Vertigo rovná se závrať

22.12.2005 14:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jedno z nejúspěšnějších koncertních turné roku 2005 se jmenuje "Vertigo Tour" a má jej na svědomí irská čtveřice U2. Letošní květen je zastihl mimo jiné i v Chicagu, odkud je záznam koncertu na DVD nazvaném "Vertigo 2005 / U2 Live From Chicago". Jak se nám předvedli Bono a spol.?
7/10

U2 - Vertigo 2005 / U2 Live From Chicago

Skladby: City Of Blinding Lights, Vertigo, Elevation, Cry/Electric Co., An Cat Dubh/Into The Heart, Beautiful Day, New Year's Day, Miracle Drug, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Love And Peace Or Else, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky, Running To Standstill, Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name, One, ZOO Station, The Fly, Mysterious Ways, All Because Of You, Original Of The Species, Yahweh, 40
Celkový čas: asi 139 minut
Vydavatel: Universal
Musicserver vám přinesl report z koncertu U2 v polském Chorzowě a nyní se nám dostává možnosti malé konfrontace. Ze stejného turné Vertigo 2005 pochází i vystoupení v Chicagu z letošního května zaznamenané na DVD "Vertigo 2005 / U2 Live From Chicago". Porovnáváme-li, máme na zřeteli rozdíl mezi nepřenosným osobním zážitkem a navěky uchovalou filmovou vzpomínkou, ale to nám nebrání užít si obé naplno, ve druhém případě opakovaně a mnohokrát.

Vysoká kvalita počinu je zaštítěna jménem režiséra Hamishe Hamiltona (na jeho úctyhodnou filmografii, ve které nechybí koncertní filmy Madonny, Robbieho Williamse a Petera Gabriela, se můžete podívat zde), jenž je podepsán i pod dvěma DVD z minulé Elevation Tour v roce 2001. Večery v Chicagu (záznam je kombinací dvou koncertů) svou velikostí patří mezi halový Boston a open air Slane Castle z Elevation Tour. Vysoké ochozy stadionu opticky zmenšují prostor a scéna rovněž v rámci možností působí intimněji a osobněji, než tomu bývá na koncertech pod holým nebem. Odlišuje se tak od velkého pódia s obrovskou projekcí použitého na letních evropských koncertech včetně toho polského. Také samotné obrazové projekce a světla nejsou tak bombastické, vše je trochu menší.

Koncerty v Chicagu nebyly orámovány dvojím provedením písně "Vertigo", ale i varianta "City Of Blinding Lights" na rozjezd a "40" na konci s postupným odchodem hudebníků je zajímavá. Kapela si v setlistu dovolila vynechat i takové písně jako "All I Want Is You" nebo "With Or Without You", naopak konečně je v hlavní sadě, tedy ne jako bonus, skladba "Mysterious Ways". Výbornými momenty pro fanoušky jsou "ZOO Station" (vůbec písně z "Achtung Baby" vyzněly snad nejlépe), průrazná "Love And Peace Or Else" s Bonem bušícím do bubnu a nádherně se vyloupla "Running To Standstill". "Elevation" je podaná stejně výbušně jako v Polsku.

Těžko se dá něco poznamenat k výkonu skupiny, dostatečně zkušené a schopné navázat okamžitý kontakt s publikem. Jediným momentem, který brzdí spád koncertu, jsou Bonovy proslovy, ale ty už k vystoupením U2 prostě odjakživa patří, stejně jako vytahování šťastlivců z publika na scénu. Výborné jsou horní pohledy kamery na svítící kruhové pódium a speciálně pak na Mullenovy bicí nebo detailní záběry na kytarové nádobíčko The Edge.

V rámci našich nepsaných pravidel nemohu dát tomuto DVD hodnocení větší než 7/10, i kdyby byl koncert a jeho ztvárnění sebelepší. Dostala se k nám totiž jen jednodisková edice bez bonusů. Pokud chcete vidět dokument z turné U2, koncertní záběry infračervenou kamerou a další speciality, budete muset zainvestovat do dvoudiskové edice a jistě si k výslednému skóre moci přičíst jeden, nebo i více bodů navíc. Naše jedno DVD obsahuje "jen" skvělý koncert ve vynikající zvukové a obrazové kvalitě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY