Expertova promarněná šance

14.05.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Superstáří smršť nepolevuje. Dalším aktérem na startovací čáře se svou první deskou je Michael Foret. Jeho "Forte" v produkci Ondřeje Soukupa není předurčeno k masové oblibě. Je to nedotažený rychloprodukt, který zcela shazuje jeho zajímavý hlas. Pár lákadel a jinak samá vata, škoda.
3/10

Michael Foret - Forte

Skladby: Zvláštní, Blbej den, Hvězdy se nezdaj, On The Edge, Já vím, Pouta (duet s Věrou Špinarovou), Jen zlá chvíle, Zrzavej šťastnej hranostaj, Osudová, Tisíckrát, Den má času dost, Expert
Celkový čas: 44:06
Vydavatel: Sony BMG
Česko hledá SuperStar pauzíruje a nabírá dech na své třetí dějství. Z druhého, méně povedeného běhu nás však ještě čeká smršť desek. V nejbližší době se o přízeň budou utkávat Michael Foret, Filip Jankovič a Gába Al Dhábba. Michael už má své album venku a po prvním předběžném ožužlání "Forte" v ústech zachutnala trpká chuť zkaženého ovoce. Prý si už v průběhu soutěže kápli do noty s Ondřejem Soukupem a byla z toho zcela jasná spolupráce. "Forte" však bylo Soukupem pošimráno z hodně velké dálky, skladatelský potenciál přispěvovatelů je hodně slabý a o "umění" textařů ani radši nemluvit. Tolik blábolů na jednom místě nebylo už dlouho slyšeno. V soutěži mě Michaelův hlasový potenciál zaujal, bohužel materiál na tomto cédéčku jeho možnosti zcela shazuje do popových klišé, tak jako by klíště nechtělo pustit bezzubý nádech československých osmdesátek, fujtajbl.

Když se to vezme kolem a kolem, zajímalo by mě, jak Michael exceloval ve filmu "Experti". Titulní skladba je i na "Forte" a je to zcela zbytečná záležitost, tak snad tak prázdná nebyla ani jeho role na filmovém plátně. "Zvláštní" (je to i singl k desce) začíná zajímavými zvukovými fígly, ale nástup kytar vše hatí do odporného kolovrátkového soundu, který dominuje všem rychlým písničkám. Dále není dobrá ani Foretova angličtina, "On The Edge" a "Expert" takhle vyznívají úplně naprázdno. Nápad na duet s Věrou Špinarovou, jmenuje se "Pouta", není zcela špatný, tyhle dva hlasy jsou dost zajímavé na to, aby mohly k sobě pasovat, ale nesměla by to být zcela plochá a nudná popovka. Bohužel "Pouta" jsou taková.

Pokud nechcete zcela tuhle placku smést ze stolu a dát ji jen co nejdále od CD přehrávače, zaměřte se na pomalé skladby. Pokud hodně přivřete očka nad nepovedenými a prázdnotou zavánějícími texty, naleznete menší množství slušných ploužáků. "Blbej den", "Jen zlá chvíle", "Tisíckrát" nebo "Den má času dost" si svou pozornost zaslouží. Jen je opět škoda, že si nikdo nedal více aranžérské práce, všechny slaďáky jsou poskládané podle shodné formule (klavír, smyčce) a jsou si podobné jako vejce vejci. Fanynky si však užijí booklet plný fotek, ale pro hudebního fandu tohle není záplata nad odbytou deskou.

Expert Michael Foret si na téhle desce prožívá krušné chvíle hodně promarněné šance všem ukázat, co v něm doopravdy je a že není jen umělým produktem v rukou producentů. Je i otázkou, jestli dostane nějakou tu druhou příležitost to dokázat. Je to škoda, očekávání byla větší, "Forte" je slabě naplňuje a je to snad i nejhorší producentský počin Ondřeje Soukupa. Ale perly se nedají vydolovat z blátivého základu pánů skladatelů anebo vytáhnout z databáze písniček vydavatelské firmy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY