Jukebox 16/2005

23.11.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Villeneuve, Notoriouse B.I.G., Liars, Ememvoodoopöká a Coldcut.

Villeneuve - Sport Hit Paradise (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Villeneuve - First Date
Benoît de Villneuve z Marseille nechť je od dnešního dne známý jako nový spasitel kontinentálního popu. Spojenec zádumčivých kytarových plošinářů M83 po EP "Graceland" a několika skladbách na různých kompilacích firmy PIAS konečně debutuje regulérním albem "First Date". Spojil se na něm se zpěvačkou Mélanie Pain (Nouvelle Vague), která jeho electropopovým kompozicím dodává neopakovatelný šarm a náboj. "Sport Hit Paradise" je dokonalý glitch-pop, nasáklý francouzskou dekadencí a filmovou hudbou 60. let. Jestli vám už chyběl chytrý a kvalitní taneční pop v duchu třeba první desky Röyksopp nebo Annie, tak tady ho konečně máte. O Villneuve se bude ještě chvíli vědět velmi málo, ale pak přijde jejich čas a už nebude možné jim uniknout.
Notorious B.I.G. ft. Jay-Z - Whatchu Want (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Notorious B.I.G. - Duets
Rivalita dvou rapových legend Tupaca a Biggieho nekončí ani roky po jejich smrti (kterou si oba mimochodem navzájem slibovali, smůla, že se splnila přání obou). Zatímco Tupac měl letos hit číslo jedna v Británii a dvě zlaté desky v USA, jeho konkurent Biggie ze záhrobí kontruje albem duetů "The Final Chapter". Pokud má tenhle podivný počin nějaké opodstatnění, pak to určitě není posmrtné setkání Biggieho a Boba Marleyho, ale jeho kolaborace s Jay-Z. Jeho žák a nástupce na trůnu největšího newyorského rappera s ním nahrál skladby, ještě když byl naživu, proto je "Whatchu Want" alespoň vzdáleně uvěřitelnější projekt než třeba Biggieho duet s nenáviděným Tupacem. Pokud jste někdy pochybovali, že B.I.G. byl největší rapper, co kdy chodil po Zemi, pak tato skladba vás možná přesvědčí. Beat, který zní, jako kdyby si stokilový Biggie podupával, je jen základem pro jeho monstrózní rapový styl parního válece, proti kterému se nechytá ani unavený byznysman Jay-Z.
Liars - It Fit When I Was A Kid (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Liars - It All Fit When I Was Kid
Trojice Liars se pohybuje mezi avantgardním post-rockem, čistým hlukem a neotřelými melodiemi a obě jejich desky byly excelentní. Na první ochutnávce z nové (a hodně očekávané) desky servírují přesně tyto ingredience. Skladbě dominuje minimalistický zvuk basy, který působí hodně skličujícím dojmem. Nakonec je to dohromady pořádný metalový nářez, i když se nahrávka vlastně nikdy podle tradičních představ nerozjede a v druhé polovině ani nezní žádná kytara. S "It Fit When I Was A Kid" Liars dokazují, že pořád mají současnému experimentálnímu rocku co říct.
Ememvoodoopöká - Syndikát (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ememvoodoopöká - Dort jak brus
Už nějaký čas mi do pošty chodí maily podepsané jako Krásný kuci, takže jsem chtě nechtě začal sledovat dění kolem labelů Silver Rocket a Neonarcist, smál se s Instantním Menšíkem, generoval si metalová jména a samozřejmě jsem se stával obětí kultu kapely Ememvoodoopöká. Teď nastal čas, aby se kult zhmotnil, protože Emems natočili svůj albový debut "Dort jak brus". První skladba se jmenuje "Syndikát" a bezezbytku naplňuje pověst kapely jako domácí verze amerických zasněných emo rockerů typu Yo La Tengo. Garážové bordeliózní kytarové riffy jsou daleko od těch precizních, chirurgických od Sunshine, ale bohužel také daleko od jejich originality. A navíc Bourek nezpívá anglicky, takže je (také) bohužel rozumět textu. Věřím, že zbytek desky potvrdí jejich pověst více než tato hříčka.
Coldcut - Everything Is Under Control (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Coldcut - Everything Is Under Control
Pohrobci acidhouseových časů a šéfové Ninja Tune Coldcut se vrací po dlouhatánské osmileté pauze od "Let Us Play". Pilotní singl "Everything Is Under Control" z lednové desky "Sound Mirrors" ale příliš nepřesvědčí, že se je na co těšit. Skladba zní trochu jako Stereo MC's před deseti lety, což rozhodně není pochvala. Moc s tím nezmůžou ani hosté, ačkoliv výběr excentrického výpravěče Mike Ladda i bluesového vylepšovatele Jona Spencera sliboval hodně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY