Výtečné textařské (básnické) orgie

10.11.2006 14:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Petr Skoumal. Hudba pro filmy, hudba pro večerníčky. Cédéčka pro děti, cédéčka pro dospělé. Vždy ale jasný a rozpoznatelný rukopis, nikterak složité skladby, spíš dobře zapamatovatelné, někdy až kolovrátkové melodie. Jak je to na nové desce "Nebo cibule", o tom vám bude vyprávět naše recenze.
7/10

Petr Skoumal - Nebo cibule

Skladby: Hyacinty, Po recepci, Někdy se vytratí naděje, Návštěvníci galerií, Dvě deci vodky, Račte se tvářit, Lež jako věž, Daleká hudba, Z těch malých příběhů, + + +, Na ulici, Zítra nezapomenout
Celkový čas: 41:03
Vydavatel: Indies
Otázkou je, pro koho vlastně Petr Skoumal desky natáčí. Tak například novinka "Nebo cibule" je zcela jasně definována faktem (cituji z bookletu) Petr Skoumal: hudba, zpěv, různé nástroje (1-12). Ano, všech dvanáct skladeb nahrál tento skladatel, multiinstrumentalista a (bez urážky) sympatický nezpěvák v podstatě sám, jen ve třech písních na housle a v jedné zpěvem mu vypomáhá Jan Hrubý, ve čtyřech pak pětičlenný dětský sbor. A tak mi povězte, zda má smysl takovou jednoduchou, někdy jak z flašinetu znějící hudbu vlastně poslouchat? Má. Možná je to vůči Petru Skoumalovi trošku nefér, ale je to zejména kvůli fantastickým textům, které - dlužno dodat - zhudebnil velmi hravě.

"Když kráčíš kolem hyacintů
neměl bys lhát
snad ani vraždit
a navštěvovat cizí kraje
bys neměl když kráčíš kolem záhonu hyacintů"
(Ivan Wernisch)

"Rád hledím na návštěvníky galerií
jak ve vzácných olejích
Čumáky ryjí

Ze zhora jedou
Dál a doleji
Tak se ryjí
ryjí
v každém oleji

Vyzbrojeni praxí - snad i teorií
tak ve vzácných olejích
Čumáky ryjí

Pro oleje nezbyl čas na akvarely
Za týden jsou hotovi
Je po prdeli"
(Jan Vodňanský)

"Račte se tvářit hezky zoufale
praví mu ráno. On jde na procházku
a v chůzi vratké, v chůzi pomalé
pohřební ústav hledá pro svou lásku."
(Ivan Blatný)

Ano, tohle je poezie. Poezie vkusně a hravě zhudebněná, a vůbec nevadí, že vyjma klavíru a houslí na desce nejsou nijak famózní instrumentální výkony, to není v tomto případě tak důležité. Důležité je, že nálady textů - básní jsou hudebním doprovodem vystiženy velmi trefně.

"Z malých příběhů mě nejvíc rozveselí
jak štíhlý paprsek laškuje s petrželí
a nade vše ostatní miluji tabule
s nápisem Ředkvičky anebo Cibule"
(Ivan Blatný)

Já osobně hlasuji pro "Cibuli". Už dlouho jsem neslyšel českou desku, na které by nebyl jediný blbý text a která by při tom byla tak neposedná a veselá, jako právě Skoumalovy Ředkvičky. "Nebo Cibule?" A tak krom toho, že vám, ctěné čtenářstvo, velmi doporučuji zítra nezapomenout pořídit si tuto zeleninu, doporučuji taktéž:

"Zítra nezapomenout:
Při chůzi mrskat nohama.
Při jídle polykat.
Při čtení obracet stránky."
(Ivan Wernisch)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY