Gayeovo nepodařené requiem

06.04.2006 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Tohle CD jsem mylně považoval za jakési best of z bohatého a plodného Gayeova hudebního života. Název "Collections" by k tomu i sváděl, želbohu na disku zazní jen písně z velmi krátké Marvinovy spolupráce s Columbia Records na počátku osmdesátých let minulého století. Většina z písní na desce byla dokonce vydána posmrtně. Jaký tento requiem je? Čtěte, jestli chcete...
4/10

Marvin Gaye - Collections

Skladby: Sexual Healing, Rockin' After Midnight, Third World Girl, Savage In The Sack, Sanctified Lady, The Shadow Of Your Smile, I Live For You, Ain't It Funny (How Things Turn Around) Walkin' In The Rain, Stranger In My Life
Celkový čas: 40:39
Vydavatel: Sony BMG
Jakpak asi zní requiem Marvina Gaye, muže, jenž zesnul rukou vlastního otce? To je asi klíčová otázka, kterou je potřeba u tohoto hudebního výběru položit, neboť ač název "Collections" svádí k představě, že jde o reprezentační bestofko, není tomu tak. "Collections", které poprvé vyšly už v půlce 80. let pod názvem "Super Hits", totiž mapují jen kraťoučký úsek hudební kariéry Marvina Gaye u Columbia Records (od podepsání smlouvy roku 1982 po jeho smrt roku 1984). Většina songů vyšla dokonce poprvé až posmrtně. To nejlepší z jeho kariéry však nalezneme v katalogu Motownu, a v tom je zakopaný pes.

Kariéra Marvina Gaye se začíná datovat od pozdních padesátých let, na počátku šedesátých se upsal největší hitové továrně všech dob - Motownu, kde se díky trpělivé a zdlouhavé práci stal hvězdou pangalaktického významu. Kariéru budoval skutečně od píky, nejprve byl obyčejným bubeníkem u Smokey Robinson & The Miracles a jeho první sólové singly zapadly do šedi (dá-li se u Motownu o něčem takovém hovořit) průměru. V půlce šedesátých let však už jeho singly, ať už sólové, či duety, úspěšně okupovaly čelní místa hitparád. Na počátku sedmdesátých let čelil problémům v osobním i pracovním životě, rozvod s ženou, návrat bratra z vietnamské války a smrt pěvecké partnerky Tammi Terrell ho však vnitřně vybičovaly k napsání a vydání skvělého alba "What's Going On". V roce 1973 vydal legendární, erotikou nabité "Let's Get It On" a to byla také doba, kdy díky jeho komplikovanému a předlouhému rozvodu, drogám a tak dále začal jeho ústup ze světel ramp. Roku 1981 se rozešel s Motownem a o rok později podepsal Columbii, kde vydal na albu "Midnight Love" (paradoxně nejprodávanějším) svůj poslední hit "Sexual Healing". Ten jediný je taky na "Collections", zapomeňte na všechno, co je napsáno o jeho hudbě výše. Nic z toho, co jej proslavilo, zformovalo a zapsalo mezi nesmrtelné, na "Collections" nenajdete, což dělá z tohoto výběru počin druhé kategorie.

Objektivně nutno uznat, že se tahle věc poslouchá vcelku dobře a nutí posluchače rozhýbat údy, nebo alespoň rozkývat hlavu a jmenovitě "Sanctified Lady" u člověka vyslouží úsměv na tváři parodií na orientální motivy a chytlavým groovem, ale to by tak bylo vše. "Sexual Healing" možná znát budete, zbytek nemá cenu zmiňovat, pročež deskriptivní pasáž touto větou ukončíme.

Úvody a závěry mých recenzí se poslední dobou nesou v monotematickém duchu - neustále nadávám na vydřidušství a hrabivost nahrávacího průmyslu, protože až na Gulo Čar do makra se mi už hodně měsíců nedostalo do ruky CD, které by bylo vytvořeno čistě z lásky k hudbě a kvůli umělecké realizaci. Nekončící zástupy antologií, výběrů, remixovek a bůhvíčeho ještě se dneska vydávají bez jakékoliv umělecké hodnoty a tahle výběrovka se k nim určitě zařadí taktéž. Cena 199 korun naštěstí není až tak otřesná, ale za necelý dvojnásobek lze dnes pořídit i dvoudiskové reprezentativní výběry Gaye s až čtyřnásobkem skladeb. Opravdu kvalitních skladeb. Stačí jen pohledat.

P. S.: Hrůzou se mi ježí vlasy na hlavě, když pomyslím, že mě z edice "Collections" čeká Aretha Franklin, u které se délka CD s deseti skladbami zastavila přesně na devětadvaceti minutách. Stay tuned... Or better not.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY