Johnny Cash boduje s posmrtným albem na čele amerického žebříčku

13.07.2006 21:20 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Country legenda Johnny Cash se po dlouhých sedmatřiceti letech dočkal znovu čísla jedna v americkém albovém žebříčku, byť se mu to povedlo tři roky po jeho smrti. Počty prodaných kusů kolekce "American V: Hundred Highways" jsou však zároveň historicky nejnižší k dosažení čísla jedna. V singlovém pořadí třetí týden vládne Nelly Furtado s Timbalandem a s "Promiscuous".
Stejně jako každý týden vám i dnes přinášíme pohled do singlové a albové hitparády amerického Billboardu.

Nelly Furtado - Promiscuous
© facebook interpreta
Třetí týden na vrcholu amerického žebříčku počítají Nelly Furtado a Timbaland s "Promiscuous". Na číslo dva už doputovali Gnarls Barkley s "Crazy" a vypadá to, že Cee Lo a Dangermouse už by příští týden mohli slavit číslo jedna. Vážným soupeřem bude kromě Nelly Furtado také debutující zpěvačka Cassie. Její první singl "Me & U" postoupil tento týden do Top 3. Z ní naopak sestoupila čtvrtá Shakira s "Hips Don't Lie", která také po sedmi týdnech ztratila vedení na latino žebříčku, který nyní ovládá Don Omar. Pětku si drží Yung Joc s "It's Goin' Down". První dvacítku úspěšně atakoval jiný rapper s podobným jménem - Young Dro je se "Shoulder Lean" na sedmnáctce, o dvě příčky níže do Top 20 postoupila Kelis s "Bossy". Skok o devatenáct příček na číslo 21 udělal nový singl Seana Paula "When You Gonna (Give It Up To Me)", v jehož refrénu zpívá Keyshia Cole. Mílovými kroky pádí vzhůru také Ne-Yo se "Sexy Love", momentálně je na příčce 37. Podobný název má nejvyšší novinka týdne - čerstvý singl Justina Timberlakea "SexyBack", která startuje na čísle 90. Je to jeho šestý singl, který zaregistrovala první stovka hlavního žebříčku Billboardu. Nových skladeb je plná poslední desítka, mezi nimi třeba novinka Pitbula "Bojangles", "8th Of November" country dua Big & Rich a na stovce také "Saving Grace" Toma Pettyho. Písničkář z Floridy neměl hit v Hot 100 dlouhých deset let, naposledy to bylo s filmovou melodií "Walls (Circus)".

Johnny Cash - Americana V: Hundred Highways
© facebook interpreta
Americký albový žebříček uctil památku country legendy Johnnyho Cashe, jehož "American V: Hundred Highways" startuje na čele bez dvou měsíců tři roky po jeho smrti. Stejně jako předchozí alba z této série vydané na labelu Ricka Rubina American Recordings i číslo pět obsahuje převážně coververze nebo nové verze starých skladeb, posluchači na něm najdou i "Like The 309", poslední píseň, kterou prý Cash napsal před svou smrtí. "Hunderd Highways" je zpěvákovo první album, které doputovalo na čelo žebříčku od roku 1969 a kolekce "Johnny Cash At San Quentin". Radost fanouškům zpěváka může zkazit jen fakt, že 88 tisíc prodaných kusů je historicky nejnižší počet, který stačil na číslo jedna od roku 1991, kdy začala sestavovat žebříček firma Soundscan. Dosavadním rekordem bylo 113 tisíc kusů hitového výběru Destiny's Child. Na dvojce zůstává Nelly Furtado s "Loose", na trojku klesá India Arie s "Testimony", číslem jedna z minulého týdne. Na pětku poskočili Gnarls Barkley se "St. Elsewhere". Překročení dvoumilionové hranice slaví Rascal Flats s "Me And My Gang" a pomalu stahují náskok soundtracku "High School Musical" v pořadí nejprodávanější desky roku. Teenagerský muzikál je aktuálně na osmičce. Do desítky se probojovala také rocková kapela Rise Against. Číslo deset jejich čtvrtého alba "The Sufferer & The Witness" je jejich historický úspěch. Další novinku najdeme v polovině třetí desítky, kde je soundtrack k druhému dílu filmu "Piráti z Karibiku". Za týden bude žebříček atakovat sólový debut Thoma Yorka z Radiohead, rapper Rhymefest nebo novinka Muse.

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY