Solidárnosti není nikdy dost, to ví i Jarre

18.01.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jean Michel Jarre si může v pověstném notýsku záznamů, kde všude již koncertoval, škrtnout další zemi - tou se stalo Polsko. V srpnu loňského roku zde Jarre vystupoval v rámci oslav pětadvacátého výročí od podpisu paktu Solidarity. Část záznamu vychází i na cédéčku "Live From Gdaňsk", i když je to takové vytržení kusu z rozsáhlejšího celku.
7/10

Jean Michel Jarre - Live From Gdaňsk

Celkový čas: 48:03
Vydavatel: Warner Music
Jean Michel Jarre je megaloman a dokáže dokonale využít svých pompézních koncertů pro masy přihlížejících. Po koncertu v Pekingu, který na DVD vyšel též loni, v závěru roku přidal další kus ve své diskografii, který se pro změnu natáčel nedaleko našich hranic. V rámci oslav podpisu paktu Solidarity (to se uskutečnilo 31. 8. 1980) se konala velkolepá oslava, v rámci které Jarre předvedl svou show pro sto sedmdesát tisíc návštěvníků loděnic v Gdaňsku. S koncertním cédéčkem vychází i DVD, které je obsahově mnohem bohatší. CD nabízí takový průlet klasickými taháky jeho tvorby a několik skladeb určených čistě pro tuto příležitost, titulní "Solidarnosť" je však pouze na DVD. Kromě Jarreho doprovodné skupiny se na tomto večeru spolupodílel i sbor Univerzity v Gdaňsku a Baltická filharmonie dirigovaná Michalem Nesterowiczem.

Pomyslný koláč hudebního obsahu lze rozdělit na dvě části. V jedné Jarre vsadil na své lety prověřené klasiky doplněné o skladby, které byly speciálně nachystány pro tuto příležitost. Úvodní "Shipyard Overture" hodně čerpá z prvků jeho desky "Revolutions" a nikterak tedy nepřekvapí, má však své opodstatnění. Verze "Oxygen 4" pochází ze Jarreho zatím posledního studiového počinu "Aero" a je slyšet, že polské publikum se skvělo chytlo. Z druhého pokračování alba "Oxygen 7-13" tu je singlový výsek "Oxygen 8" v dosti disco-kolovrátkové úpravě. "Rendez-vous 4" je skvěle fungující vychytávka, která podle dostupných informací plnila úkol uzávěry hlavního bloku. Mezi přídavky se objevilo remixové přepracování kompozice "Aerology".

Druhou část lze zaškatulkovat jako pocty pro daný účel. Tradicionál "Mury" si Jean Michel nevybral jen tak náhodně, je v ní ukryté poselství svobody, jejíž sílu vyzdvihuje mohutný sborový zpěv. "Space Of Freedom" je věnována polským dětem a vyznačuje se typickou prací Jarreho, nebýt zajímavého sóla pro trubku, byla by to dost velká a již slyšená nuda. "Light My Sky" je taneční juchačka s využitím vokálu prohnaného vokodérem - tato věc by mohla být i hitem, je dosti chytlavá. Zvážněním je smutná vzpomínka na velkou osobnost, která nás bohužel taktéž loni opustila. Zesnulému papeži Janu Pavlovi II. je věnována stejnojmenná teskná kompozice plná smyčcových ornamentů, která zde má jasné místo. Jarre během koncertu překvapí svou docela plynulou polštinou, má však k dispozici i překladatele a v bookletu potěší zmínka o Václavu Havlovi.

Jean Michel Jarre je přeborníkem na živá vystoupení, která nikdy nedělal jen pro hrstku posluchačů. Koncert v Gdaňsku nepřekonal maximální návštěvnost jeho koncertů. Přesto je něčím výjimečný, což dokáže hlavně vydané DVD, jinak můžete soudit jen podle fotek v bookletu. Audio záznam z části celé show je jakýmsi výsekem, v kterém naleznete nové kompozice, které na jiném albu nenajdete (což je další specifikum tohoto klávesového mága). CD není špatné na poslech, dnes však mnohem větší koncertní požitek nese DVD nosič.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY