Johnny Cash trošku jinak

21.02.2006 15:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V poslední době se staly velice populární biografické filmy o slavných osobnostech a především o těch hudebních. Jeden z posledních filmů, jenž právě slaví velký úspěch v zámoří a sbírá různá ocenění, je i "Walk The Line" o životě Johnnyho Cashe. A k takovémuto filmu pochopitelně nemůže chybět soundtrack.
7/10

Různí - Walk The Line (soundtrack)

Skladby: Get Rhythm, I Walk The Line, Wildwood Flower, Lewis Boogie Blues, Ring Of Fire, You're My Baby, Cry Cry Cry, Folsom Prison Blues, That's Allright Mama, Jukebox Blues, It Ain't Me Babe, Home Of The Blues, Milkcow Blues Boogie, I'm A Long Way From Home, Cocaine Blues, Jackson
Celkový čas: 40:20
Vydavatel: Sony BMG
Johnny Cash je natolik velká postava hudebních dějin, že je skoro až hřích ho nějak představovat. Navíc to za mě daleko lépe udělá film o životě téhle legendy country a rockabilly s názvem "Walk The Line". Film (respektive především hlavní představitelé) již nyní v zámoří sbírá ocenění a nechybějí ani nominace na Oscara. Soundtrack k tomuto filmu pojali jeho tvůrci, ke kterým patří jak režisér filmu James Mangold, tak producent megaúspěšného soundtracku k "O Brother, Where Are Thou?" T-Bone Burnet, poněkud netradičně. Pochopitelně zůstaly skladby Johnnyho Cashe popřípadě i dalších zpěváků, kteří se nachomýtli do jeho života a posléze i do filmu, ale nezpívá je sám Cash, nýbrž hlavní představitelé, kteří kvůli tomu, aby ve filmu působili přirozeně, prošli náročnou průpravou ve zpěvu a hře na kytaru. Ostatně to není poprvé, co se herci zapsali do hudební historie. Vzpomeňme například na excelentní Michelle Pfeiffer ve filmu "The Fabulous Baker Boys" nebo na poodhalený talent Kate Winslet ve "What If" z filmu "Christmas Carol".

Popravdě řečeno, při poslechu "Walk The Line" si musíte v první chvíli zvyknout na odlišnou barvu hlasu hlavního představitele Joaquina Phoenixe a především je nutné si uvědomit, že originálu se těžko někdo může vyrovnat. Zkrátka Johnny Cash byl pouze jeden. Po tomto konstatování mohu v klidu napsat, že Joaquin Phoenix se své úlohy zhostil přímo znamenitě. Nejenže je Cashovi podobný, ale i hlasově a projevem se k němu přiblížil na nejbližší možnou míru a například jeho "Ring Of Fire" je hodně povedenou coververzí. K velice dobrému celkovému dojmu ještě napomáhá, dalo by se říct, téměř identický hudební podklad.

Phoenix svoji úlohu zvládl téměř na výbornou a po jeho bok se zařadila i Reese Whiterspoon. Tahle mladá talentovaná herečka má už díky svému rodišti, kterým není žádné jiné město než Nashville v Texasu, velké country předpoklady, ale ani ona se ve zpěvu nemohla přiblížit osobité June Carter Cash. Na Reese je přece jen ještě znát určitá nevyzpívanost, ale nepochybuji o tom, že by z ní mohla být jednou výborná country zpěvačka. Jestli tento soundtrack něco kazí, pak jsou to paradoxně představitelé vedlejších rolí, vybraní z řad zpěváků country. Zatímco Reese a Joaquin dokázali vystihnout atmosféru doby, Tyler Hilton či Jonathan Rice svým písničkám nic podobného nevtiskli.

Film "Walk The Line" už nějaký čas brázdí našimi kiny a jeho soundtrack je i přes některé menší vady na kráse tou nejlepší pozvánku na tento skvělý kousek. I když samozřejmě originál zůstane originálem, podání obou hlavních představitelů nikterak neubírá na kráse nesmrtelných písniček muže v černém ani jeho životní lásky, spíše je ukazuje zase v trochu jiné podobě, která je, alespoň pro mě, velice zajímavá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY