The Frames předvedli v Rock Café svou novinku

28.11.2006 15:30 - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Irští The Frames jsou v Česku celkem populární kapelou. Tentokrát Hansard a spol. přijeli představit svou šestou řadovou desku pojmenovanou "The Cost". Jejich vystoupení proběhlo ve známém pražském klubu Rock Café v sobotu 25. listopadu.
The Frames
© www.theframes.ie
Irské čtyřka kolem Glena Hansarda není v českých klubech žádným nováčkem, naopak. Tuzemští fanoušci si jejich koncerty mohou díky vřelému vztahu The Frames k naší zemi užít poměrně často. V sobotu 25. listopadu přijeli představit svou šestou řadovku "The Cost" do nově zrekonstruovaného Rock Café. Tento koncert byl stejně jako vystoupení ve Vídni, Amsterdamu nebo Londýně vyprodaný.

Podle oficiálních informací měli The Frames začít ve 20:00 - jak už to ale na koncertech chodí, došlo k jistému zpoždění, to bylo určitě způsobeno i tím, že ještě ve tři čtvrtě na devět před klubem čekalo téměř sto fanoušků. Těsně před devátou hodinou se najednou na pódiu objevil frontman Glen Hansard v zimní bundě a pletené čepici na hlavě, zanedlouho ho následoval zbytek kapely - baskytarista Joe Dole, Colm mac Noc Imare, hrající na housle, a kytarista Rob Bochnik. Glen odkládá bundu, chopí se kytary a se svou partou se pouští do úvodní skladby večera, otvíráku "Rise".

The Frames
© www.theframes.ie
Začátek byl ze strany The Frames poměrně vlažný, jakoby bez energie, kterou fanoušci možná už automaticky od své kapely očekávali, celé to mohlo působit tak nějak bez života. V dalších chvílích však irská parta zvolila několik rychlejších skladeb, z Glena spadla výstřední pokrývka hlavy a The Frames konečně ukázali svou koncertní sílu. Následující písně "Seven Days", "Song For Someone" a také "What Happens When The Heart Just Stop" konečně prolomily pomyslnou hranici mezi kapelou a fanoušky. Kontrast přineslo i střídaní hlubokého prožitku ve skladbě "True" se zvláštním druhem syrovosti pecky "Bad Bone". Za sborového zpěvu publika došlo i na "Fake" a "Sad Song", závěrečné položky setlistu základního koncertu - v těchto chvílích atmosféra v Rock Café gradovala.

Colours of Ostrava, The Frames, 21.7.2006, Ostrava small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Po krátké pauze The Frames poprvé přidávali, mimo jiné i pecku "Santa Maria": bezpochyby jeden z hlavních vrcholů celého večera. Dav byl nadšený a hlasitými výkřiky si vynutil další skladby. Kromě "Mighty Sword" prostor dostane i "The Cost", pilotní track nového alba. Glen a spol. mají české fanoušky rádi, a tak se na pódium vrátili ještě jednou. Zahráli "Finally", kdy společně se svými příznivci zažívali skutečnou extázi a vrchol v podobě písně "Star Star". Diváci byli nadšením bez sebe a koncert irské kapely skončil.

I přes počáteční faux pas s rozladěnou akustickou kytarou byl koncert The Frames velkým zážitkem, což, nutno říci, není u této party nic zvláštního; koncerty jsou totiž jejich nejsilnější stránkou. Ti, kteří jejich vystoupení tentokrát zmeškali, budou mít zanedlouho možnost tuto chybu napravit - v únoru totiž The Frames přijedou znovu. A opět by to mělo stát za to.

Autorkou článku je Olga Rychtářová.

The Frames, Rock Café, Praha, 25.11.2006


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY