Kdo tohle Mary udělal?

24.02.2007 15:45 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Mary J Blige si za svou kariéru vysloužila mimo jiné přezdívku královna hip hop soulu. Vydávala jednu desku lepší než druhou, a tak nastal čas si to všechno pěkně zrekapitulovat. Bohužel na některé důležité momenty se na výběru "Reflections (A Retrospective)" zapomnělo, a tak těžko říct, jak moc je tenhle výběr reprezentativní.
5/10

Mary J Blige - Reflections (A Retrospective)

Skladby: Reflections (I Remember), We Ride (I See The Future), You Know, King & Queen (Duet With John Legend), No More Drama, Family Affair, Real Love, No One Will Do, Be Without You, I'm Going Down, 911 (Duet With Wyclef Jean), Not Gon' Cry, My Life 06, Be Happy, I'll Be There For You / You're All I Need To Get By (Razor Sharp Mix) (Featuring Method Man), As (George Michael & Mary J Blige), One (Mary J Blige & U2), MJB Da MVP (Featuring 50 Cent)
Celkový čas: 78:20
Vydavatel: Universal
Zpěvačka Mary J Blige patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co v americké černé hudbě najdeme. Její hlas je album od alba barvitější a její projev vyzrálejší. Na její výběrovou desku se čekalo více než rok. Na konci roku 2005 ale překvapila řadovým albem "The Breakthrough" a vydání kompilace "Relfections (A Retrospective)" se odsunulo o rok. Čtyři nové skladby, které na ní najdeme, dokonce měly být původně přiřazeny ke skladbám k "The Breaktrough", která měla být vydána jako re-edice. Možná by to bylo daleko lepší rozhodnutí, protože od chvíle, kdy jsem viděl tracklist výběru "Reflections", si kladu otázku: "Kdo tohle Mary udělal?".

Kolekce byla chytře pojmenovaná "Reflections (A Retrospective)" a i na jejím předním obalu se o ní mluví jako o "Essential Mary J Blige Collection". Tím vzali tvůrci vítr z plachet všem mně podobným rýpalům, kteří chtějí říct, že tohle zkrátka není výběr největších hitů a pokládají si spoustu otázek. Proč je na desce zařazená "No One Will Do" z posledního alba, která se nikdy singlem nestala? Proč je tam proboha "MJB da MVP"? A při vší úctě ani předělávka "One" by nemusela zabírat místo jiným Maryiným hitům. Na druhou stranu proč zde není ani jedna skladba z alba "Love And Life"? Vždt "Love @ 1st Sight" dobyla dokonce americký taneční žebříček. Jak může chybět vynikající duet s Ja Rulem "Rainy Dayz"? A v neposlední řadě - proč Mary J Blige vydává výběr největších hitů jen na jednom nosiči?

Zaplaťpánbůh v Evropě se na desku dostal alespoň duet s Georgem Michaelem "As" a další dva singly, zatímco americká verze obsahuje pouhých patnáct kousků. Problém je i v tom, že zde byly zařazeny hned čtyři novinky, což je při počtu singlů, které Mary během své kariéry vydala, až příliš velký luxus. Osobně si myslím, že by bohatě stačilo uvést skladby "Reflections (I Remeber)" a "We Ride (I See The Future)". Vždyť duet s Johnem Legendem "King And Queen" nemá s Maryinou tvorbou nic společného a je naopak typickým kouskem tohoto zpěváka. "You Know" už je pak vyložená vata. Je sice nutno uznat, že album obsahuje spoustu důležitých kousků jako "No More Drama", "Family Affair", "911" nebo "Be Without You", ale absence některých skladeb na úkor novinek či méně důležitých singlů je neomluvitelná.

Pro posluchače, kteří s Mary zatím moc nepřišli do styku, případně neslyšeli žádnou její desku a mají zájem o seznámení, poslouží tato kolekce obstojně. Pokud jsou však mezi vámi tací, kteří její kariéru sledují už delší dobu, nezbývá než společně doufat, že i Mary bude mít někdy slušnou výběrovku. To už ale opravdu bude muset být dvojcédéčko.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY