Nesmírně barevné a energické kytarové vyhrávky

14.11.2006 18:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Kytarový Mistr Joe Satriani zachytil svůj zdařilý koncert na živáku, který pojmenoval jednoduše "Satriani Live". A se stejnou lehkostí si pohrával i se svou kytarou. Dvojalbum je plné energicky gradujících a ryze instrumentálních skladeb a různobarevných melodií.
8/10

Joe Satriani - Satriani Live

Skladby: CD 1 - Flying In A Blue Dream, The Extremist, Redshift Riders, Cool 9, A Cool New Way, Satch Boogie, Super Colossal, Just Like Lightnin', Ice 9, One Robot's Dream / CD 2 - Ten Words, The Mystical Potato Head Groove Thing, The Meaning Of Love, Made Of Tears, Circles, Always With Me, Always With You, Surfing With The Alien, Crowd Chant, Summer Song
Celkový čas: 41:52 + 66:24
Vydavatel: Sony BMG
Mistrovská díla by se měla zachovávat. Své umění se rozhodl už poněkolikáté zaznamenat na živou nahrávku kytarový virtuóz Joe Satriani. Jeho živáky jsou ještě kvalitnější než studiové nahrávky, neboť koncerty okořeňuje značnou dávkou improvizace, skladby natahuje a obohacuje o nové úseky. Se svou kytarou se mazlí s divokou něhou. Prostřednictvím svých kytarových "onanií" věrně vyjadřuje své okamžité duševní rozpoložení. Nevtíravě a s hráčskou noblesou znázorňuje svoji náladu, pocity i přirozenost. Možná trochu na úkor svých spoluhráčů, ale o ty na nahrávce vlastně ani moc nejde, jen skvěle podtrhují atmosféru. Bezmála hodinu a tři čtvrtě dlouhý živák nenásilně plyne. Je však ryze instrumentální, což může být pro někoho méně stravitelné.

Zpěv bývá tou nejdůležitější složkou, ale Satriani si vystačí i bez něj. Plně jej nahradí jeho kytara, která se svému pánovi dobrovolně a zcela oddává. Úpí i pěje přesně dle Mistrových pokynů. Slastně vrní jak malé kotě, ale umí být i výbušná. Plaše a plačtivě vyluzuje táhlé, jemné tóny, které znenadání razantně narušují dynamické přechody. Skladby prostupuje neustálé napětí, mystické drama, které bázlivě mizí, pak se neomaleně vedře do další vyhrávky. Mrazivé melodie víří albem jako kvílivá meluzína. Ledová dokonalost se neochvějně snoubí s temperamentní vyzývavostí, která drze rozohňuje skomírající pasáže.

Melodie se potácejí v tiché i chaotické beznaději. Novou sílu a bezprostřední pocit úlevy jim dodává jako droga feťákovi Satrianiho energie. Dostaví se euforie, rozmařilost a živočišné řádění. S vyprchávající silou se však pozvolna dostavuje absťák a s ním i jistá agrese. Stačí však pocit bezpečí a jistoty a ze zdánlivě nezvladatelné kytary se stane opět pokorná a poslušná schovanka. Vypjatou a provokativní smyslnost vystřídají krotké a emotivní motivy. Suverénní hrubost na chvíli nahradí poddajnější elegance a naopak. Vysoké tóny ostře řežou do uší. Jazzové prvky se prolínají s jemnějším i tvrdším rockem. Monotónnosti a fádnosti se tak navzdory dlouhé stopáži rozhodně bát nemusíte.

Nějak mě nenapadá, co by se dalo zkritizovat. Potrpíte-li si na dlouhá kytarová sóla, budete prostě nadšeni. Takových nadmíru kvalitních nahrávek totiž moc nenajdete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY