Videoklip jako umění

08.04.2006 12:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zpěvačka Tori Amos je na stránkách musicserveru docela pravidelným hostem. Nedávno jsme psali i o jejím koncertním DVD "Welcome To Sunny Florida" a na řadě je také stejný nosič, ovšem naplněný videoklipy, jež rozhodně stojí za to vidět. Kolekce klipů na dvou discích se jmenuje "Fade To Red".
8/10

Tori Amos - Fade To Red

Skladby: Disc 1 - Past The Mission, Crucify, Jackie's Stregth, A Sorta Fairytale, Winter, Spark, Sleeps With Butterflies, Corflake Girl (US Version), Hey Jupiter (Dakota Version), Silent All These Years / Disc 2 - Caught A Lite Sneeze, 1000 Oceans, God, Bliss, China, Raspberry Swirl, Talula, Sweet The Sting, Pretty Good Year
Celkový čas: asi 107 minut
Vydavatel: Warner Music
Klipové DVD může být takové a makové. Někdo poskládá na disk deset videoklipů ve stereu a s ubohým obrazem a jiný si dá tu práci, aby jeho kolekce byla po všech stránkách vymazlená. Tori Amos je samozřejmě ten druhý případ. Je to logické, protože její hudba si přímo říká o obrazové ztvárnění, jež mnohé z písní dokreslí, nebo naopak ještě více zašmodrchá. Ona sama je navíc výrazný fotogenický typ a hlavní role v krátkém hudebním filmečku jí nečiní žádné potíže. Ostatně na dvojitém DVD "Fade To Red" je důkazového materiálu až běda.

Neříkám, že vždy, ale občas mi spojení hudby a obrazu v podání Tori Amos připomíná Mylene Farmer, Kate Bush nebo Björk. Klipy na "Fade To Red" jsou ukázkou mistrovské filmařiny (kde se nešetří penězi a nápady) a mnohdy jim není cizí i jistá dávka bizarnosti. Podivná atmosféra v kombinaci s nádhernými obrazy i těžko uchopitelnými texty je pro diváka a posluchače velmi působivá. Pravda, s novějšími písněmi přichází i obrazové zklidnění, ubývá znepokojivých momentů a zdůrazňuje se vytříbená hra s obrazem a barvami, viz kostýmní podívanou "Sleeps With Butterflies" nebo velmi jednoduchou "Sweet The Sting" z posledního alba "The Beekeeper".

Základním obsahem dvou disků je devatenáct videoklipů, v bonusech je pak druhá verze "Cornflake Girl" a taneční mix "Professional Widow", který vznikl sestřihem předchozích klipů. Dva disky zřejmě proto, že zvuk je kromě sterea i ve výtečném DTS a s možností mluveného komentáře zpěvačky. Dalším bonusem je film o filmu, dokument o natáčení nádherné "A Sorta Fairytale". Jedinou výtkou k "Fade To Red" je absence výtečného videa k převzaté písni "Strange Little Girl".

Pokud bychom měli jmenovitě vyzdvihnout nejlepší videoklipy kolekce, pak by to bezpochyby byl již zmíněný klip "A Sorta Fairytale", úžasná pohádková věc s hostujícím Adrienem Brodym, mrazivě děsivý příběh "Spark", gejzír nápadů v "Caught A Lite Sneeze", překrásně dojemná "1000 Oceans" nebo stovkami hlodavců vyzdobená "God". Ačkoli je "Fade To Red" jen sbírkou videoklipů, bez uzardění ji lze považovat za umění, navíc ve výborném zpracování.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY