Na počátku byl... Dylan

22.10.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na světě neexistuje slavnější písničkář než Bob Dylan. Během více jak čtyřiceti let se z něj stala žijící legenda populární hudby, kterou následuje spousta jiných umělců. Nyní začaly v reedicích opět vycházet jeho první desky a tu úplně první s jednoduchým názvem "Bob Dylan" vám nyní připomeneme v následující recenzi.
8/10

Bob Dylan - Bob Dylan

Skladby: You're No Good, Talkin' New York, In My Time Of Dyin', Man Of Constant Sorrow, Fixin' To Die, Pretty Peggy-O, Highway 51, Gospel Plow, Baby, Let Me Follow You Down, House Of The Risin' Sun, Freight Train Blues, Song To Woody, See That My Grave Is Kept Clean
Celkový čas: 36:11
Vydavatel: Sony BMG
Podobně jako přede mnou můj kolega Tonda Kocábek v recenzi na reedici třetí desky zde nehodlám nějak obšírně opakovat již všeobecně známá fakta o Bobu Dylanovi, ale přece jen naťuknu, co předcházelo vydání jeho debutu. Po maturitě v roce 1959 se ještě jako Robert Allen Zimmerman přihlásil na univerzitu v Minnesotě a při studiích už pod pseudonymem Bob Dylan začal vystupovat v místních kavárnách. V roce 1961 při svém pobytu v New Yorku ho slyšel kritik New York Times a na základě jeho velice pozitivní kritiky s ním podepsal John Hammond, manažer nahrávací společnosti Columbia, smlouvu, která v podstatě trvá až do dnešních dnů. Nahrávání debutu zpěváka, který ovlivnil hudbu obdobně jako Mozart, Elvis, The Beatles nebo Davis, mohlo začít.

Deska "Bob Dylan" je v Dylanově diskografii svým způsobem ojedinělá - najdete na ní totiž pouze dvě písničky z Dylanova pera, zatímco většina dalších alb (pominu-li desky coververzí a tradicionálů), už byla autorsky čistě Dylanovou záležitostí. I když se produkce ujal syn Johna Hammonda, většina skladeb na albu zní velice syrově, což lze samozřejmě napsat o Dylanově stylu všeobecně, nicméně zde je to ještě umocněno jeho mládím.

Ač tedy "Bob Dylan" není deskou autorskou (původní jsou pouze "Talkin' New York" a "Song To Woody"), podařilo se Bobu Dylanovi vtisknout převzatým věcem a tradicionálům svůj osobitý styl. Z tohoto alba nevzešel sice žádný megahit, ale jedna písnička je přeci jen známější než ostatní a na ní lze pozorovat Dylanovu schopnost proměnit skladbu tak, že vypadá jako jeho vlastní. "House Of The Risin' Sun", kterou nejvíce proslavili The Animals, zde zní daleko folkověji a máte při ní pocit, že hlavní aktér sedí přímo před vámi. Co ovšem většinu náhodných posluchačů Boba Dylana na debutu určitě překvapí je jeho agresivita v některých skladbách. Těžko se hledá pro tento styl označení, asi nejvýstižnější mi přijde progresivní folk s prvky blues, které v té době Dylana hodně ovlivňovalo.

Do závěrečného hodnocení bych mohl psát něco překvapivého asi jen stěží. "Bob Dylan" je zkrátka debutem legendy, který, ač určitě nepatří mezi naprosté klenoty jeho tvorby, jasně naznačuje, jak velkým talentem Bob Dylan byl od samého počátku a kterým jako by ukazoval: "Tady jsem já, Bob Dylan, a tohle jméno jen tak nevymizí". Reedice je samozřejmě velmi dobře remasterovaná a mně nezbývá nic jiného, než vám tento titul doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY