Nadějná zpěvačka, průměrná deska

12.02.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Helena Zeťová asi myslela vážně název svého alba "Ready To Roll" a koncem loňského roku doslova převálcovala domácí hudební scénu svým hitem "Impossible". Z její sólové desky se tak rázem stalo velmi očekávané album, které ale jako celek už bohužel není tak podmanivé, jako byl pilotní singl.
5/10

Helena Zeťová - Ready To Roll

Skladby: His Eye Is On The Sparrow, Impossible (Unstoppable), Ready To Roll, Nic víc, Up To Me, Krok do neznáma, Dangerous, Black Cat, Everyday, Robot Johnny, Mashai, Lepší zůstanou
Celkový čas: 41:17
Vydavatel: Universal
Helena Zeťová je rozhodně nejvýraznější členkou aktuálně nefungující skupiny Black Milk. Stejně tak je výjimečný její chraplavý hlas, který v našich končinách nemá obdoby. Už v době, kdy Helena teprve začínala na své sólovce pracovat, byla označována za velkou naději a od jejího počinu se hodně čekalo. První singl "Impossible (Unstoppable)" nasvědčoval, že album se neponese v očekávaném duchu r'n'b, ale spíše v pop-rocku, a zároveň se stal velkým lákadlem. Na převážně anglicky zpívané desce se během jednačtyřiceti minut vystřídá několik hudebních stylů od popu přes gospel až k řecké hudbě. To všechno možná svědčí o flexibilitě producnta Dana Hádla, ale zároveň o jakési nerozhodnosti, jakou cestou se má Helena vydat.

Jak jsem již psal, deska je nesmírně různorodá. Je ale různorodá až tak, že mezi jednotlivými skladbami neexistuje žádné pojítko a album působí docela zmateně. Vše začíná vokální "His Eye Is On The Sparrow", pokračuje pop-rockovou "Impossible", vše se pak usadí v popíku nastoleném nástupem "Ready To Roll". V "Nic víc" je znát typický rukopis textařky Jany Rolincové. "Dangerous" je kombinací r'n'b s lehkým vlivem latina. Rockovou vsuvkou je coververze "Black Cat" Janet Jackson, ve které si doprovodné vokály zazpívala další členka Black Milk Tereza Černochová, v jejíž hlavě se zrodil nápad, aby Helena tuto skladbu nahrála. Příjemným osvěžením na konec alba je řecká skladba "Mashai", která je i přes Heleninu ne zrovna dokonalou řeckou výslovnost zpestřením, avšak zároveň jde o další žánrové vybočení. Doslova průserem desky je závěrečná "Lepší zůstanou", která není nic jiného než jakási "extended version" původní televizní znělky reality show VyVolení.

Z předešlého popisu vše vypadá docela fajn, ale rozdíly mezi jednotlivými skladbami jsou až příliš velké, že i nevšímavého posluchače to musí udeřit do uší. Další věc je ta, že kromě "Impossible" nenacházím na desce další stejně silný singl, i když písničky jako "Dangerous" nebo "Up To Me" zcela jistě singlové ambice mají. Na konec chci říct, že oceňuji Helenino odhodlání natočit multižánrové album, ale nemělo by se zapomínat na to, že deska by přece jen měla působit trochu jednotně. Ačkoliv i pro mě je Helena velkou nadějí české pop music, s deskou "Ready To Roll" ji rozhodně nespasí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY