Slyšeno v předstihu: Grinderman - Grinderman

13.02.2007 16:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Grinderman - Grinderman
© facebook interpreta
Když Nick Cave loni v listopadu oznámil vznik nového projektu Grinderman, bylo to pro mnohé překvapení. Na druhou stranu se dala semknutější spolupráce s Warrenem Ellisem, který jako by v poslední době nahradil Caveův dřívější katalyzátor Blixu Bargelda (z Bad Seeds odešel po natočení alba "Nocturama" a plně se věnuje svým industriálním Einstürzende Neubauten), očekávat. Po soundtracku k filmu "Proposition" a po sólovém turné, se kterým Cave zavítal i do Česka, není pro zasvěcené vznik Grindermana zase takovým překvapením. On koncert v Kongresovém centru už byl vlastně koncertem Grindermana - sešli se tu muzikanti ve zcela totožném obsazení, Cave vzal do ruky kytaru, skladby Bad Seeds dostaly syrovější podobu. A právě syrovost a návrat k Birthday Party se ve spojení s Grindermanem skloňovala nejčastěji. První skladby zveřejněné na myspace kapely "No Pussy Blues" a "Get It On" tomu opravdu nasvědčovaly. Velmi očekávaná deska, která vyjde 12. března, ale stačila ještě koncem loňského roku uniknout na internet, a to včetně připravovaných B stran singlů. Jaká vlastně je? Jsou přirovnání k Birthday Party oprávněná?

Grinderman N
© grinderman.com
Odpověď na otázku není jednoduchá. Skladby Grindermana znějí opravdu z poloviny mnohem syrověji než Bad Seeds ("Get It On", "No Pussy Blues", "Electric Alice", "Grinderman"), na druhou stranu Birthday Party byla parta nevybouřených individualit. Nevybouřený už Cave ve svých padesáti letech není, navíc si občas musí oddechnout. A že odpočívat umí, dokazuje v písních "Chain Of Flowers" nebo "I Don't Need You (To Set Me Free)", typických baladických badseedsovkách, z nichž první jmenovaná se nakonec na debut nedostane, ale vyjde 19. února jako B strana druhého singlu "No Pussy Blues". A podle všeho se zdá, že Grinderman na desku vybere právě ty alternativnější záležitosti, zatímco poklidné baladické songy budou doplňovat singly kapely. Proč ne? Kdo chce, může tu najít i nepatrný náznak dávné spolupráce Cavea s Die Haut ("Eletric Alice"), ale žádná revoluce se s vydáním alba nekoná a největším nářezem zůstává vynikající "Get It On". Přesto je Caveovo odbočení ze zajetých kolejí sympatické a osvěžující a rozhodně se máme na co těšit.

Na závěr se ještě sluší doplnit kompletní tracklist alba: Get It On, No Pussy Blues, Electric Alice, Grinderman, Depth Charge Ethel, Go Tell The Women, I Don't Need You (To Set Me Free), Honey Bee (Let's Fly To Mars), When My Love Come Down, Love Bomb.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY