Grandiózní hra v předběhnutí stínů

27.12.2006 17:10 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Koncerty Mylene Farmer jsou emocionálními zážitky, které si odnesete domů a uschováte si je na velmi dlouhou dobu. Záznam vystoupení "Avant que l'ombre... á Bercy" je dokonalým připomenutím zatím posledního turné této zpěvačky, který je koncepčně dotáhnut na maximum, včetně bonusové výbavy nebo zvuku. Jednoznačně se jedná o jedno z nejlepších DVD tohoto roku.
10/10

Mylene Farmer - Avant que l'ombre... á Bercy

Celkový čas: asi 230 minut
Příběh tohoto koncertního DVD začal před dvěma roky, kdy proběhla tisková konference, že Mylene Farmer chystá k vydání album "Avant que l'ombre..." a že k němu proběhne speciální turné v pařížské hale Bercy. Lístky mizely neuvěřitelným tempem a než stihl vyjít první singl "Fuck Them All" a samotná deska, bylo vyprodáno. Na jeden z koncertů nás vyrazila větší skupinka a na tomto místě stojí zmínit pár řádků, které posléze na našem blogu napsal kolega Honza Balušek: "Absolvoval jsem koncert Mylene Farmer v pařížské Bercy a kromě toho, že jej považuju za naprosto největší vizuálně-hudební zážitek svého dosavadního života (tolik nápadů, jaké měla její show, ostatním ženským hvězdám jako Madonna či Kylie Minogue vystačí na turné do konce jejích životů), to byl navíc tak velký emocionální zážitek, že jsem se cítil na konci citově vyždímaný jako po maratónu sledování tří romantických filmů, k tomu "Vlasů" a "Tance v temnotách" za sebou." Pod tato slova by se celá naše výprava mohla podepsat bez sebemenších námitek, byl to zážitek, který se vám z mysli rozhodně nevypaří do druhého dne. O to více jsem byl zvědav, jak dopadne finální podoba tohoto záznamu na DVD.

Když vám do rukou přistane speciální balení tohoto dvojdisku, nejdříve se musíte poprat s tím, jak se dostat do útrob. Jedná se o ručně sestavované kolekce dvou DVD v oddělených kartonových obálkách, čtyřiadvacetistránkovém bookletu plném fotek, to vše je vloženo do plastové krabičky. Ta připomíná onu zaoblenou bránu (hradbu), kterou bylo celé pódium v Bercy zakryto. Když ji rozevřete do stran, teprve tehdy můžete začít vkládat disky do přehrávače. Po tomto intru se můžete vrátit v čase a přečíst si náš report.

Nemá cenu na tomto místě rozebírat do detailu celý skoro dvě a půl hodiny trvající koncert, jenž je zaznamenán na prvním disku. Každá ze tří částí hlavního bloku svým způsobem bere dech a při jejich sledování probíhá po těle husí kůže. Snad jen několik málo higlights. Mezi ty patří nadupaný nástup s "Peut-être toi" (putující inkubátor s Mylene) nebo prostřední část koncertu odehrávající se na druhém pódiu. Na něm zazněly emociální krásky "Ange, parle-moi", "Rêver" a v závěru největší hit Mylene "Désenchantée", během něhož představila celou doprovodnou skupinu. Za zmínku rozhodně stojí i výkony tanečníků (zejména v "C'est une belle journée") a tanečnic. Vše zakončuje vrchol s vodní clonou v jediném přídavku v podobě titulní "Avant que l'ombre...".

Bonusový kotouč trvá devadesát minut a kompletně přibližuje detaily příprav koncertů v Bercy. Dokument "L'ombre des autres" začíná zmíněnou tiskovkou a pokračuje ukázkami ze zvukovek a nácviků, šmírováním při soukromé masáži Mylene a končí u prvního koncertu. "Scene by escalle" ukazuje, jak vypadaly jednotlivé scény a nechybí ani přiložené grafické náčrty rozvržení pódia. Další tři kratší portréty ukazují vznik projekcí a sestavování kostýmů. Aby to nebylo jen o oněch přípravných aktivitách okolo vystoupení, jsou tu na závěr dva alternativní záznamy z koncertu. Určitě více využijete ten k "Avant que l'ombre...", který ukazuje celou scenérii s vodní clonou.

Pokud porovnáte dřívější koncertní DVD Mylene Farmer, zjistíte, že toto je bezesporu nejdokonalejší. Je znát pokrok záznamové techniky, obraz je krystalově čistý a všímá si všech podrobností na pódiu. Zvuk je nabízen v kompletní škále od Dolby Stereo přes Dolby Digital 5.1 a konče u DTS 5.1, přičemž vše je precizně smícháno. Vynikne tak každá zvuková vychytávka a třeba i chvění hlasu Mylene při dojemné "Redonne-moi". Snad jen malá chybička se vloudila, že stereo a pětikanálové Dolby Digital je drobet v úrovni hlasitosti tišší než DTS. U dokumentů nejsou žádné titulky, vše je pouze francouzsky, jen jeden člověk v dokumentu o jednotlivých scénách mluví lámanou angličtinou. Absence titulků je však pochopitelná - až na několik evropských hitů je Mylene slavná pouze ve frankofonních zemích.

Ale i tyto droboulinké nedokonalosti mě neopravňují snížit udělený maximální počet bodů. Ať zmíním velmi originální balení, skvělý koncert (ano, přiznávám, ovlivněný osobní zkušeností) a vynikající zpracování, díky tomu všemu může v klidu "Avant que l'ombre... á Bercy" bojovat o titul jednoho z nejlepších hudebních DVD tohoto roku. Pokud Mylene Farmer již nic více nevydá (už před vydáním posledního alba toto nejednou zaznělo), odejde na vrcholu a s velkou ctí.

DVD: Mylene Farmer - Avant que l'ombre... á Bercy
Hodnocení: 10/10
Celkový čas: asi 230 minut
Obsah: DVD1 - Introduction, Peut-être toi, XXL, Dans les rues de Londres, California, Porno graphique, Sans contrefaçon, Q.I, C'est une belle journée, Ange, parle-moi, Redonne-moi, Rêver, L'autre, Désenchantée, Nobody Knows, Je t'aime mélancolie, L'amour n'est rien..., Deshabillez-moi, Les mots, Fuck Them All, Avant que l'ombre... / DVD2 (Bonus) - L'ombre des autres (Making of), Scene by scene views (Entretiens), Works by escalle (Portrait), Haute couture (Entretien), Haute couture (Clip), Ange, parle-moi (Live alternative), Avant que l'ombre... (Live alternative)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY