Best forever, Ringo never!

26.01.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

DVD "Pete Best Of The Beatles - The Greatest Rock 'N' Roll Story Never Told" se běžně recenzovaným nosičům na musicserveru vymyká, neboť tu máme čest s hudebním dokumentem. A to ne ledajakým - je to největší nevyřčený rokenrolový příběh.
7/10

Pete Best Of The Beatles - The Greatest Rock 'N' Roll Story Never Told

Celkový čas: asi 187 minut
Vydavatel: Warner Music
John, Paul, George, Ringo. Nejznámější kombinace čtyř jmen v historii populární hudby. Ale jak každý, kdo se trochu Brouky z Liverpoolu zabýval, ví, nebylo to tak vždy. Před Ringem byl bubeníkem v The Beatles mládenec jménem Pete Best. A právě o tom, jak to bylo, když byl za bicími Pete, pojednává dokumentární film "The Greatest Rock 'N' Roll Story Never Told".

Hlavní část příběhu se odehrává na začátku šedesátých let minulého století ve dvou přístavech, Liverpoolu a Hamburku. V těchto městech se formovalo to, co později mnozí označili za největší revoluci v historii moderní populární kultury, fenomén The Beatles. Jenže právě ve dnech, kdy čtveřice měla nahrát ve studiích Abbey Road první singl "Love Me Do" (11. září 1962), John, Paul a George z kapely vyhodili Besta (17. srpna) a na jeho pozici přijali Ringa Starra (a slogan šokovaných fanynek se po čtyřiceti čtyřech letech stal titulkem tohoto článku).

Proč se tak stalo, nebylo nikdy úplně jasně vysvětleno, ale nejpravděpodobnější se jeví verze, že se Petovo hraní nelíbilo Georgi Martinovi, zbytek kapely dal na jeho doporučení a bez milosti Besta vykopl. I po těch letech to stále zní dost krutě a jistě to poznamenalo jeho celý život. Hlavní aktér filmu, Pete Best, vzpomíná na tu dobu naštěstí bez hořkosti, zlost a smutek už jsou pryč, a tak je jeho poutavé vyprávění cenným studijním materiálem pro každého beatlemaniaka.

Když připočteme i bonusy (mezi nimiž je například rozhovor s Andym Whitem, což byl studiový bubeník, jenž hraje v "Love Me Do" místo Ringa!), hrací čas celého DVD přesáhne tři hodiny. Máme tu zajímavé historky, vzpomínky lidí, kteří žili s Beatles v letech jejich cesty ke slávě, archivní záběry a fotografie. Vše opatřeno titulky v šesti jazycích. Je to opravdu jen pro velké fandy a sběratele, ale je to uděláno s citem a důkladně. Dalo by se namítnout, že ve filmu nemluví Paul McCartney, Ringo Starr ani George Martin a že Best chce něco vytlouct z prostého faktu, že kdysi byl v The Beatles. No a? Představte si na jeho místě sebe - já bych to teda nebral. Tak ať si ten chlapík přijde aspoň na nějaké peníze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY