Český Brod... Jak jsme se brodili při dunění rocku

08.07.2005 05:00 - Pavla Vraspírová | foto: facebook interpreta

Tradiční hudební festival Rock For People se již pojedenácté konal v Českém Brodě. Návštěvníci si mohli vybrat ze čtyř scén a více než sto dvaceti kapel. Hlavní zahraniční hvězdou byli bezesporu Garbage s charismatickou zpěvačkou Shirley Manson. Kapely, počasí i návštěvníci se opět dosyta vyřádili.
Shirley Manson (Garbage), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Již jedenáctý ročník Rock For People se konal 4. až 6. července v Českém Brodě. Zeptáte-li se jakéhokoliv hudebního fanouška a pravidelného návštěvníka festivalů, který festival zahajuje léto, dostanete jednoznačnou odpověď: Přece Brod! Letošní ročník přivítal několik zahraničních skupin - např. US Bombs, očekávaný francouzský Babylon Circus či JJ 72, kteří až nápadně připomínají slavnější kolegy Placebo. Největším lákadlem festivalu byli ovšem američtí Garbage s nepřehlédnutelnou zpěvačkou Shirley Manson. Česká rocková scéna byla zastoupena zvučnými jmény typu Divokej Bill, Kryštof, Wohnout, Tři sestry, Vypsaná fixa či Aneta Langerová, která na Rock For People vystoupila již podruhé, tentokrát však se samostatným programem. Je nepsaným pravidlem, že v prvním červencovém týdnu občas zaprší... a neprší-li nikde jinde, v Českém Brodě sprchne se stoprocentní jistotou. Nejinak tomu bylo letos, kdy se návštěvníci probudili do sychravého úterního rána. Celý den pršelo, avšak fanoušci si počasím nenechali zkazit dojem z vystoupení jednotlivých kapel. K večeru to před Staropramen Stage a Filter Stage vypadalo jako v bahenních lázních.

Vašek Bláha (Divokej Bill), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Přestože Rock For People oficiálně začínal 4. července, předchozí den byl připraven večírek pro nedočkavé. Tito první příchozí nemuseli na rozdíl od ostatních stát dlouhou frontu na pivo, tlačit se před vchodem či si mohli v klidu prohlédnout, co si na ně připravili stánkaři. Večírek pro nedočkavé však nepřinesl pouze tyto výhody, jako první scéna byla otevřena Rock&Pop Stage v obrovském stanu. Nespornou hvězdou večera byla úvalská skupina Medvěd 009, která publikum dostala do varu písněmi "Parní stroj" či "Olgoj Chorchoj", o který si fanoušci řekli jednohlasným skandováním. Po Medvědech na pódium vtrhl Štěpán Turek, letošní generál Hvězdné pěchoty SuperStar, se svými Discoheroes. Samozřejmě nemohla chybět píseň "Velká diskotéková stávka" se známým refrénem "Je tu stávka dýdžejů, jen ticho se valí z repráků..." Discoheroes sklidili se svým vystoupením úspěch a z koncertního stanu neodcházel nikdo se zamračenou tváří.

Marta Rybkin (Gaia Mesiah), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
V pondělí odpoledne spousta mladých dívek zamířila k Rock&Pop Stage, kde již zvučila kapela Bůhví. Nebýt popularity Ondřeje Brzobohatého, tuto formaci by asi mnoho lidí neznalo. Téměř všichni před vystoupením Bůhví seděli na zemi, jen u nápisu Backstage se houfovaly fanynky. Bůhví hráli tradičně dobře, dokonce Ondra dobře využil své sádry na levé noze a nápisem Bůhví celou dobu připomínal, kdo že vlastně jsou. Na Filter Stage mezitím připravovala své vystoupení skupina -123 minut, která opět nezklamala a přilákala opravdu hojné publikum i na blízké tribuny, odkud lidé poslouchali ve stínu s pivem či hotdogem v ruce. Další vystupující kapelou byli převážně dívčí Gaia Mesiah. Ti předvedli výborný výkon, jenž fanoušci náležitě ocenili.

Aneta Langerová, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Pondělní večer nabízel na všech třech scénách zajímavé interprety. Na Filter Stage připomněl své hity Meky Žbirka, publikum si sborově zazpívalo kousky jako "Biely kvet" či "Dr. Jekyll a Mr. Hyde". Na jedinou píseň "Čo bolí to prebolí" dorazila i Martha. Po vystoupení Mekyho podstatná část návštěvníků řešila zásadní problém - zůstat na Filter Stage a poslechnout si první českou SuperStar Anetu Langerovou, nebo si jít zaskákat na pardubickou čtverku Vypsanou fiXu na Staropramen Stage? Nakonec se skákalo všude. Aneta zazpívala písně ze svého alba a přidala "Thank You" od Alanis Morissette. Při písni "Hříšná těla křídla motýlí" se nad hlavami rozsvítily mobily, to nadšení fanoušci posílali v přímém přenosu vystoupení domů. I takhle se dají poznat hity. Při Vypsané fiXe to v kotli před Staropramen Stage doslova vřelo, všichni pomáhali Márdimu zpívat, zazněly věci z nové desky i věci starší. Mezitím na Rock&Pop Stage dováděli kluci z Letů Mimo. A publikum je v tom nenechalo samotné a dovádělo také, jak se při Letech sluší a patří. Výborný koncert předvedla parta "už ne mladých, ale přesto skvělých lidí" Chinaski. Michal Malátný dobře a rád komunikuje s publikem, kapela si dokonce dovolila risk, kterému se někteří interpreti vyhýbají. Představili novou písničku, na kterou ovšem publikum reagovalo, jako by ji znalo léta.

Richard Krajčo (Kryštof), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
V úterý od rána hustě pršelo, ale kapely samozřejmě hrály podle časového harmonogramu déšť-nedéšť. Několik odvážlivců se vydalo na vystoupení Rudých koster, které umí zahrát pro třicet lidí stejně jako pro velký dav. Kytarista Wondrebra dokonce přiznal, že měl strach, že budou hrát jen pro stánkaře. I tak malé publikum je dokázalo náležitě potěšit, možná právě proto, že přišli především jejich skalní fanoušci. Rudé kostry jsou jednou z mála kapel, které nabízejí veškerou svou tvorbu zdarma na webu. Všechna čest. Lidovou tvorbu spojenou s rockovými melodiemi předvedlo seskupení Benedikta. Příjemné poskočení. Blížil se večer a všichni doufali, že přestane pršet. Valná část návštěvníků trávila odpoledne ve stanech a sbírala síly na nabitý večer. Od půl sedmé rozproudil ztuhlé publikum Richard Krajčo s Kryštofem. V kotli pod pódiem to začínalo vřít, což se mohutně projevilo na "tanečním parketu". Z původně travnatého prostoru se během chvíle stalo bahnité brouzdaliště. O to víc si publikum skákání do rytmu užívalo.

Matěj Homola (Wohnout), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Po Kryštofech se na scénu vrhla parta Wohnoutů. Bratři Homolové se tradičně předhánějí v tom, kdo s kytarou vyskočí výš. Těžko říci, komu se to povedlo tentokrát. Představilo se také Duo Egon (Jirka Zemánek a Fenek Steiner) se svou nezaměnitelnou choreografií. Čtrnáct minut před koncem setu Matěj Homola oznámil, že právě vyčerpali svůj playlist, takže budou muset zavzpomínat na nějaké další písně. Zavzpomínali úspěšně i na kytarová sóla. Večer pokračoval v tempu do skoku díky úvalské formaci Divokej Bill. Billové si vystoupení viditelně užívali, při pecce "Lásko" si pozvali na pódium dvě třetiny Letů Mimo - Lookyho a Cvance. Sborový zpěv při "Malování" Billa ujistil, že v Českém Brodě jsou skutečně jako doma. Po mohutném potlesku frontman Vašek Bláha řekl, že si to snad ani nezaslouží, na to se strhla další vlna ovací, a tak Billové ještě jednu přidali. Při odchodu fanoušků se přihodil nejeden pád a nejeden propad do hlubokého bahna. Nejhezčí bylo, že se bahna málokdo štítil, většina si té nadílky s úsměvem užívala.

Holky blátivky, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Další den ráno nocležníky probudilo slunce, které ale nestačilo na vysušení předešlé spouště. Proto velká část návštěvníků festival vzdala. Při pohledu na zabahněné a potrhané stany se nebylo čemu divit. Zajímavé bylo sledovat taktiky, pomocí kterých se lidé pohybovali mezi toitoikami a stany. Jedni zvolili variantu naboso, jiní sandále, další si ovázali nohy igelitkami. Mezi stany se zakopávalo o zabahněné chleby, ponožky, pláštěnky, spacáky, trika i někdejší obyvatele. Hlavní magistrála ve stanovém městečku byla naprosto neprůchozí, takže bylo nutno používat vedlejší "zkratky". Odpoledne zahrála hradecká skupina Terne Čhave, při které nezůstala jedna noha stát na zemi a jeden tep s klidovou frekvencí. Spojením romských rytmů s rockovým přídechem dokáží roztancovat i toho nejstrnulejšího posluchače. Na Staropramen Stage se představil vítěz letošní Coca-Cola PopStar - Temperamento. Na Filter Stage byl take opět nabitý program - čtveřice kapel Kurtizány z 25. Avenue, Mňága a Žďorp, Kollerband a Pražský výběr přitáhla spoustu fanoušků.

Hudební fanoušci, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Téměř nikdo neodcházel bez nějakého suvenýru, hemžilo se to barevnými tričky RFP 2005, která se mísila s těmi z minulých ročníků. Před stánky s batikovanými hadříky se každou chvíli měnili potenciální nákupčí, u jednoho prodejce bylo možné koupit trička či kšiltovky různých skupin, takže stánkařům můžeme poděkovat za starost o návštěvníky, které takto uchránili od úpalu, později deště. Pořadatelé si s letošním ročníkem poradili dobře, jen by pro příště mohli zajistit pomocné síly na odklízení bahna, což se asi stejně nestane. Osvědčila se stanová scéna Rock&Pop Stage, která v horku sice žádnou výhodu nenabízela, ale v dešti se zde tísnilo mnoho lidí, kteří samozřejmě potěšili právě vystupující interprety. Bohužel širák, pod kterým se nacházely Staropramen a Filter Stage, tak nepropustný nebyl. Na druhou stranu na Rock For People se jezdí za hudbou a ne za hezkým počasím. To si může každý užít doma. Ale pozvěte si domů tolik kapel...

Rock For People, Český Brod, 4.-6.7.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY