Jukebox 13/2005

02.11.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od INXS, Annie, Junior Senior, Jammieho Foxxe, Jamie Lidella, Anastacie, Shakiry a Deerhoof.
Skladba týdne
INXS - Pretty Vegas (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

INXS N
© inxsusa.com
Když kapela přijde o zpěváka, velmi těžko se jí hledá nový, zvláště pokud to není žádný průměrný pěvec, ale naopak velmi charismatický člověk. Australští INXS by o tom mohli popsat stohy papíru,vždyť po tragické smrti Michaela Hutchence jich vyzkoušeli několik, ale k žádné nové desce to nikdy nevedlo. Nápad najít ho prostřednictvím televizní show "Rock Star: INXS" se někomu nemusel zdát zrovna nejlepší, ale výsledek předčil všechna očekávání. Nejenže během show kapela našla nového frontmana v podobě Kanaďana J.D. Fortunea, ale díky ní se opět dostala do povědomí hudebních příznivců. J.D. navíc není jen nastrčená figurka, která má pomoci starým pardálům vrátit se do showbusinessu, ale je i plnohodnotný autor, který se podílí na nové desce, která vyjde koncem listopadu. Je ostatně i spoluatorem pilotního singlu "Pretty Vegas", jenž musí všem škarohlídům vzít vítr z plachet - na písničku totiž můžete použít všechny klišovité superlativy, které vás napadnou (má úžasný tah na branku, hit jako prase, šlape od začátku do konce...). Tomu sakra říkám comeback! Pokud se na své bývalé kolegy shora (nebo zdola?) Michael Hutchence dívá, musí jen uznale pokyvovat hlavou a dupat si do rytmu. (Honza Balušek)
Annie - Wedding 8/10
ke stažení / audiostream / videostream

Annie - DJ Kicks
Kdo ji poznal, ten ji musí milovat. Bergenská popová diva Annie se vrací s novým dlouhohrajícím počinem, kterým ale ještě není očekávané nové studiové album, nýbrž jen DJský mix z kolekce DJ Kicks. Annie na album zařadila i dvě svoje skladby, "Wedding" pak ve své blahosklonosti nabízí dokonce ke stažení. Bohužel o regulérní skladbě se moc hovořit nedá, nahrávku tvoří divoké electro funky groove s Annie, která opakuje svůdným hláskem "Will you marry me?" a rovnou si odpovídá "I do I do". Pravopisnou chybu jí pro tentokrát odpustíme, ale skladba "Wedding" vklíněná mezi Optimův remix Liquid Liquid a electro remix metalistů Death From Above 1979 je spíše jen taková rozcvička.
Junior Senior - Itch You Can't Scratch (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Junior Senior - Hey Hey My My Yo Yo
Králové dekadentní taneční zábavy zpřed dvou let ("Move Your Feet", "Shake Your Coconuts") Junior a jeho kámoš Senior z Dánska už natočili pokračování alba "D-D-Don't Stop The Beat", ale zatím se ze záhadných důvodů prodává jen ve Skandinávii. "Itch You Can't Scratch" bude comebackovým singlem, až se desky "Hey Hey My My Yo Yo" ve zbytku Evropy někdo ujme. Autoři hitu starého dva roky a navíc z Dánska, to zavání trapností, ale nějakým způsobem je "Itch You Can't Scratch" fantasticky chytlavý feelgood hit. "Move Your Feet" byl jenom jeden, ale stejně je to povedený návrat.
Shakira - Don't Bother (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Shakira - Don't Bother
Třináct milionů prodaných kusů debutového anglicky zpívaného alba "Laundry Service" asi Shakiře pořádně zvedlo autorské sebevědomí. Letos už vydala španělskou desku "Fijación Oral, Vol. 1" a na konec listopadu nachystala její anglické pokračování "Oral Fiaxation, Vol. 2". Zatímco pilotní singl "La Tortura" z první jmenované už jedenadvacet týdnů vévodí americké hitparády Hot Latin Track, což jednoznačně ukazuje, na jaké hudební vlně se nese, singl z anglické novinky "Don't Bother" ukazuje její mnohem rockovější tvář. Samozřejmě nechybí její typický o oktávu přeskakující styl zpěvu, který udělal hit z "Whenever, Whenever". Velmi příjemný mix popu, rocku, jejího latinskoamerického charismatu a samozřejmě silného refrénu nabízí něco víc, než popové hity jejích kolegyň. A mimochodem v mluvené pasáži před posledním refrénem je prostě k sežrání. (Honza Balušek)
Jamie Lidell - Multiply (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jamie Lidell - Multiply
Jamie Lidell je bývalý producent experimentálního techna, který po letech futuristického pípání a vrzání přišel na to, že už ho to nebaví a raději bude předstírat, že je černý soulový zpěvák ze 70. let. Aktuální singl "Multiply" ze stejnojmenného alba zní trochu jako Stevie Wonder na "Songs In The Key Of Love" a poté, co si ho poslechnete, i vy se už můžete zapojit do vysoce intelektuální debaty, jestli si Lidell dělá ze svých posluchačů srandu, nebo to myslí vážně. Klíčem k řešení je omluva schovaná v textu písně, kde se svěřuje: "Už jsem unavený sám ze sebe / rád bych se rozmnožil.". Tak i onak je to příjemný kus retro nálady.
Jamie Foxx ft. Kanye West - One Night Extravaganza (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jamie Foxx - One Night Extravaganza
Tak se nám to nějak sešelo, ještě jeden chlapík, který předstírá, že patří o tři dekády dozadu (a také má křestní jméno Jamie). Herec Jamie Foxx se po úspěšné herecké kariéře vrací zpátky do hudebního průmyslu a vybral si k tomu nejlepší možný způsob - dal to dohromady s Kanye Westem. Díky tomu byl za poslední dva roky dvakrát na čele amerického žebříčku a stačilo dělat jen to, co ve filmu "Ray" - předstírat, že je Ray Charles. West jeho comebackový singl neprodukoval, ale zarapoval si v něm, klavírní part zahrál John Legend a Fox přidal příběh o divoké noci, ve které měl "one too many drinks", ale zase si to užil s holkou z Memphisu, se kterou "every record became our favourite song". Unylý soulový klavír a Foxxe v náladě ale přeruší zbytečným rapem Kanye West. Ne, ne. Vyprávět o probdělých nocích může věrohodně jen Mike Skinner z The Streets.
Anastacia - Pieces Of A Dream (7/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Anastacia - Pieces Of A Dream (singl)
Svým hlasem ohromovala Anastacia už od počátku své kariéry. Po prodělané rakovině prsu však svět ohromila podruhé, když odmítla dál dělat jen pop a natočila z velké části eponymní rockovou desku. A jak to občas v nepochopitelném světě showbusinessu bývá, zrvona tohle album se stalo jejím dosud největším trhákem. Na konec letošního roku možná trochu předčasně připravila abum největších hitů "Pieces Of A Dream", které propaguje stejnojmenný singl. Na něm se nevydává do žádných dalších neprobádaných hudebních končin, spíše sází na jistotu. Vypjatá balada ji nabízí opět ve výtečné hlasové formě a že svému hlasovému orgánu v ní dává skutečně zabrat! Bombastický refrén vás do hlavy sice praští jako kladivo, ale možná to jako lákadlo na desku největších hitů chtělo něco odvážnějšího. (Honza Balušek)
Deerhoof - Wrong Time Capsule (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Deerhoof - Runners Four
Deerhoof z Friska mají za sebou sedm alb, to osmé "The Runners Four" vyšlo na začátku října a sklízí nečekaně nadšené recenze. Možná je to tím, že podobně jako Animal Collective se od předchozích počinů trochu umravnili a nesnaží se za každou cenu šokovat. V lecčem připomínají Sonic Youth, tedy když je u mikrofonu Kim Gordon. "Wrong Time Capsule", kterou nabízí k volnému stažení, je netypicky přímočarý kus s trochu naivním vokálem japonsky něžné zpěvačky Satomi Matsuzaki. Zpívat to někdo jiný, asi bych zpěvačku poslal pracovat do mateřské školky, takhle je to ale asi v pořádku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY