Jukebox 30/2006

26.07.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od The Rapture, Boris, Matta Friedbergera, Lady Sovereign a The Format.

The Rapture - Get Myself Into It (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Rapture
Asi vás neminul hitík "House Of Jealous Lovers", který před třemi lety pumpoval newyorskou punk-funkovou scénu. Jeho interpretem byla kapela The Rapture, ačkoliv nevěřící kritikové připisovali úspěch skladby hlavně produkci The DFA, na jejichž labelu album vyšlo. The Rapture se od té doby osamostatnili, podepsali velké firmě a novou desku natočili se silnou trojící producentů Paul Epworth (Bloc Party, The Futureheads), Ewan Pearson a Danger Mouse (Gnarls Barkley, Gorillaz). Bude se jmenovat "Pieces Of The People We Love", což může být trochu morbidní humor a nebo také popis jejich umělecké metody, která je postavená na drobných krádežích z odkazů post-punkových kapel začátku 80. let. První ochutnávka "Get Myself Into It" je prudce cool futuristické disco s funkovými riffy. Moc povedené.
Boris - Farewell (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Boris - Pink
Japonský metal tedy rozhodně není u nás příliš zmapované území, což je obrovská škoda. Kapela s jednoduše zapamatovatelným jménem Boris je na západě už dávno kultem, vydávají na prog-metalovém labelu číslo jedna Southern Lord, spolupracovali s hlukovým králem Merzbowem nebo kolegy Sunn O))) a hlavně za sebou mají několik zásadních desek, které objevují dosud uzavřené komnaty metalové agresivity a temnoty. Od deset let starého "Absolutego" až po letošní "Pink" (v Japonsku vyšel vloni) mění na každé desce svůj styl. Z posledního alba nabízí k poslechu skladbu "Farewell", sedmapůlminutový opus pomalého valivého drone, který má blíže k Sigur Ros nebo Mogwai než třeba k Slayer.
Lady Sovereign - Love Me Or Hate Me (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Lady Sovereign
Britská rapová trpaslice Lady Sovereign prožila rok snů. Loni v létě kutila beaty v londýnském grimeovém podzemí, teď usrkává šampaňské na večírcích s Jay-Z a Pharrellem a dostává tučné výplatní pásky z Def Jam. Na její hudbě se to samozřejmě podepsalo, už rok nevydala žádný pořádný singl. Může to být tím, že si nejlepší skladby schovávala na album, jehož vydání se nekonečně odkládalo. Teď ale už pomalu nastává hodina H, protože její debut "Public Warning" je hotový a připravený na říjnové vydání. "Love Me Or Hate Me" je první oficiální singl desky a Lady Sov místo grimeových beatů musí rapovat do crunkového pípání á la Ciara a sprostá slova jsou zamazána. Něco z toho londýnského spratka zmizelo, zůstal ale ten neuvěřitelně arogantní, šklebivý výraz alias Johnny Rotten, kvůli kterému bych ji za přítelkyni rozhodně nechtěl. Těžko říci, co na to řeknou Američané.
Matt Friedberger - Do You Like Blondes (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Matt Friedberger - Winter Women / Holy Ghost Language School
The Fiery Furnace jsme měli v Jukeboxu někdy v dubnu a už tehdy jsme ohlašovali, že sourozenci Friedbergerové se dočasně rozcházejí na sólové dráhy. Matt sliboval jednu popovou a jednu hlukovou desku a skladba "Do You Like Blondes", kterou nabízí na stránce své nahrávací firmy, by mohla teoreticky patřit do obou. Je to spleť chaotických zvuků, ale někde hluboko pod povrchem je to vlastně popová písnička. Dvojalbum "Winter Women / Holy Ghost Language School" vyjde na začátku srpna.
The Format - The Compromise (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Format - Dog Problems
Natočit album o problémech, kterým musí čelit obyčejný pes? Proč ne, arizonská dvojka Sam Means a Nate Ruess alias The Format to udělali na své druhé desce "Dog Problems". Ochutnávka "The Compromise", kterou vypustili na svůj myspace, je chytlavý indie pop-rock se zajímavým refrénem a na konci i kytarovým sólem. Nemusí být každý song nutně hudební revolucí, ne? The Format v tom mají jasno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY