shop.musicserver.cz
Glen Hansard & Band, Markéta Irglová, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016

Glen Hansard s Markétou Irglovou vrátili česko-irskou lásku na domácí pódia

Vydáno: 14.03.2016 08:20 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

A je to tady zase. Gigantická porce mikropříběhů z koncertu Glena Hansarda, o nichž si zúčastnění mohou dlouho vykládat jako by to film plný nezapomenutelných scén, které nepřevyprávíte, ať už se budete snažit jakkoliv. Je to sice klišé, ale jsou věci, o kterých se nedá jen tak vyprávět. Musíte je zažít.

Live: Glen Hansard & Band

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 12. března 2016
support: Markéta Irglová,
setlist: Grace Beneath The Pines, Winning Streak, My Little Ruin, When Your Mind's Made Up, Bird Of Sorrow, Return, Astral Weeks (Van Morrison cover), Love Don't Leave Me Waiting, Talking With The Wolves, Paying My Way, Come Away To The Water, McCormack's Wall, Lowly Deserter, Way Back In The Way Back When, Didn't He Ramble, Wedding Ring, This Gift, Say It To Me Now, Gold, Falling Slowly, I Have Loved You Wrong, Havlíčku, Havle, Her Mercy
Fotogalerie

Glen Hansard, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Glen Hansard, dost možná nejvýraznější písničkář své generace, kterému před pár týdny už podruhé o fous utekla cena Grammy, na níž byl v kategorii "Best Folk Album" nominován za svůj nejnovější počin "Didn't He Ramble", si v rámci svého evropského turné naplánoval tři zastávky v České republice a po minulém týdnu, kdy se se svým desetičlenným bandem ukázal v Brně, dorazil i do Prahy, kde si o tomto víkendu naplánoval hned dvojici koncertů v Divadle Archa.

Předskokana mu dělala žena, kterou už si s ním po všech těch životních peripetiích ani ti nejoptimističtější fanoušci nedokázali představit: Markéta Irglová. Rodačka z Valašského Meziříčí, která před několika lety z New Yorku přesídlila na Island, na němž nyní s manželem vychovává své dvě děti, usedla o osmé večerní k pianu a třičtvrtě hodiny jen za jeho doprovodu zpívala písně převážně ze svých dvou sólových alb "Anar" a "Muna".

Glen Hansard, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
I přes viditelné nachlazení jí to zpívalo čistě a mezi songy jako "If You Want Me" nebo "Let Me Fall In Love" se svým neškoleným vypravěčstvím podělila o to, jak jí jednoho dne přistála v mailu pozvánka na Hansardovo turné a tak se rozhodla, že na něj i s dětmi vyrazí. Ve svých skromných promluvách se ale podělila i o to, že zbrusu nová píseň "Remember Me", která je mimochodem výtečná, je inspirována vynikajícím filmem "Večný svit neposkvrněné mysli" a je o seznámení se s lidmi, u nichž máte pocit, že je dokonale znáte už ze svých minulých životů. Nebo že skladba "This Right Here", kterou zpěvačka věnovala rodičům, je o užívání si přítomného momentu.

Momentů, které jste si mohli užít, bylo ale v Divadle Archa nepočítaně. Třeba hned ten úvodní, kdy se Glen Hansard jen tak bez mikrofonu vydal na okraj pódia, aby osvětlen jediným reflektorem odzpíval mlčky vnímajícímu sálu píseň "Grace Beneath The Pines" jen za doprovodu svých smyčcových a dechových trojic. Nebo ten jen o pár minut později, když se dublinský umělec opřel do novinky "My Little Ruin" tak, až mu z toho vypětí tvář zrudla z hrdla se valícími emocemi. Právě kvůli takovým chvílím lidé na pětačtyřicetiletého umělce chodí i poté, co omámení z oscarového filmu "Once" opadlo.

Glen Hansard, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Příležitostí ke zničujícímu řevu, během něhož si máte chuť rozdrásat kůži do krve, tentokrát bohužel nebylo tolik, co třeba na nezapomenutelném koncertě ve Valašském Meziříčí před třemi lety, to ale neznamená, že by návštěvníci odcházeli ochuzeni. Kdo chtěl řvát z plna hrdla, dočkal se tryzny "When Your Mind's Made Up", jinak bylo ale na Hansardovi vidět, že setlist stavěl tak, aby působil pestře, čerstvě a muzikantsky atraktivně, proto například velkolepé orchestrace z písní The Frames byly potlačeny na úkor novějších skladeb z dvou sólových desek, jenž tvořily páteř setlistu a které spíš než řev prodávají muzikantskou virtuozitu všech zúčastněných.

Z té první si zaslouží zmínku dupák a Mupetí vložkou proložená "Lowly Deserter" s výborným sólem na trombón v podání Curtise Fowlkese a prodloužená verze naléhavé "This Gift", z té druhé zaznělo téměř vše a vytknout před závorku není co, protože co song, to zážitek. "McCormack's Wall" prodala nejen historka o opilém dopoledni korunovaném nechtěným bromance, ale i sólo na violu v irsky znějící dohře. Ve "Wedding Ring" opět exceloval famózní trombónista, který si kromě sóla i zazpíval a sklidil za to jeden z nejhlasitějších aplausů večera. "Paying My Way" zase utkvěla přítomným díky vtipně vypointované historce o zpěvákově otci milujícím alkohol a hudbu Toma Jonese.

Asi nejvíce jsme se ale nasmáli u starší skladby "Come Away To The Water", kterou Hansard uvedl vzpomínkou na to, jak ji bezelstně poslal T Bone Burnettovi do vznikajícího soundtracku k "Hunger Games", který mu díky nahrání skladby zprostředkoval setkání s Adamem Levinem z Maroon 5, který ji pro film ke Glenově překvapení nazpíval. Irský bard a busker tak vyprávěl, s jakou nechutí za hvězdou z hitparád jel, aby pak Levine jeho připravenou nenávist z nechtěného setkání naprosto rozbil okouzlujícím a přátelským jednáním a nečekaní spojenci spolu pak dlouho popíjeli Levinovy čaje a džusy a zpívali staré songy od The Rolling Stones. A s nadsázkou tak vykládal, jak se svým novým kamarádem chodí na jógu a pilates kdykoliv je v L.A.

Glen Hansard, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Slávu v oblibě příliš nemající umělec, jenž za své přátele může považovat i Boba Dylana nebo Eddieho Veddera z Pearl Jam, toho během dvou a půl hodin v divadle ukázal spousty. Mimo jiné také se svými kumpány vylezl na zvukařský pult na opačné straně sálu, aby tam bez mikrofonů vystřihli "Say It To Me Now" a "Gold", po další veselé historce o přání k narozeninám pro Václava Havla pozval na pódium Jaroslava Hutku, s nímž si dal duet a nakonec se vrátila i Markéta Irglová a u jednoho mikrofonu a s celou muzikantskou skvadrou za zády dali "Falling Slowly" a se Zuzanou Irglovou pak ještě i "I Have Loved You Wrong". Ve všech případech platí, že to bylo něco neuvěřitelného.

Vůbec nejvíc se ale Hansard ohromě bavil. Oproti letnímu koncertu na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, kde hrál jen ve dvojici s kontrabasistou, na něm opět bylo vidět, jak strašně moc ho baví hrát v kapele s tolika výbornými hráči. S každým z nich v průběhu koncertu navazoval kontakt, gestikulací si je podle potřeby dirigoval, aby je přiváděl k nečekaným improvizacím a vůbec bylo vidět, že tou hudbou jednoduše žije. Důkaz místo slibů? "Her Mercy". Jakmile se ke Glenově a Markétině hlasu postupně přidávala akustická i elektrická kytara, basa, bicí, klavír, tamburína, smyčcové trio, dechové složka a v závěru vygradovala do muzikantské extáze přecházející do útržku z "Baby Please Don't Go" a zase zpátky, bylo zřejmé, proč její místo bylo až úplně na konci. Tohle byl rock'n'roll jako víno. Ale ne jako žánr. Jako způsob života.

Glen Hansard, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Glen Hansard v Praze opět dokázal, že je mezi folkaři mistrem z nejlepších a když vyřízené publikum složené ze všech generací o půl dvanácté v noci vypustil zpátky do reálného světa, nechal je přesvědčené o tom, že při jakékoliv z jeho příštích návštěv nesmí za žádnou cenu chybět.

NÁZORY
  • ... (strom-z, 14.03.2016 12:50) Reagovat

    glen je supr, ale tak odvařenej jako autor už jsem z toho nebyl, taky už jsem ho neviděl poprvý.. falling slowly třeba sice skvěle zahraná, ale už snad ani nemusela zaznít (taky vlastně nevzbudila až takový ovace) a Markétiny songy jsem chvílema dost odzíval (If You Want Me je pro mě skladba, kterou by už snad ani neměla hrát..)

    • Re: ... (j, 14.03.2016 13:42) Reagovat

      byla jsem i v nedeli a to bylo mnohem lepsi, treba misto hutky hral merta (uplne jina liga), ale hlavne v zaveru doslo i na minikoncertik the frames... super
      pokud jde o marketu tak naprosty souhlas

      • Re: ... (strom-z, 14.03.2016 14:33) Reagovat

        já tam byl trochu pracovně oba dny a ten závěr už jsem trochu umíral, ale frames songy samozřejmě dobrý, star star je nesmrtelná:) a jj, merta byl supr

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)
- Fotogalerie: Prague Rocks ovládli Maroon 5 a Gwen Stefani (22.06.2023 11:54)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu