Slabý odvar

21.12.2005 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Tohle děvče mělo dokázat hodně. Ms. Dynamite se objevila jako jasná nova před třemi lety s albem "A Little Deeper". Stačila se stát šťastnou matkou a letos vydala druhou řadovou desku "Judgement Days". Měla to být pecka, ale nestalo se, odvar původního zvuku je po letech slabší a slabší.
6/10

Ms. Dynamite - Judgement Days

Skladby: Judgement Day, Father, Put Your Gun Away, Back Then, Fall In Love Again, Not Today, You Don't Have To Cry, Unbreakable, Pain, Shavaar, Gotta Let It Go, She Don't Live Here Anymore, Mr Prime Minister
Celkový čas: 54:11
Vydavatel: Universal
Tahle holka to u mě vždycky měla dóst dobrý. Zatímco jiní si myslí, že jediný progres z ostrovů jsou kytary (které, pokud mají být in, stejně musejí znít regresivně - tj. retro), já soudím, že britská urban music má taky co říct a v poslední době toho taky řekla dost. Když odhlédnu od toho, že všechny projekty Dizzeeho Rascala prostě slyšet nemůžeme, tak tady pořád máme celosvětově úspěšný mainstream jako Craig David, Mike Skinner aka The Streets a Niomi McLean-Daley čili naši Ms. Dynamite. Její prvotina "A Little Deeper" si vysloužila ovace, Niomi se ale stáhla lehce do ústraní a jala se užívat si mateřství. Ale po třech letech jsme se dočkali - "Judgement Days" jsou na světě, ale je velkou otázkou, jestli to čekání stálo za to.

Hudební vývoj totiž fičí jako cunami na Srí Lanku a odtud taky přišla (... a co teď? Zpěvačka? Skladatelka? Textařka? Umělkyně?) bomba, která definuje zvuk dneška - M.I.A. Niomi se na téhle desce zakopala do svých předchozích pozic, spoléhajíc na to, že udrží dobytá území, ale jak ukazují prodeje a kritiky desky "Judgement Days", předpoklad to byl mylný. Né, vůbec to nezní špatně, ale chybí prvotní invence, překvapení a duch doby, která Ms. Dynamite přivála jako svěží vánek. Celou desku tak lze považovat za kvalitní konzumní standard, pokud to máte rádi black and smooth, rozumně futuristic, místy s lehkou příměsí reggae a silným politicko-sociálním aktivismem v textech. Což je dosti specifická kombinace, která nemusí každému sednout.

Deska se zlehka i ztěžka dotýká rozličných žánrů a nálad, nostalgická "Back Then" souzní s vyznáním lásky k malému synovi v "Shavaar", naopak aktivistická "Put Your Gun Away" s velmi futuristickým soundem je v opozici k ještě aktivističtějšímu protest-songu "Mr Prime Minister", který je vystavěn celý takřka jen na akustické kytaře. Oldskoolová "Pain" či popová "Unbreakable", Ms. Dynamite nemá nouzi o líbivý nápad...

Líbivý, ale ne průlomový nebo výjimečný jako prvně. A dnes se zvuk posunul zas někam jinam, v době reggaetonu trochu reggae na desce nikoho nespasí. Tahle deska už prostě nerazí zvuk a vlnu a lehce pokulhává i za standardem. Škoda, snad to do třetice vyjde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY