Pohádka o nádherném snílkovi

29.08.2005 15:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nedávno jsme se na musicserveru rozplývali na albem "Smile" Briana Wilsona a nyní se k nám dostala i obrazová podoba projektu: dokument o neuvěřitelném příběhu "Úsměvu" a záznam jeho londýnského koncertního provedení. DVD "Smile" je fantastické obsahem i provedením, opravdová lahůdka!
10/10

Brian Wilson - Smile DVD

Skladby: Our Prayer/Gee, Heroes And Villians, Roll Plymouth Rock, Barnyard, Old Master Painter/You Are My Sunshine, Cabin Essence, Wonderful, Song For Children, Child Is Father Of The Man, Surf's Up, I'm In Great Shape/I Wanna Be Around/Workshop, Vega-Tables, On A Holiday, Wind Chimes, Mrs. O'Leary's Cow, In Blue Hawaii, Good Vibrations
Celkový čas: asi 250 minut
Vydavatel: Warner Music
Když se poprvé začalo hovořit o koncertním provedení alba "Smile", nevěřil jsem. Poslech té ztracené a znovu nalezené desky byl sám o sobě zázrakem a převedení díla na pódium s muzikanty se jevilo téměř jako nemožné. Byla to smělá výzva, protože "Smile" je komplexním a rozsáhlým útvarem, neskutečně propracovaným. Brian Wilson to ale s velkou pomocí přátel dokázal. "Smile" se hrálo a zpívalo pro lidi, kteří kvůli němu vážili cestu přes půl světa a mluvili o splněném snu. Brianu Wilsonovi se klaněl Paul McCartney a diváci opouštěli sál se slzami v očích. To nejsou výmysly, to se stalo. 2DVD "Smile" je těchto událostí důkazem.

První disk obsahuje dokument nazvaný "Beautiful Dreamer", jenž vypráví historii desky "Smile", historii téměř detektivní. Malý životopis Briana Wilsona, otcem týraného génia neslyšícího na jedno ucho, popisuje prostřednictvím rozhovorů s množstvím svědků té doby dráhu Beach Boys do bodu, kdy Brian svou kapelu přerostl a chtěl více, než jen surfařské písně. Projekt "Smile", vytvořený s textařem Van Dykem Parksem (oběma bylo tehdy málo přes dvacet), se stal jeho rájem i peklem, krásným snem i noční můrou. Je neuvěřitelné, jak dokument o hudbě může být strhující, zajímavý a dojemný. Nedokončená deska čekala na svůj čas desetiletí, kdy byl Wilson (mimo jiné i díky drogám) na pokraji umělecké i lidské smrti. Až v roce 2004 se uzavřel jeden z nejúžasnějších příběhů populární hudby.

Vystoupení z Los Angeles, které zachycuje druhé DVD, je hmatatelným důkazem, že "Smile" je možné zahrát i živě. Projekt byl v šedesátých letech označován jako teenagerská symfonie bohu a my nyní můžeme vidět starého muže poznamenaného životem, jenž obklopen početnou kapelou uskutečňuje svou vizi. Představení je rozděleno do tří dějství, mezi nimiž posluchači aplaudují ve stoje a musím se přiznat, že jsem ještě snad nikdy nesledoval celý koncert na DVD tak ohromený a bez dechu. Je to famózně propletené a propojené, člověk se i zasměje, když muzikanti z orchestru vytahují na pódiu zeleninu (neboť i o oblíbené zelenině se zpívá) nebo hasičské helmy při téměř metalové bouři znázorňující požár. Finálová "Good Vibrations" je pak tím nejlepším zakončením nevšedního zážitku.

Je mi téměř žinantní psát ještě o bonusech, už tak toho bylo dost, ale dalších materiálů je tu spousta! Dokument z natáčení, rozhovory, klip "Heroes And Villians", fotogalerie, další raritní skladby ze studia, dokument z premiéry "Smile" v Londýně a rozhovory po koncertě, úplně vše je otitulkováno (i skladby na koncertě). Celý obsah společně s krásným balením je nádherný sběratelský kousek. Toto DVD dokumentuje, že hudba je více než jen uměleckou formou - je to sám život. Noční můra Briana Wilsona se změnila v jeho nejhezčí sen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY