Hvězdami festivalu Move budou také Ohm Square a The Gift

12.09.2005 09:43 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Ohm Square N
© facebook interpreta
V pátek 16. září vystoupí v rámci projektu Festival Move v pražském Paláci Akropolis jednak čeští taneční premianti Ohm Square, jednak portugalští The Gift.

The Gift vznikli v roce 1994 v portugalském městě Alcobaca. Původně šlo o paralelní projekt Dead Souls Nuna Goncalvese a Miguela Ribeira. Ti se však brzy začali cítit omezeni klasickým složením Dead Souls (basa, bicí, kytara) a potřeba experimentovat a hledat nový zvuk je vedla k založení The Gift. Kapela se s Richardem Bragou a Janitou rozrostla na čtyři členy. Janita ale v kapele zůstala pouze chvilku a byla vystřídána Sóniou Tavares. Kapela vydala v roce 1998 své první opravdové album "Vinyl", ve kterém se nová technologie setkává s klasickými nástroji. Album zaznamenalo velký úspěch a vydavatelství začala nabízet spolupráci. The Gift ale odmítli a podepsali smlouvu pouze s mezinárodní distribuční sítí a vydali se na celoevropské turné. Po návratu se začali věnovat novému albu, přizvali si známého producenta Howieho B a Gavina Wrighta coby dirigenta smyčcového orchestru. Své druhé album "Film" vzniklé z této hvězdné spolupráce si vydali na vlastním labelu La Folie Records. Následující léta byla pro kapelu zlomová. Kapela odehrála spoustu koncertů po celém světě a natočila vůbec první živák pro portugalskou MTV, aby v listopadu vydali nové album "AM-FM", se kterým se v lednu 2005 vydali na další turné, v jehož průběhu se zastaví i v Praze.

Po šesti letech vydali Ohm Square nové řadové album. Skupina v něm naznačuje odklon od junglu, drum'n'bassu a breakbeatu a spíše reaguje na globální hudební podněty. Na albu "Love Classics" se prolíná řada stylů, najdeme zde náznaky rocku, r'n'b, ale i popu a diska. Na desce se objevují písně všech temp a nálad, od melancholie až k ironii. V mnoha různých polohách zde uslyšíme zpěvačku Charlie One, která je zároveň výhradní autorkou textů. Originálně a trefně glosuje, hledá a prosazuje "girl power" v současném patriarchálním systému.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY