shop.musicserver.cz

Álom - s diskriminací se to lepší

Vydáno: 22.05.2000 05:00 v sekci Rozhovory - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Další z rozhovorů z festivalu v Roudnici nad Labem jsme pořídili s kapelou Álom, kteří hrají romskou muziku. S kluky jsme si povídali o jejich hudbě, textech, ale i o diskriminaci. Opět si celý rozhovor můžete přehrát i v Realvideu.

Pokud si chcete celý rozhovor přehrát v Realvideu, klikněte zde.

Álom jsou: Vašek Flagna (viola), Lota Lavička (housle), Milan Demetero (zpěv), Marek Pechal (kontrabas), Tomáš Kasar (cimbál).

Vy jste představovaní jako romská kapela, romská muzika. Cítíte to tak?

Jo, jsme, hrajem cikánský písničky.

Jak jste se dali dohromady?

Álom
© MusicServer.cz
Poskládali jsme se na narozeninách a na různejch akcích před dvouma rokama. Neměli jsme žádnej velkej rozjezd, my jsme se tak patlali po hospodách a tak. Hráli jsme ve čtyřech a se zpěvačkou. Start byl minulej rok na Respektu, kdy jsme hráli na velkým festivalu s pořádnejma romskejma kapelama. No a pak jsme přešli pod Rachot, pod Borka Holečka, takže jsme vydali cédečko a to byl ten rozjezd.

Písničky, které hrajete, si skládáte sami nebo to jsou lidovky?

Lidovky.

Upravujete je?

Občas jo. Pořád tam jsou improvizační plochy, takže se to mění. I ty věci co jsou na desce hrajeme teď jinak. Jediný o co se snažíme je hrát tvrdě. Někdy se to povede líp, někdy míň. Má to být hodně silný a hodně tvrdý. My moc neřešíme, jestli to je ještě hodně autentický, nebo málo autentický.

Syrový a tvrdý, co to znamená v této muzice?

Já si myslim, že máme tvrdej zvuk. Když se to porovná s jinejma kapelama, který hrajou romskej folklór, tak je to opravdu něco jinýho a není náhoda, že už nás poslouchaj hodně mladý lidi a že se jim to líbí. Hrajem tvrdě, pod nohy, do tance a lidi si na to zaskáčou a jsou spokojený.

Hrajete jenom u nás, nebo i za hranicema?

Měli jsme koncert v Berlíně, docela úspěšný.

Zítra letíte do Izraele, tam budete hrát, nebo se rekreovat?

Obojí.

Jak vás přijali v Berlíně?

Němci nejsou špatný publikum. Tam už jsou zvyklí poslouchat etnickou muziku, world music. To má zatím tradici venku, tady si to teprve hledá publikum. Hodně lidí se to tu pokouší hrát a myslím si, ze moc jim to nejde. Ale v tom Německu už to je, lidí ví na co jdou a co od toho mají čekat.

Jak jste se dostali k této muzice? Máte vystudovaný konzervatoře?

Tady to nedělá nikdo profesionálně, každý dělá ještě něco jinýho.

Takže Álom vás zatím neživí?

Álom
© MusicServer.cz
Tak třeba Vaška jako studenta školy jo, jinak je to spíš přivýdělek. Hrajeme pro zábavu, ale už jsme vyrostli z počátečního hraní za jídlo a pití.

Ještě k textům, mě zůstalo v hlavě: "...mama, já ťa velmi ĺubim, pocem daj peniaze…", to je taková klasická cikánská?

To je text zlidovělý na Slovensku a nesouvisí to s tou muzikou. A ta třetí sloka, kdy my tam zpíváme: "Evo, naval mi svou fotku…", tak to je hodně podobný tomu slovenskýmu originálu.

Tohle bylo slovensky a jinak zpíváte jakým jazykem?

To byla romština.

A o čem ty texty jsou?

Oni jsou docela jednoduchý, já bych řek, že nejsou jiný než texty někoho jinýho. Je to o chlastu, o ženskejch…, prostě klasicky.

Dva v kapele jste Romové, cítíte se u nás nějak diskriminovaní?

Jasně že jo! A hodně a pořád, ale my si to ventilujem skrz tu muziku a já jsem od roku 1990 romskej aktivista. A nejde jenom o skiny, ale obecně o společnost a pořád je to podobný, ale zase mám pocit, že moje generace a mladší generace, že to je prostě lepší. Ty lidi už si zvykli, že tady žijou Cikáni, Vietnamci a Arabové a že tady budou, ty jsou s tím smířený. A nejsou s tím smířený ty, kterým je pětatřicet, čtyřicet a vejš – ty to hodně těžko snášej. Tolerance u mladejch lidí se lepší. Důkaz je, že pořád víc chodí na naši muziku. My jsme hráli v literární kavárně v Týnský v Praze a chodilo tam čím dál tím víc lidí a dopadlo to tak, že si tam ty texty zpívali všichni, protože to znali.

Dočkáme se další desky? Jaký jsou vaše plány, až se vrátíte s Izraele?

Álom
© MusicServer.cz
Zatím asi ne. Z toho Izraele se vrátíme už za deset dní, takže…

Budete k vidění v létě na festivalech?

Myslím že na Respektu v Praze a ostatní je ještě v jednání. Ale my určitě chceme hrát hlavně léto, protože tohle je muzika na fesťáky. Když tam hraje patnáct bigbeatovejch kapel, tak my jsme takový zpestření.

Máte internetový stránky?

Zatím né.

Tak díky za rozhovor, mějte se a hodně štěstí v Izraeli.

Dík, ahoj.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Švihadlo by legalizovalo marihuanu (29.05.2000 05:00)
- Rozhovory: Luboš Andršt Bluesband – Drogy už nebereme (17.05.2000 08:16)
- Naživo: Jarně-letní festival Roudnice 00' (09.05.2000 00:20)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Lucie Vondráčková Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe