Velká, ale ne úplná Bonotéka

14.12.2006 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

K nedávno vydané CD kolekci osmnácti singlů slavné irské kapely U2 tu máme i DVD verzi s jejich videoklipy. Název "U218 Videos" je poněkud zavádějící, protože na disku je více než jen osmnáct klipů. Ale o tom podrobněji v naší dnešní recenzi.
7/10

U2 - U218 Videos

Skladby: Beautiful Day, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Pride (In The Name Of Love), With Or Without You, Vertigo, New Year's Day, Mysterious Ways, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - US Version, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - International Version, Where The Streets Have No Name, Sweetest Thing, Sunday Bloody Sunday, One, Desire, Walk On - International Version, Walk On - US Version, Elevation, Sometimes You Can't Make It On Your Own, The Saints Are Coming (U2 and Green Day)
Celkový čas: asi 149 minut
Vydavatel: Universal
Bohaté žně mají na podzim 2006 fanoušci U2. Po archivním koncertním DVD "ZOO TV Live From Sydney" a po výběrovém albu "U218 Singles" je tu i obrazová kolekce nazvaná "U218 Videos". Ve stejné grafické úpravě jako CD tento disk přináší retrospektivní pohled na videa kapely. A jak už to bývá, obsah DVD navzdory názvu neobsahuje pouze osmnáct videoklipů. Zároveň však také není definitivní sbírkou všech krátkých filmů, které kdy irský kvartet ke svým písním natočil.

Pokud chceme ohodnotit samotné klipy jakožto umělecký útvar, jsou tu průměrné kousky (nenalhávejme si, že by všechna videa U2 z osmdesátých let byla super nápaditá) i ty vysoce nadprůměrné: v historických žebříčcích se určitě časem budou umísťovat minimálně "Vertigo" a "Beautiful Day" (obě videa se mohou pyšnit vytříbeným vizuálním stylem a velmi funkčními triky) a také na jeden záběr (nebo je tam přece jen nějaký nepostřehnutelný střih?) natočený klip "Sweetest Thing" plný rozkošných vtípků.

"U218 Videos" se drží jen skladeb, jež jsou obsaženy na CD, takže chybí spousta krátkých filmů, které pro změnu najdeme na předchozím DVD "The Best Of 1990-2000", a to jsou takové perly jako "Electrical Storm", "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" nebo "Lemon". Náročnější posluchače také asi příliš nepotěší zvuk pouze v PCM stereo - není to sice bůhvíjaká vada, ale byla tu už velmi povedená klipová dévédéčka s prostorovým zvukem, kupříkladu od R.E.M. Škoda také, že novinková "The Saints Are Coming" s Green Day se prezentuje jen v podobě koncertního záznamu z New Orleans.

Na druhou stranu, bonusová výbava disku je více než nadstandardní. Bonusy totiž poodhalují zákulisí kreativního procesu výroby videoklipů: jednak zde máme dva dokumenty o vzniku klipů "Vertigo" a "One" (kterážto sága je hodna zhlédnutí, vždyť nyní existují tři různá videa k této písni - všechna jsou na tomto DVD; a mohlo jich být ještě více!), jednak jsou tady k vidění alternativní podoby dalších obrázků a třeba "Vertigo" v taneční "Lisbon Version" je dost povedená věc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY