Pokrevní bratři v rytmu

06.12.2005 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rok utekl jako voda a Sámer Issa jako jediný z první řady českých SuperStar nabízí svou druhou studiovou záležitost. Ta dostala jméno "Break The Silence" a rapidně se změnil tvůrčí tým. Do rádií byla vyslána dvojice singlů - "Move" a "Až zastavíme čas", Sámer to má prostě rozjeté na vícero frontách.
7/10

Sámer Issa - Break The Silence

Skladby: Intro, Move, Breath, Až zastavíme čas, Just A Girl, Cold Wind, Break The Silence, Come And Get It, Chtěl bych, Hot And Wet (with Victoria), Beatiful Feeling, Sister, My Rapsong
Celkový čas: 45:39
Vydavatel: Sony BMG
Už s první deskou "Busted" nám Sámer Issa našlápl cestu směrem k náklonnosti k r'n'b a deska se relativně povedla. Bylo na ní ale několik škrábanců, které jí ubíraly na celkové povedenosti. To chtěl Sámer s druhou řadovkou kompletně změnit. Pro tento roční interval zamakal na sobě a na výsledku je to znát. Z alba tedy nepoznáte, jestli lépe tancuje - to se bude muset rozštípnout až na chystaném turné. Ale co se týče anglické výslovnosti a zpěvu - tady je dosti slyšitelný rozdíl k lepšímu. Je tedy poznat, že popravčí četa v podobě profesora Klezly jen tak něco neprominula a Sámer se musel snažit na plný úvazek. Dále se změnil tým, který za deskou stojí, a Martina Balogová už tu nemá tolik prostoru jako na první placce. Sám Sámer je z desky totálně odvařený, více mi prozradil v rozhovoru, který si v blízkých dnech budete moci u nás přečíst.

"Break The Silence" již nemá oporu v producentovi Jorge Corantovi, tentokráte bylo vsazeno na šikovné české ručičky. Omezil se počet skladeb z databáze vydavatele a není zde žádná coververze. Skoro pokrevní bratři Sámer Issa a Ondřej Brzobohatý se dokonale doplňují jako ona dvojka Vinnetou a Old Shatterhand - neudělají bez sebe ani ránu. Pomocnou tlapu přihodili DJ Wich a DJ Neo, z nichž hlavně Wich docela překvapuje. Na desce je i výtečný duet "Hot And Wet", do kterého si Sámer vyhlídl naději české r'n'b muziky Victorii. A ve finále ještě stojí za zmínění fakt, že se Sámer na desce vyznává ze své lásky k hip hopu.

Tolik teoretická průprava a jdeme na výslednou zkušební praxi. Po úvodním "Intru", které začíná hororovou předehrou, která jako by z oka vypadla z jednoho dílu poblázněného Mr. Beana, Sámer napochoduje na plac s "Move". Ta pulsuje vydařeným tanečním groovem a je to jasná hitová trefa do černého. Začátek se tedy vydařil a "Breath" neztrácí nic z náskoku čela pelotonu. A pak to přijde - "Až zastavíme čas" je taková popovka pro rádia jak vyšitá a fatálně překvapí fakt, že tento track vytvořil DJ Wich (připravil i smyčcové smyčky) - že by se tento chlapík chtěl zbavit své škatulky zařazení? Druhá a naštěstí poslední česky zpívaná "Chtěl bych" patří k tomu méně povedenému z "Break The Silence" společně s "My Rapsong" - rapování Sámerovi prostě moc nejde. Duet "Hot And Wet" funguje výtečně - Victoria a Sámer do toho šlápli tou pravou nohou a je cítit příjemná sounáležitost hlasů. Vrcholy jsou však skladby "Come And Get It" a "Beautiful Feeling", které mají skvělý drive a použité kytarové samply jim dodávají dokonalý šmrnc.

Sámerovi se podařil úspěšný posun. "Break The Silence" vychází z jasných pravidel r'n'b, které má tak rád, a vše okořenil svým cítěním hip hopu. Ondřej Brzobohatý zafungoval jako dvorní skladatel a šťouchance od DJ Nea skrze jeho rukopis snadno a rychle rozpoznáte. Deska se povedla a po "Busted" je to posun dál směrem, který víc vyhovuje Sámerovi. Mýtus nepovedené druhé desky v tomto případě neplatí. Kluci a holky, nebojte se Sámerem rozbít onu stěnu ticha, "Break The Silence" je zdárný pomocník k tomuto úkonu a hudební maturita by tím pádem byla hotova.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY