Královna? Zatím jen nadějná princezna

13.01.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Možná by se dalo s trochou nadsázky říct, že Victoria odjela z domovské Jihoafrické republiky do Česka, aby se zde stala slavnou zpěvačkou. Vloni na podzim vydala svůj třetí a řekněme průlomový singl, jímž byla coververze slavného hitu The Eagles "Hotel California". Píseň zaznamenala poměrně velký ohlas, a z "This Is Me!" se tak rázem stalo velmi očekáváné album konce roku.
6/10

Victoria - This Is Me!

Skladby: Intro, Cry, Bounce, Breath, Hotel California, Sexy (feat. Helicó), Jealous, Leave Your Comments, Ooh Ooh (feat. MC NI), Thank You, Křídla 04, Cry (DJ K.I.P. Remix), Outro
Celkový čas: 46:19
Vydavatel: Universal
A že to trvalo! Zatímco na Slovensku už boduje druhá r'n'b zpěvačka (i když Tina občas mnohem víc inklinuje k hip hopu), Česko zůstávalo za svými východními sousedy hudebně pozadu. Ono očekávání se ale poměrně vyplatilo, protože zpěvačka Victoria, která nám představuje své debutové album "This Is Me!", rozhodně nepatří do druhé ligy. Narodila se v Jihoafrické republice, a jejím rodným jazykem je tudíž angličtina, která se v její rodině střídala ještě s holandštinou. Češtinu se učí teprve pár let a občas je přece jen znát, že je to její až druhý jazyk. K hudbě Victorii přivedla maminka (původem z Namibie), díky níž začala zpívat klasické kostelní gospely. Studovala i klasickou hru na klavír a vloni dokončila studia na Britské obchodní akademii. Na českou hudební scénu se dostala s pomocí producenta Icemana. Ten ji jednou oslovil a společně začali vystupovat po klubech. Nakonec jejich spolupráce vyzrála až v desku "This Is Me!"

Na tu se můžeme dívat ze dvou pohledů. Z pohledu domácí scény a z pohledu scény světové. Na naše poměry jde o něco nového, čerstvého a neohraného. Kdybych ale "This Is Me!" slyšel od nějaké americké r'n'b hvězdy, tak už moje nadšení v žádném případě nedosahuje takových rozměrů. Victoria je i na desce označována jako "královna českého r'n'b", což je na jednu stranu až příliš odvážné tvrzení, na druhou stranu mě nenapadá žádná jiná zpěvačka věnující se čistě tomuto žánru, a tak se Victoria klidně tímto titulem může honosit. Honosit se může i jmény přizvaných hostů, kterými jsou slovenský rapper Helicó a MC NI z hiphopové formace Cherry Hill.

Kromě dvou coververzí se zde po stránce autorské podílela výhradně dvojice Victoria, která si napsala všechny texty, a Iceman, který složil hudbu a desku produkoval. Je možná trochu škoda, že právě coververze "Hotel California" od The Eagles, kterou Victoria víceméně prorazila, je asi tím nejpovedenějším kouskem na albu. Zbytek působí trochu jednotvárně a extáze dostavivší se po prvním poslechu se postupně začne vytrácet. Nepříliš povedeným tahem bylo zařazení coververze písně "Křídla", kterou před lety nazpívala Helena Vondráčková (v originále "Killing Me Softly" od Roberty Flack). Jednak zde občas "vyniká" Victoriina ne zcela dokonalá čeština, jednak občasné Icemanovy výkřiky píseň zcela pohřbívají. Na druhou stranu jde o jedinou česky zpívanou skladbu na desce, která na album byla zařazena možná proto, aby tam nějaká čeština byla.

V některých ohledech mi Victoriin debut připomíná první desku slovenské Mishy, která byla obrovským přínosem pro r'n'b na Slovensku, ale deska byla jen fajn. Stejně tak je tomu u "This Is Me!". Victoria má talent a já doufám, že nám ještě má co ukázat. Snad příště zkusí spolupracovat i s někým jiným, protože možná v účasti jediného producenta je menší kámen úrazu této desky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY