkovičová (Markéta Tesařová, 12.06.2006 14:11) Reagovat

    Vzkaz pro Verču: Verčo, potřebovala bych na Vás nějakej kontakt pro bráchu dlouho se snaží s vámi spojit a nedaří se mu to!Doufám, že si vzpomeneš na Jirku Pavelku z Prostějova. Prosím ozvy se mi na můj meil s nějakým číslem na tebe. Díky Markéta

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Liam Gallagher Queen Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe