Jay Kay a jeho škola tance

14.01.2007 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Roztančené funkové seskupení Jamiroquai, v jehož čele se všemožně kroutí zpěvák Jay Kay, rekapituluje svých čtrnáct let na světové hudební scéně. A rekapituluje nejen výběrovou plackou "High Times: Singles 1992-2006", ale také stejnojmenným DVD, na kterém naleznete téměř kompletní sbírku videoklipů.
6/10

Jamiroquai - High Times: Singles 1992-2006

Celkový čas: cca 135 min
Vydavatel: Sony BMG
Když na počátku devadesátých let neuspěl mladý Jay Kay v konkurzu na nového zpěváka skupiny Brand New Heavies, zřejmě ani ve snu nepomyslel na to, že půjde na hodně dlouhou dobu o jeho jedinou prohru na hudební šachovnici. Záhy se mu totiž povedlo dát dohromady partu muzikantů, která si herně i osobně skvěle sedla a společně s ní pak roztančil celou britskou klubovou scénu. Po úspěchu singlu "When You Gonna Learn?" navíc Jay Kay podepsal s vydavatelskou firmou Sony BMG smlouvu na osm desek a Jamiroquai, ale také na DVD, jehož náplní je téměř kompletní videotéka skupiny.

Jednotlivé videoklipy jsou k dispozici pouze ve stereu a jsou na disku seřazeny v chronologickém pořadí - od nejstaršího po nejmladší. Formát obrazu se liší v závislosti na době vzniku videa, což se však nedá říct o klipech samotných. Od úvodní "When You Gonna Learn?" až po závěrečnou "(Don't) Give Hate A Chance" se sice před kamerou bude Jay Kay stylově vrtět a ještě stylověji hopsat, ale já se i přesto nemůžu zbavit pocitu, že to prostě po hodince začne být trochu nuda. Mírně rozporuplně také působí fakt, že ačkoli písničky Jamiroquai řeší velmi vážná a celosvětově ožehavá témata, jejich klipy působí víceméně jako jedna velká párty, kterou se člověk protancuje vstříc nádhernému východu slunce. A to nebylo zřejmě vždy zamýšleno. Většina klipů je lehce zaměnitelná a okamžitě po skončení z hlavy vyšumí. Najdou se však i výjimky.

První vlaštovkou je klip k písni "Deeper Underground", ve kterém Jay Kay hopsá alespoň po sedačkách ve vodou zalitém kině, ale to pravé ořechové přijde až s bonusovým klipem "Black Capricorn Day", který se nachází mezi sedmnáctou a osmnáctou skladbou. Adrenalinová bomba v podobě jednoduché honičky po ulicích, zahradách, chodbách a střechách domů vás nenechá ani na sekundu vydechnout. Škoda jen otevřeného konce. Poté se do klipů začnou prodírat také sličné dívčiny v bikinách a s nimi také neodolatelná Heidi Klum, která výborně uvolní atmosféru klipu "Love Foolosophy". Nejlepším kouskem ovšem je sice lehce kýčovitý, ale přesto velmi osobitý a vizuálně atraktivní videoklip k písni "The Corner Of The Earth" - každý záběr v něm vydá za tisíc slov. Na závěr také potěší animovaná hříčka "(Don't) Give Hate A Chance".

Obsahu disku samotného není moc co vytknout, protože sbírka videoklipů na něm je téměř kompletní (chybí jen videa k novým písničkách z výběrovky). Jednotlivé videoklipy na něm však již tak atraktivní nejsou. Působí nuceným dojmem - jakoby vznikaly pouze proto, že vzniknout musí. Celkový rozporuplný pocit napravují alespoň bonusové rozhovory s Jay Kayem, které jsou rozděleny do čtyř kapitol, z nichž každá je věnována jedné skupině videoklipů (mimo to je na disku také reportáž z natáčení videoklipu "Little L" a sympatický rozhovor s Jay Kayem pro japonské rádio). Dozvíte se z nich mnohem více zajímavých věcí o tom, o čem vlastně ony videoklipy měly být, než z klipů samotných. Disku by možná celkově pomohlo, kdyby tyto rozhovory byly zařazeny vždy před příslušný klipový blok. Alespoň by se tak trochu rozmělnila jejich vzájemná podobnost. Celkově vzato je toto DVD sběratelským lákadlem pro fanoušky skupiny, ale běžnému posluchači nemá příliš co nabídnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY