Zemřel Ali Farka Touré - legenda světové world music

09.03.2006 07:41 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Ali Farka Touré N
© africanmusic.org
Kytarový mág Ali Farka Touré, přezdívaný západoafrický John Lee Hooker, stál u afrických základů americké černé hudby. Firma World Circuit, která vydávala jeho alba, v prohlášení uvedla: "Byl mimořádný kytarista, který přenesením tradiční hudby z rodného severu Mali uvedl do světa nový styl známý jako pouštní blues."

Proslavil se zejména jako vynikající kytarista, ale byl znám i spoluprací s americkým bluesmanem Ry Cooderem, ale také s irskými The Chieftains. S Cooderem natočil album "Talking Timbuktu", jehož název představoval parafrázi na "mluvená blues" amerických černochů. Album, za které v roce 1994 získal Grammy, se stalo průlomovým pro mnoho posluchačů, kteří do té doby neměli o tomto hudebním světě ani potuchy. Druhou cenu Grammy získal za album "In The Heart Of The Moon" z roku 2005, které natočil s Toumanim Diabate.

Ali Farka Touré se narodil u řeky Niger, kde také žil celý svůj život jako farmář. Byl pověstný odmítáním moderního způsobu života. Během svého turné po socialistických zemích navštívil koncem šedesátých let i Československo. Zemřel ve věku 67 let po dlouhém boji s rakovinou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY