Zpátky k hráškům, ale rychle!

21.02.2007 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Fergie se odtrhla od Black Eyed Peas, snažila se postavit na vlastní nohy a ve stylu Gwen natrhnout světu zadek. Jenže se jí to moc nepovedlo. Will.i.am se postaral o většinu alba, a tak se nemůžeme divit, že konečný produkt prostě vůbec ničím nepřekvapí.
4/10

Fergie - The Dutchess

Skladby: Fergalicious, Clumsy, All That I Got (The Make Up Song), London Bridge, Pedestal, Voodoo Doll, Glamorous, Here I Come, Velvet, Big Girls Don't Cry, Mary Jane Shoes, Losing My Ground, Finally, Get Your Hands Up
Celkový čas: 46:54
Vydavatel: Universal
Jo, klidně si udělám na začátek antireklamu. Jestli jste už četli nějakou recenzi na album "The Dutchess" Fergie, nemusíte číst tuto. Dlouho se mi totiž nestalo, že bych neviděl nikoho, kdo chválí, ani nikoho, kdo úplně kritizuje. Že se všichni shodnou na tom nebarevném středu, rozhodně není častý jev. A budu to bohužel i já, ač jsem se snažil udělat si ortodoxní názor.

Jenže ono těžko dělat si nějaký jasný názor na žvýkačku, která chutnala slabě, už když vyjela z továrny jménem Black Eyed Peas, poté, co do ní ještě několikrát kousnete. Na druhou stranu, když už se ji chystáte vyplivnout, zjistíte, že vlastně to, co měla splnit, splnila. Akorát měla zoufale obyčejnou a mdlou chuť. Nebudete mi, doufám, nikdo tvrdit, že Fergie je základním kamenem úspěchu Black Eyed Peas.

Překvapilo mě, že se na sólovou dráhu chce vydat někdo, kdo je po umělecké stránce nevýrazný už v domovském souboru. Překvapilo mě, že když se chodící vata rozhodne postavit na vlastní nohy, stejně si o produkci alba požádá stěžejního muže svého domovského souboru. Překvapilo mě, že i když chce někdo zaútočit na image Gwen Stefani, vezme to tak zhurta - od oblečení přes na chlup stejnou konstrukci muziky, datum vydání alba, až k tomu, že se na čas odtrhne od domovského souboru. Nepřekvapilo mě, že "The Dutchess" zní jako nevydaný materiál jejího domovského souboru.

Will.i.am se vedle Polow Da Dona postaral o hodně věcí a na "The Dutchess" je to cítit. Když si pak do některých skladeb ještě zafeaturinguje, začnete pochybovat, co má toto dílko za smysl a jestli by nebylo v parádě kompletních Black Eyed Peas mnohem lepší. Je pravda, že si Fergie dělala texty. Za ty ovšem pochvalu nedostane. Povětšinou patetické ódy na love v klišovitých formulacích nezabírají. Nelze však šmahem "The Dutchess" shodit ze stolu. Vím, že tam jsou občas zajímavé melodie, dva hity, pár fórků, velmi zdařilá produkce, několik slušných hostů (nejlepší je B-Real a John Legend) a bohužel po chvíli i ohraný vokál. Není to špatný podkres, ale soustředěný poslech vám toho moc nepřinese. Originál je originál, Gwen je Gwen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY