Od hloupé blondýny k nehasnoucí hvězdě

04.11.2005 14:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Dolly Parton patří ke zpěvačkám, které vládnou country. Za necelých čtyřicet let její kariéry se jí podařilo nasbírat velkou kolekci hitů, která v poněkud zkrácené formě vychází na výběru "The Essential". I když jde opravdu pouze o průřez, najdete na něm ty nejdůležitější písničky dlouholeté kariéry této výjimečné umělkyně.
8/10

Dolly Parton - The Essential

Skladby: CD1 - Dumb Blonde, Just Because I'm A Woman, My Blue Ridge Mountain Boy, Mule Skinner Blues (Blue Yodel No. 8), Joshua, Coat Of Many Colors, Touch Your Woman, My Tennessee Mountain Home, Jolene, Please Don't Stop Loving Me, I Will Always Love You, Love Is Like A Butterfly, The Bargain Store, The Seeker, We Used To, All I Can Do, Light Of A Clear Blue Morning, It's All Wrong But It's Alright / CD2 - Here You Come Again, Two Doors Down, Heart-breaker, I Really Got The Feeling, You're The Only One, Starting Over Again, Old Flames Can't Hold A Candle To You, 9 To 5, But You Know I Love You, Single Women, Heart-break Express, Islands In The Stream, Save The Last Dance For Me, Tennessee Homesick Blues, God Won't Get You, To Know Him Is To Love Him, Why'd You Come In Here Lookin' Like That, Rockin' Years, Shine
Celkový čas: 54:45 + 67:21
Vydavatel: Sony BMG
Blond vlasy, dlouhé nehty, obrovské účesy a ještě větší poprsí. Přesně tohle je Dolly Parton na první pohled. Možná by vás ještě mohlo zajímat, že tahle zpěvačka se vůbec netají zásahy plastických chirurgů a prohlašuje, že jakmile na sobě najde něco, co se jí nelíbí, nechá se opravit. Dobře, dobře, nechme drbání a podívejme se na Dolly z trochu jiné stránky. Dolly Rebecca Parton měla opravdu těžké dětství, vyrůstala s jedenácti sourozenci ve velmi chudé rodině farmáře. Svůj talent zdědila po matce a už jako malé dítě začala hrát na kytaru a psát si vlastní písničky. Proslýchá se, že jich za svůj život napsala více než tři tisíce! Jen tak pro představu. Dolly napsala první písničku v osmi letech a příští rok oslaví své šedesáté narozeniny. Vychází to tedy tak, že od svých osmi let napsala každý týden alespoň jednu písničku. Na svém kontě má přes sedm cen Grammy a dokonce nominaci na Oscara, za skladbu "9 To 5" ke stejnojmennému filmu.

Jak už jsem psal, Dolly je doslova génius na psaní písniček. A právě z těch, které napsala ona, je především tvořen první disk. Pouze singly "Dumb Blond" a "Mule Skinner Blues" nepocházejí z jejího pera. Možná právě díky tomu, že na disku najdeme převážně její skladby, by se dal označit za velmi dobrý. Nechybí zde takové hity jako "Just Because I'm A Woman" a "Coat Of Many Colors", kterou zpěvačka označuje za jednu ze svých nejoblíbenějších a nejosobnějších písniček, co kdy napsala a natočila. Chybět samozřejmě nemůže "I Will Always Love You", kterou bohužel většina posluchačů zná až z podání Whitney Houston, která ji přezpívala pro film "Bodyguard". Stejně tak "The Seeker", nádherná balada "We Used To Do" no a koneckonců i svižná "All I Can Do" sice nedosáhly nejvyšší příčky v country žebříčku, přesto je lze bezesporu označit za hity, které výraznou měrou formovaly zpěvaččinu kariéru. Nezmínit nemohu výjimečnou "Jolene", která sice v sobě nese o něco méně country a o trochu více popu, přesto dodnes patří k nejznámějším a nejoblíbenějším skladbám této zpěvačky.

Druhý disk by se však dal označit za absolutní opak toho prvního. Z devatenácti skladeb je autorských pouze pět a v tom je první kámen úrazu. Spousta posluchačů si zvykla na písničky, jaké Dolly píše. I když to může znít jako hloupost, při poslechu tohoto disku není až tak těžké určit, které napsala právě Dolly. Ať už jde o styl psaní textu, či skládání hudby, Dollyina tvorba je velmi charakteristická a ve spoustě písniček, které nenapsala, už to není ta klasická Dolly, na kterou jsme zvyklí. Nehledě na to, že občas už se nedá ani tak mluvit o country, jako spíš o popu, což je kámen úrazu číslo dvě. I tak má druhá část výběru "The Essential" své světlé stránky, jakou je například skladba "9 To 5" ze stejnojmenného filmu, v němž si Dolly zahrála hlavní roli. Tuto skladbu můžeme bez nadsázky označit za absolutně nejúspěšnější v její kariéře, jelikož jí vynesla dvě Grammy, nominaci na Oscara a dosáhla s ní absolutního hitparádového vrcholu nejen v country, ale i v celkové americké hitparádě.

Tak tohle je opravdu ve zkratce Dolly Parton, žijící country legenda, zpěvačka která pro tento žánr hodně udělala a víceméně vychovala své nástupkyně v čele se Shaniou Twain, která o ní mluví jako o osobě, která na ni už od dětství velmi silně působí a výrazně ji ovlivňuje při skládání písní. A i když Dolly v některých momentech své kariéry neudělala ten nejšťastnější krok, posluchači ji stále brali, a tak se bez nadsázky dá říct, že hvězda této zpěvačky září už bezmála čtyřicet let.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY