Jukebox 15/2006

12.04.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Pretty Girls Make Graves, Lambchop, The Navigators, Wax Audio a MC Larse.

Pretty Girls Make Graves - The Nocturnal House (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Pretty Girls Make Graves - Elan Vital
Název dělá kapelu, tady je zase jedna, která si na něm dala záležet - Pretty Girls Make Graves. Ukradla ho z názvu jedné písně The Smiths, kteří ho zase ukradli z románu "Poutníci dharmy" Jacka Kerouacka. Dobrá společnost, která o kapele říká více, než vůbec chtějí. Jako kdyby se uplakánci Morrissey a Johnny Marr vrátili o dvacet let zpátky a s beatnickou vervou znovu začali dřít kytary a dávali tak nový význam trochu zvláštnímu spojení post-hardcore. Úvodní skladba z jejich aktuální, třetí desky "Elan Vital" má opravdu úchvatný nástup s nervní rytmikou, než všechno převálcuje Andrea Zollo, riot grrrl u mikrofonu. Ta by mohla být možná trochu výraznější, představte si na jejím místě třeba Karen O z Yeah Yeah Yeahs, ale i tak je to skvělý mix výbušného a moderního rocku.
Lambchop - The Distance From Her To There (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Lambchop - The Decline Of Country And Western Civilization
Zpěvák Kurt Wagner je něco jako postmoderní Johnny Cash, vždyť taky který country muzikant by nazval svoji kapelu "jehněčí kotleta". Lambchop působí v Nashville, ale country neberou zase tak moc vážně, možná proto jsou známí spíše v kruzích nezávislého rocku než mezi fanoušky klasického c&w. Jejich zatím posledním počinem jsou alba "Aw, Come On" a "No, You Come On", která vyšla před dvěma lety ve stejný den. Teď kapela přichází s kolekcí "The Decline Of Country And Western Civilization", která shrnuje jejich hity, b-strany singlů a raritní nahrávky. Promo mp3, alternativní verze šest let starého singlu "The Distance From Here To There", je křehký atmosférický kus s nádherným Wagnerovým hlasem. Pokud nemáte rádi klasickou country, českou ani americkou, Lambchop by vás mohli přesvědčit, že existuje i progresivní a velmi poslouchatelná verze tohoto konzervativního stylu.
The Navigators feat. Madalena Joao - Different (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Navigators - Soul Orbit EP
Českých kapel hrajících černou hudbu přibývá, jen málokterá to ale dělá s takovou grácií jako The Navigators. Jeden z velkých objevů loňské Coca-Cola Popstar, sedmičlenný kolektiv, který má ve svých řadách dvě vynikající zpěvačky Erykah a Noemi a bubeníka Tomáše Konůpku, který hrával se Southpaw, má ambice předvádět alternativní verzi módního r'n'b, kterou u nás zatím předvádí snad jenom United Flavour. "Different" je jedna ze skladeb loňského promosinglu "Soul Orbit" a nu-soul šmrncnutý svižnějším funkem v jejich podání se poslouchá skvěle.
Wax Audio - Imagine This (8/10)
ke stažení / audiostream / video ke stažení

Audio Wax - Imagine This
Australský zvukový kolážista Tom Compagnoni alias projekt Wax Audio přilévá živou vodu do žánru hudební satiry. Samplovat projevy amerického prezidenta Bushe a nutit ho říkat věci, které by asi nikdy sám neřekl, dělá více lidí, třeba britská dvojice Cassetteboy, ale nechat ho zazpívat/přednést Lennonovu slavnou protiválečnou "Imagine", která se na konci ještě prolne s "Give Peace A Chance", je nápad za milión. Třeba ten chlapík vlastně není tak zlý, jak se zdá!
MC Lars - Download This Song (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

MC Lars - Download This Song
Když někdo nazve svoji skladbu "Download This Song", pak mi prostě nezbývá nic jiného, než si ji opravdu stáhnout. A jak to tak vypadá, příkazu v názvu uposlechlo dost lidí, včetně těch na vysokých místech a brooklynská partička MC Lars příští týden postupuje z myspace do dalšího levelu - na oficiální singl a album "The Graduate". Na svém webu si Lars stěžuje, že je těžké být největší hvězda stylu post-punk laptop rap, protože ať uděláte cokoliv, bude to revoluce. Tomu bych si dovolil oponovat, Lars rapuje ještě hůře než Fred Durst v pondělí ráno a hudba připomíná b-stranu propadákového singlu Bloodhound Gang, ale dohromady to má své kouzlo. Možná je to tím textem, který rekapituluje historii hudebního průmyslu posledních patnácti let a přidává refrén "Hej, pane řediteli, všichni se vám smějou, vedete svůj label, jako by byl rok 1992".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY