Ne vždy je nový kabát hezčí než ten starý

07.12.2005 16:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Simply Red byla kdysi dobře zavedená značka, ovšem po pár prodejních propadácích se najednou ocitla na dlažbě. Mick Hucknall se ale přesto nevzdal a vydal další desku "Home" na svém vlastním labelu. Nyní se rozhodl oprášit a znovu nahrát velké hity Simply Red. Tato kolekce dostala název "Simplified".
5/10

Simply Red - Simplified

Skladby: Perfect Love, Something Got Me Started, Holding Back The Years, More, A Song For You, Your Mirror, Fairground, My Perfect Love, Smile, Sad Old Red, For Your Babies, Every Time We Say Goodbye
Celkový čas: 49:14
Simply Red jsou momentálně skupinou jednoho muže. Z původní, v devadesátých letech veleúspěšné čtyřčlenné sestavy zbyl pouze Mick Hucknall a Simply Red nyní už používá spíše jako obchodní značku. Mick Hucknall dostal ovšem po dvou neúspěšných deskách od vydavatelství padáka a ocitl se na dlažbě. Rozhodně ho to ale nezlomilo a předloni vydal na své vlastní značce simplyred.com poměrně vydařenou desku "Home" a nyní se kolem Simply Red opět začíná vířit vzduch. Novinka "Simplified" je pouze jednou z mnoha věcí, na kterou můžete narazit, což ostatně dokládá i pražský koncert.

Když jsem poprvé viděl, že vyšla nová deska Simply Red, musím říct, že mě to dost udivilo. Ovšem, když jsem si přečetl, co to je vlastně za desku, údiv mě tak nějak přešel. Mick Hucknall se rozhodl znovu nahrát velké hity Simply Red a dát jim nový kabát. Bez mučení přiznám, že se mi ve skrze líbí písničky Simply Red tak, jak je znám už řadu let v jejich původních verzích, a možná proto mi ony převlečené až tolik moc nevoní.

Deska začíná zcela novým kouskem "Perfect Love", kde se Mick Hucknall ukazuje ve úplně jiném světle - pro Simply Red novém stylu reggae, respektive latina, které do sebe nasál v době svého koncertování na Kubě. Nutno říct, že podobný nádech vůbec nesedí následující "Something Got Me Started". Neznamená to ovšem, že by všechny skladby byly v latino stylu, písničky se dají zabít i jinak. Například takový obrovský hit, jako je "Fairground", který vzal asi nejvíce za své a jenž byl dříve plný energie a drivu, zní v nové lehce jazzové verzi spíše jako melodie k "Malému pitavalu z velkého města".

Ne vše je zcela špatně, to bych zase Simply Red křivdil. Nový, ještě více jazzový kabát velice sluší například "Sad Old Red", jež se na "Simplified" blíží daleko více k živé verzi. Poprvé se na nahrávce skupiny objevuje i vskutku povedená coververze hitu "A Song For You", i když nutno dodat, že na Christinu Aguileru v doprovodu Herbieho Hancocka z desky "Possibilities" zkrátka nemá. Některé písničky, například "For Your Babies", obohatily smyčce a i když se jedná o změny spíše kosmetické, povedlo se do těchto skladeb dostat daleko větší hloubku.

"Simplified" je svým způsobem velice nevyrovnaná deska. Je na ní hodně písniček, kterým nový kabát sluší, ba si v něm přímo lebedí, ale zase je zde i hodně písniček, které ztratily oním převlečením až příliš ze své krásy. Nemohu si pomoci, ale tato deska mi více přijde jako snaha co nejvíc vyrýžovat na hitech Simply Red, zvlášť po tom, co v nedávné době vyšel poměrně vydařený výběr "Very Best Of".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY