Zabil jsem Einsteina, pánové!

15.04.2006 15:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Neutrino je jasným favoritem české experimentální elektroniky. Na své nové desce "Cosmix Songs: Buddha On The Beach, Einstein On The Mountains" ukazuje, jak může být elektronika pěkně hravá. Zručně mu sekundují pozvaní hosté a samotné "Cosmix Songs" jsou plné jarní naděje, že se i u nás hudebně něco zajímavého děje.
8/10

Neutrino - Cosmix Songs

Skladby: Twin (feat. Floex), Time Defrost, Busdub, Modular Mysticism, Aengine (feat. DJ Side), Difficult Dimension, Ever Changing Skyline (feat. Floex & Narkissos), Unnamamble, Flowave, Break Doors Theme (feat. AGF), Overseek, Inscape, Snowlights
Celkový čas: 47:05
Už i do Česka dorazil trend vydávat desky na netu a jen pro skalní fanoušky nachystat speciální obohacenou edici. Přesně takovým počinem je třetí deska Prof. Neutrina "Cosmix Songs" s dodatkem "Buddha On The Beach, Einstein On The Mountains". Ten si na její natáčení pozval několik hostů, mezi nimiž jsou i blízcí kamarádi a souputníci české experimentální elektroniky. Na albu mu vypomohli Tomáš Dvořák (Floex), Dj Side, Narkissos a Antye Greie (AGF). Producentsky sekunduje projekt Antropa Belladonna a o mastering se postaral Matouš Godík (ZKA4T), tedy jedna třetina Bratří Orffů. "Cosmix Songs" jsou pozlacenou jarní nadějí pulsující svěží elektronikou a potutelně probublávají v určité vizi citace "Písní kosmických" Jana Nerudy.

Je skvělé natáhnout se na louce a vzhlédnout na nebe plné hvězd, i když teď na to tedy ještě není úplně ideální počasí, zrovna v době psaní recenze zas začalo sněžit s deštěm. Je ale třeba doufat v lepší zítřky, tak jak je vidí Neutrino ve své hudbě. V té se vydal probádat různá zákoutí a pokouší se vše rozložit na jednotlivé prvky spektra zvuku. Je evidentně velký fajnšmekr na vychytávky z jednotlivými samply a smyčkami, na scratche si pozval jiného odborníka. "Cosmix Songs" jsou přímo předurčeny k dumání a vychutnání si každé částečky v celku na hraně několika žánrů (od dubu přes hip hop až třeba po techno).

Floexovy nově natočené zvuky obohacují vymydlenou dvojku "Twin" a "Ever Changing Skyline", která patří k vrcholům téhle placky. Dj Side svými scratchy pobláznil pátý track "Aengine", jejich hustá spleť se dlouze rozmotává. Antye Greie se pustila do The Doors a jejich klasiky "Break On Through (To The Other Side)", jejíž textový fragment Neutrino obohatil na netu závěrečnou "Break Doors Theme" - ta je sice trošku vlezlejší, ale její podmanivost je na místě. Pokud raději bloudíte v různých zvukových ponorech, tak vás určitě uhrane dramaticky prošpikovaná "Unnamable". Neutrino dekadentně využívá minimalistických postupů a taková "Busdub" trefně kombinuje dub s reggae. Bonusový trojlístek "Overseek", "Inscape" a "Snowlights" je decentním doplňkem, a ten se oplatí mít doma. Neutrino je zvukový šaman, který hledal, až našel tu správnou konzistenci nápadů, i když sem tam trošku opisoval, ale to se dá s přivřením oka prominout.

"Cosmix Songs" s Buddhou na pláži a Einsteinem na horách (zde se vplete příběh s panem revizorem Andělem) jednoznačně zaujmou. Neutrino si vyhrál s minimem a vytěžil z toho maximum. Jeho nový opus není na jeden poslech, je třeba se ponořit do všech zvukových rovnic a hledat rozluštění mezi jednotlivými zvukovými smyčkami. Ty jsou zde předhazovány jako na běžícím pásu - takže pozor, aby vám neunikl smysl naznačené teorie. Zevrubnější fyzické a duchovní otázky raději nechte řešit jiné odborníky, o nich "Cosmix Songs" nejsou.

P. S.: "Cosmix Songs" můžete sosat na tomto místě a zájemci o CD edici nechť píší objednávky na mailovou adresu prof.neutrino@atlas.cz.

Album: Neutrino - Cosmix Songs
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 47:05
Skladby: Twin (feat. Floex), Time Defrost, Busdub, Modular Mysticism, Aengine (feat. DJ Side), Difficult Dimension, Ever Changing Skyline (feat. Floex & Narkissos), Unnamamble, Flowave, Break Doors Theme (feat. AGF), Overseek, Inscape, Snowlights


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY