shop.musicserver.cz

Si radši vyleštim candáta

Vydáno: 22.11.2006 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Kotek, Mádl & Janák jsou zpátky ve hře. Tentokrát je to trochu silnější káva, už nejde jenom o to, aby někdo "zasunul" do "pouzdra", v "Ro(c)ku Podvraťáků" jde dokonce až o život. Dobrý důvod proto, aby Miroslav Chyška při tvorbě soundtracku uhnul od "oplodňováků", není-liž pravda?

3/10

Různí - Ro(c)k Podvraťáků (soundtrack)

Celkový čas: 44:32

Skladby: Bankrot, Move (demo), All About The Sea, Let Me Fly, Only The Strong Survive, Akce song, Mystifikace I., Akce I., Akce II., Doteky, GPS, Optimum, Vila I., Přejezd, Vila II., Marimba 7/8, Příjezd, Mystifikace II., Autumn, Spring

Vydavatel: Sony BMG

Třetí film Karla Janáka, o němž ví i širší česká veřejnost, protože kolik z vás tuší něco o existenci televizního snímku "Vetřelci v Coloradu" (2002) a osmnáctiminutového "Sadu" (1996) s !Issovou, Vilhelmovou a Krškovou! v hlavních rolích. Třetí soundtrack. *Do třetice všeho dobrýho se říká s oblibou.* Karel Janák přišel a udělal v české kinematografii vítr, jelikož se jako jediný odvážil suplovat americkou produkci zaměřenou na teenagerské publikum, které si žádá to, co se s přibývajícím věkem snaží každý více, či méně skrývat. Holky, kluky, sex, tělesný tekutiny, prasárničky, dvojsmysly a tak podobně. Je to móda natřískat do teen komedií a la "Prci, prci, prcičky" (ano, čeští distributoři v překladu opět nezklamali, Američané se určitě ještě teď válejí po zemi ve "smrtelných" křečích smíchu) co nejvíc módní hudby, která koresponduje s pocitama hlavních hrdinů (a playlistem MTV, když se vrátíme o pár let dozadu, do dob Sum 41 a jiných naštvaných chlapečků). Soundtracky ke "Snowboarďákům" a "Rafťákům" tak byly svým způsobem pro český trh něčím novým. Módní hudba se u nás nehraje, a tak Janák zaúkoloval Mirka Chyšku, ten si sehnal tým a módní hudba, korespondující s filmem, byla na světě. Oblíbenost zaručena, kvalita klesající.

"Ro(c)k Podvraťáků" je podle všeho nejambicióznější Janákův projekt, po vzoru Západu dokonce ustoupily tolik populární skladby do pozadí a soundtrack je spíš o scénické hudbě, už podle tracklistu na konci recenze. Necháme stranou, že podle traileru to vypadá, že od barevných filtrů až po zápletku se režisér inspiroval u Guye Ritchieho a jeho špinavých londýnských gangsterek "Snatch." (dementní překlad "Podfu(c)k"), "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" ("Sbal prachy a vypadni"), důležitější je v tuhle chvíli ten hudební koktejl kolem.

Cuba Libre se nekoná! Chyška, Smetáček, Krejčoves, Janda!, (opět) Bárta a další natočili něco, kde se neustále střídají zaměnitelné riffy, navíc připomínající nabídku Paula z Time Life. Těžko si představit, jak vypadá film o moderní kapele (kde spolu navíc hrají čtyři naprosto rozdílní lidé!), když skladby, co mají být "její", znějí jak něco z osmdesátých let a nepustil by si to už ani otec cílové skupiny filmařů. Ani v autě. Občas to vyjede ze zaběhlých kolejí (například "Doteky"), ale zázrak?

Všechny čtyři (potenciální) rádiové hity textoval Ota Klempíř a všechny čtyři vám budou i po třech poslechnutích jedno. Všichni zúčastnění svoje nástroje ovládají, produkce se za ty tři desky také mohla jenom zlepšit. Ale co, "Ro(c)k Podvraťáků" je přesto tím nejslabším, co ze sebe Mirek Chyška pro Karla Janáka dostal. Je to nuda. Jediným pozitivem je fórek se zařazením bonusových Vivaldiho kousků "Autumn" a "Spring" ze "Čtvera ročních období", který po těch kytarách ze středověku působí jako balzám na (d)uši. Někde jsem četl, že ani ten film není nic moc. Takže výjimka potvrzuje pravidlo?*

NÁZORY
  • "Rock" (wxa, 22.11.2006 11:52) Reagovat

    Je to opravdu vynikající film...

  • glui (lukas hojovec, 11.01.2008 19:58) Reagovat

    ja nechapu ze nedaji ten film pres internet

  • První film Janáka, který obashuje občas alespoń nápad (Petr, 22.08.2009 21:01) Reagovat

    Řekl bych, že se pan režisér a scénárosta v jedné osobě poněkud zlepšuje. Tentokrát je humor o poznání inteligentnější a děj hnaný akcí a občas je znát i jakš takš inteligentní vtip.

    Co bych vytkl všem filmům tohoto tvůrce je naprostá nezodpovědnost v návodnosti a neúctě k hodnotám slušných lidí. Přestože s ena FAMU učí, že filmy vychovávají, tak v jednom filmu máme totální neúctu a divže ne kriminalizaci horské služby, v příštím filmu se plive po hasičích a v tomto filmu se vzyzdvihují kríminálníci a vyděrači a ukazuje se, že za zločin nepřichází trest a že je to hrozná sranda někoho vydírat.

    Nelíbí se mi to. Hodně bych si přál, aby autor zmoudřel a pochopil, že co dělá člopvěka inteligentním je nadhled a že tvůrce by měl mít alespoń nějakou minimální morálku a chápat, že fiml je poselství a ne jen vetil k nějakým vlastním mindrákům a naivním představám o realitě, se kterou nemá scénárista žádnou zkušenost.

    Seriózní filmaři si platí poradce. Nemyslím si, že by na to produkce v tomto případě neměla. Dost men iritují filmy, které jsou o něčem, o čem tvůrce zjevně nic neví a jen se snaží lacině pobavit.

    Na druhou stzranu tento film je z hlediska kvality humoru mnohem výše než předchozí dílka autora, která patří bez diskusí do propadliště dějin. na tohle se dá po letech kouknout snad i podruhé.

  • pičo (Milosch Belka, 27.09.2016 19:11) Reagovat

    Ty budeš takový debil jako tobě podobný "odbornk" , který přirovnal Rrock and roll band marcela woodmana k Pokornému a Vondrčkovi. Co jsi kdy dokázal , hňupe?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu