Jukebox 37/2006

13.09.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Weirda Al Yankovice, Grizzly Bear, DJe Cama, Heavens a I'm From Barcelona.

Weird Al Yankovic - Don't Download The Song (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream
Weird Al Yankovic - You're Pitiful (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Weird Al Yankovich - Straight Outta Lynwood
"Stahovat hudbu je špatné, áno," říká pan Mackey ze South Parku a Weird Al Yankovic ještě přidává: "Začíná to pálením a končí to vražděním." Známý autor popových parodií, který má na kontě skladby jako "Another One Rides The Bus", Smells Like A Amish Paradise", si tentokrát vystřelil z šílenství kolem stahování z pirátských sítí a honů na čarodějnice, které vede organizace RIAA. Trochu to schytaly i charitativní písně, protože refrén je jako vystřižený z "We Are The World". Další skladby na jeho aktuálním albu "Straight Outta Lynwood" už jsou parodie na současné popové šlágry a narozdíl od Peterky a spol. nebo Těžkého Pokondra se u nich autoři originálu moc smát nebudou. Třeba James Blunt nejprve povolil parodii "You're Beautiful", když mu ale Al píseň přezpívanou jako "You're Pitiful" vrátil, Blunt i jeho nahrávací firma okamžitě svoje dobrozdání stáhli a Yankovich musel píseň z desky vypustit. Byl ale tak hodný a obratem ji přípíchl na svoji myspace, takže si vylepšenou verzi můžeme poslechnout všichni a zadarmo. Download this song!
Serge Gainsbourg - Ford Mustand DJ Cam Remix (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Různí - Monsieur Gainsbourg Revisited
Francouzský básník, písničkář a filmový režisér Serge Gainsbourg bude asi u nás známý hlavně jako autor erotického hitu "Je t'aime... moi non plus" s několika orgasmickými výkřiky, které ve své době pobuřovaly natolik, že musely být cenzory vystřiženy. Gainsbourg ale má za sebou ještě mnohem více výtečných písní, stejně jako skandálů, kontroverzí a ostud. Zasloužené poklony se slavný bouřlivák dočkal letos, patnáct let po smrti, na albu "Monsieur Gainsbourg Revisited", kde jeho skladby přetvořili Portishead, Feist, Michael Stipe, Jarvis Cocker, Cat Power, Franz Ferdinand nebo Tricky. Remix "Ford Mustang", který nabízíme v Jukeboxu, na albu nenajdete, Sergeho krajan DJ Cam ho pravděpodobně nestihl dodat včas, a tak už ho firma stihla jen připíchnout na internet jako bonus zdarma. Meditativní hip hop Cama a trocha rapu nebude pro důkladné znalce Gainsbourgovy diskografie zase takovou novinkou, protože Mistr jedno hiphopové album natočil pod jménem "You Are Under Arrest".
Grizzly Bear - Knife (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Grizzly Bear - Yellow House
Indie boys & girls v anglo-amerických zemích mění své hrdiny rychleji než spodní prádlo. Posledních několik týdnů jsou v kurzu brooklynští Grizzly Bear, jejichž třetí album "Yellow House" vydal před nedávnem londýnský Warp. Nečekejte ale progresivní elektroniku, nýbrž zvláštní folk opepřený o psychedelii nebo art-rock. Přiznám, že mi při poslechu desky stále ještě něco málo chybí, abych je začal milovat jako třeba Animal Collective, ale když si poslechnete "Knife", budete možná jiného názoru. Nikam nespěchající pomalá skladba by si vás mohla získat zvláštní rozjímavou náladou.
Heavens - Another Night (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Heavens - Pattent Pending
Noví chráněnci labelu Epitaph si říkají Heavens a jsou dva. Zpěvák Matt Skiba z Alkaline Trio a jeho kolega, instrumentalista Josiah Steinbrick, otevírají novou kapitolu uhlazeného emo-rocku. Ochutnávka "Another Night" má sice depresivní texty ("Another night with your head in the oven"), ale hudba je poměrně krotká, punk připomíná jen z dálky. Vzpomenete si možná jako já na Sisters Of Mercy, kteří ale volili méně přístupné aranže. Heavens mají právě venku "Patent Pending", celou desku streamuje jejich label.
I'm From Barcelona - Barcelona Loves You (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

I'm From Barcelona - Let Me Introduce My Friends
Zatímco The Polyphonic Spree se už tak trochu stali obětí svého vlastního vtipu, podobný švédský indie-popový soubor I'm From Barcelona je zatím na začátku. Podle legendy všechno začalo, když Emanuel Lundgren sezval do studia devětadvacet svých kamarádů, aby s ním nahráli několik písniček. Výsledkem bylo EP "Don't Give Up On Your Dreams, Buddy!" a příznivý ohlas udělal z jednorázového projektu regulérní kapelu. Album "Let Me Introduce My Friends" vyšlo ve Švédsku už v dubnu, v září je čeká evropská premiéra a bloggeři bubnují na poplach. Čekal jsem možná trochu víc, "Barcelona Loves You" je prostě jenom příjemná písnička.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY