Důkladně vyplněná romance

28.08.2006 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Americká melopunková formace My Chemical Romance toho ve světě hudby zatím mnoho nedokázala. Ano, prodala pár set tisíc desek a jela turné s Green Day, ale to je tak vše. Její kombinace koncertního CD a DVD "Life On The Murder Scene" ale přináší dostatek materiálu, abychom jí odpustili.
8/10

My Chemical Romance - Life On The Murder Scene

Celkový čas: 120 minut + 126 minut + 35:43 min.
Vydavatel: Warner Music
Ačkoli se to zdá téměř neuvěřitelné, všemožné pop-punkové soubory, o něž by člověk předpokládal v Česku spíše nijaký zájem, tu mají kupodivu pevné postavení. Zrovna američtí čerstvě odrostlí puberťáci My Chemical Romance jsou toho příkladem. Kolega Turek nechť má slova potvrdí, vždyť to byl on, na koho se snesla mocná kritika fanoušků, když druhému albu MCR "Three Cheers For Sweet Revenge" dal ostrých třicet procent. Pravdou ovšem je, že banda kolem depkoidního guru Gerarda Waye má oproti zástupu jiných výhodu - jeli světové turné s Green Day, díky čemuž je vidělo několik set tisíc lidí, kteří by se k nim jinak možná ani nedostali. Prahu vyjímaje, tehdy prý onemocněli, a tak zaskočili Clou. A teď si představte, že tenhle kvintet, který od svého zformování před šesti lety vydal všehovšudy dvě CD, letos vypustil do obchodů obsáhlé DVD. Je to na jednu stranu tak trochu drzost, tahat z příznivců peníze, když není pořádně za co, na druhou stranu výpravnost disku je natolik slušná, že by jim jeden mohl odpustit.

Podobně jako v případě jejich starších mentorů z Green Day i "Life On The Murder Scene" se tváří, alespoň co se digipacku týče, jako normální dvojCD. Po otevření ale následuje překvápko: jsou tam dvě dévédéčka a jedno live cédéčko. Suma sumárum to je téměř pět hodin materiálu. Jenže, jak všichni víme, někdy je méně více, což platí beze zbytku i u MCR. Na jednom DVD najdete dvouhodinový materiál o skupině jako takové, jmenuje se to "Video Diary". Kdyby to bylo poloviční, nikomu a ničemu by to neublížilo. A kdyby Gerard Way nebyl tak prvoplánově depresivní a furt tam všichni nežvatlali, jak skupina MCR tomu a tomu zachránila život, taky by se při tom dýchalo lépe.

Podstatně zajímavější je samozřejmě hudební disk, na kterém je k nalezení devět tracků natočených ve Starland Ballroom v Sayreville a tři během vystoupení "2$Bill" pro MTV2. Ty jsou navíc doplněny třemi raritními studiovými kousky. Dále najdete tři klipy a dokumenty o jejich natáčení, záznam ze "Session@AOL", tedy jakýsi internetový koncert, a dvakrát v televizi zahraný singl "I'm Not Okay (I Promise)". Na standardním CD je v podstatě totéž co na DVD, jen v jiném pořadí, takže jde o regulérní živák.

Když si člověk projde třeba nabídku Amazonu, objeví, že MCR vydali ještě stejnojmenné DVD v klasické podlouhlé krabičce. V čem se to liší, nemám ponětí. Ale dovedu si představit, že skoro v ničem. Ono totiž není mnoho věcí, které by "Life On The Murder Scene" chyběly. Zvuk je ošetřen v LPCM, obraz je sice v poměru 4:3, ale nějak zásadně to nevadí. Z výše zmíněného navíc jasně vyplývá, že obsahem se nešetřilo. A tak největší chybou zůstává paradoxně megalomanie MCR, kteří toho na trojdisk (DVD s CD dohromady) napatlali vlastně až moc. Měli více stříhat a více odlišit tracky audio CD od dévédé. Ale což, to je výtka nepříliš dramatická, skupina se tudíž nemá zač stydět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY