Pětadvacet let od bílé nevinnosti

02.11.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rok 1980 přinesl Barbře Streisand hit první velikosti na obou stranách Atlantiku - "Woman In Love", který se stal evergreenem. Album "Guilty" napsali a produkovali Bee Gees, nyní přišel čas na oslavu pětadvacetin v novém balení této nahrávky.
6/10

Barbra Streisand - Guilty (The 25th Anniversary Edition)

Skladby: CD - Guilty (duet with Barry Gibb), Woman In Love, Run Wild, Promises, The Love Inside, What Kind Of Fool (duet with Barry Gibb), Life Story, Never Give Up, Make It Like A Memory / DVD - entire album in PCM Stereo, Interwiew, Guilty (live video), What Kind Of Fool (live video), Stranger In A Strange Land (excerpt - a preview of Guilty Pleasures), Photo Gallery
Celkový čas: 41:53 + asi 59 minut
Vydavatel: Sony BMG
Kdykoliv v rádiích zazní "Woman In Love" od Barbry Streisand, tak se ubezpečíte, že to je velmi poutavá skladba a za ta léta se z ní stala klasika. Píseň našla místo na desce "Guilty", kterou v převážné míře napsali a produkovali Bee Gees. Tehdy se psal rok 1980 a Bee Gees byli v popředí zájmu, úspěch "Horečky sobotní noci" ještě tehdy fungoval. Toto trio bylo v té době hodně plodné, kromě sólových aktivit, na kterých byl asi nejvíce vidět Robin Gibb, spolupracovali s Barbrou Streisand a Dianou Ross. Barry ještě stihl vypomoci Dionne Warwick a country zpěvákovi Kennymu Rogersovi. Ale zpět ke "Guilty", které nyní vyšlo ve speciální edici, aby se oslavilo ono pětadvacáté výročí. Kromě audio podoby tu je i bonusové DVD.

Pro nové vydání byla nahrávka remasterována, což je ku prospěchu věci. Úspěch tohoto alba skvěl ve výtečných skladbách, které měli autorsky pod palcem Barry a Robin Gibbovi. První díl "Guilty" ve velké míře čerpá z hitového potenciálu, který tehdy Bee Gees měli naučený jako podle čítanky. Druhé pokračování pojmenované "Guilty Pleasures" v tomto docela hodně pokulhává. "Woman In Love" byla tehdy vystřelena na vrcholy hitparád na obou stranách Atlantiku. Dueta s Barrym "Guilty" a "What Kind Of Fool" nikterak z tohoto hitového formátu nevypadly. "Run Wild" by klidě zafungovalo na již zmíněné "Horečce sobotní noci", "The Love Inside" je skvostnou baladou a závěrečná "Make It Like A Memory" je zajímavým propletencem nálad na ploše trvající skoro osm minut.

Bonusem je přiložený DVD nosič. Na něm naleznete celé album v audio podobě - pouze v LPCMku. Čekal bych i pětikanálový zvuk - když se celá nahrávka remasterovala, klidně mohl být dodělán i tento mix. Pak tu je krátký rozhovor z natáčení "Guilty Pleasures", ukázka z videa "Stranger In Strange Land" a galerie fotek s doprovodem titulní skladby "Guilty". Fanouškové asi nejvíce ocení dvě videa z roku 1987, kdy Barbra vydala živou nahrávku "One Voice". Tehdy poprvé živě na pódiu zazněly skladby "Guilty" a "What Kind Of Fool" - Barry Gibb byl hostem tohoto snímaného večera. Titulková výbava patří pouze k rozhovoru, české titulky, jak je pravidlem, nenaleznete a nejsou tu ani anglické. Nejvíce ale zamrzí absence pětikanálového zvuku.

Oslava je to příjemná, i když se mohlo vložit do této edice větší úsilí a korunovat to lepším vybavením dévédéčka. "Guilty" je povedeným kouskem z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Barbra společně s Barrym mohou být na tento nosič pyšní, "Woman In Love" nebylo jediné vodítko, aby vznikl tento vcelku hodně povedený klenot v hudební historii. Jen ona připomínka pětadvacetiletého výročí mohla být mnohem propracovanější, škoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY