Medové vibrace svedené hromosvodem

12.12.2005 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po světě se odehrálo nespočet rekordů a jeden takový si nachystala i Kate Bush. Její dvojalbum "Aerial" vyšlo po dlouhých dvanácti letech, kdy se jevilo pravděpodobnější, že už tato dáma nikdy nic nenatočí. Ale vše se nakonec v jiný směr otočilo a "Aerial" je hudebním skvostem mnoha nálad a krás.
9/10

Kate Bush - Aerial

Skladby: CD1 'A Sea Of Honey' - King Of The Mountain, Pi, Bertie, Mrs. Bartolozzi, How To Be Invisible, Joanni, A Coral Room / CD2 'A Sky Of Honey' - Prelude, Prologue, An Architect's Dream, The Painter's Link, Sunset, Aerial Tal, Somewhere In Between, Nocturn, Aerial
Celkový čas: 37:58 + 41:58
Vydavatel: EMI
Svět je plný různých jevů, prapodivností a svět paní hudby si taktéž dokáže nachystat mnoho překvapení. Někteří interpreti sypou desky jako na běžícím pásu a naopak - třeba Sade se s "Lovers Rock" mazlila celých osm let. Ještě dva roky navíc si k dobru dopřál Peter Gabriel, než vykoukl jeho zatím poslední temnější zvukový exkurz "Up". Svět má však další rekordmanku, která dokázala nechat čekat fanoušky ještě déle. Kate Bush, která si i vyzkoušela spolupráci právě s Peterem Gabrielem ("Games Without Frontiers" nebo přenádhernou "Don't Give Up" není třeba nikterak představovat), svůj nejnovější opus nechala dozrávat dlouhých dvanáct let. Zlověstní pisálci už za ní zavřeli dveře, ale ona se znovu postavila hudbě rovným čelem a natočila dvojalbum "Aerial". Na něm plným proudem čiší její krásný hlas a neokoukaný smysl pro nádherně klenuté písně a kompozice. "Aerial" je velmi vydařeným comebackem dámy, která několikrát za svou kariéru dokázala překročit svůj umělecký stín. Její vzdálená sestra Tori Amos se z povzdálí klaní a tleská vydařené práci.

Na obou discích vás čekají jasně čitelné rukopisy Kate Bush, která se ráda posadí za klavír a spustí neslyšené vibrace emocí. Dokáže se však ponořit i do výraznějších instrumentací, a vytvořit tak pestrobarevný hudební obraz, který vás uhrane svou škálou nápaditostí. Kate Bush na svých posledních albech nešla cestou hitů, naopak se snažila natočit koncepčně dotažené a vypilované dějství tónů, harmonií a vokálních krás. "Aerial" v tomto nijak nevybočuje a Kate ukazuje v poloze, s kterou se před těmi dvanácti lety skoro loučila deskou "The Red Shoes". Na nahrávání si pozvala zručné studiové hráče a se smyčcovými aranžemi vypomohl znamenitý Michael Kamen.

Každá část však čerpá z jiného cílového zaobalení. "A Sea Of Honey" je sešlost sedmera písní, kterou otvírá snad jediná singlově laděná a k tomuto výběru jasně určená "King Of The Mountain". Tento úvod je typickým následovníkem dřívějších singlových tref Kate. Z jasného odkazu do minulosti například čerpá i osobní vyznání "Bertie" nebo příběhová "Mrs. Bartolozzi". Na singlu by se mohla ještě objevit "How To Be Invisible", vrcholem je však závěrečná overtura na bezbřehé emoce "A Coral Room" s hostujícím pěvcem Michaelem Woodem. "A Sky Of Honey" je naopak celistvým vyprávěním, v kterém jsou mezi krátké mezihry vloženy kompozice dosahující až k hranici trvání osm minut. Na tomto místě se Kate vyzpovídá z krás všedního dne v protipólovém sevření s lidským osudem. Bez povšimnutí neunikly ani momenty rozbřesků dne a noci. V textu "Sunset" se objevuje ono spojení, které dalo jednotlivým diskům název, a "Somewhere In Between" poukazuje na krásu panoramat, kdy na nejvyšším vrcholu koukáte do všech světových stran a kocháte se tím, co třeba mohou vidět svou perspektivou tažní ptáci na svém snad nikdy nekončícím putování napříč světadíly.

Na "Aerial" se těžko hledá nějaké slabé místo, klopýtnutí. Je to decentní a místy velmi komorní podkres nálad, které Kate za ta léta seskupila na jednu hromadu. Samotné balení je též nádherné - od fotografií přes kresby až po portrét autorky a zpěvačky v jedné osobě, který na vás vykoukne při rozevření tohoto digipacku. Se vší vážností, která je vidět z očí zachycených na tomto výtvarném dílku, je cítit jasná průzračnost nenabažených pocitů, které vyplavou na povrch každým poslechem. Kate Bush vždycky na tomto lpěla a je příjemným zjištěním, že se ani po dlouhatánském toku letopočtů nic nezměnilo a bylo vše zachováno pro další generace hledačů medových dýchánků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY