Vcelku nepovedený odkaz do věčnosti

31.05.2005 11:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Faithless rekapitulují, a to nejenom na audio nosiči, ale i na DVD, které je předmětem této recenze. "Forever Faithless (The Greatest Hits)" nese dvanáct videoklipů a připomíná důležité milníky v kariéře této formace. Nečekejte však nic víc, jako celek je to dosti odfláknuté.
5/10

Faithless - Forever Faithless (The Greatest Hits)

Celkový čas: cca 61 minut
Vydavatel: Sony BMG
Za Faithless je nejvíce vidět dvojice Maxi Jazz a kráska Sister Bliss. Po čtyřech studiovkách se tento jasně čitelný projekt, co se týče zvukového projevu, odhodlal rekapitulovat. K nám do redakce se dříve dostalo DVD nesoucí stejný název jako uvedená kompilace "Forever Faithless (The Greatest Hits)", ale oproti audio podobě nenabízí uvedený novinkový singl "Why Go?". O něm se ve všech promo materiálech dočtete, že to je zcela nová skladba. Ale nenechte se nachytat na švestkách nebo zaslepit vášní - je to totiž zcela jinak. "Why Go?" vznikla již v době druhé desky "Sunday 8PM", nazpíval ji Boy George a vyšla i na singlu. Ani jeden nosič ji ve svém seznamu nemá - že by zametání stop s pravdou? Pro výběrovku byla natočená nová verze s vokalistkou Estelle a videoklip se natáčel v naší stověžaté matičce měst, ale uvedené dílko na DVD též nehledejte.

"Forever Faithless (The Greatest Hits)" je ušito horkou jehlou a velmi narychlo, což se projevilo na docela odfláknutém výsledku. Zvuk je pouze v Dolby Digital Stereo - docela málo na dnešní dobu, co myslíte? Obsahová stránka věci je taky žalostná. Dvanáct videoklipů k singlovým počinům a jeden bonus. Tím je megamix od Hexstatic, kteří umíchali patnáct minut dlouhé video složené z jednotlivých videoklipů. Výsledkem je jeden docela povedený medley. To mi však k tak výjimečné formaci, jakou bezesporu Faithless je, připadá ukrutně málo. Ať mi nikdo nenalhává, že se někde v archivech nepovalují nějaké bonusové materiály, neviděná videa, alternativní verze klipů nebo záznamy z koncertů.

Nosnou kostrou je tedy, jak již bylo zmíněno, dvanáct videoklipů, které jsou sestaveny v pořadí podle desek. Když si chcete pustit jen některé tracky, volba jednotlivých klipů v menu je též tříděna podle desek "Reverence", "Sunday 8PM", "Outrospective" a "No Roots". Klipy samotné jsou zajímavé a mají svou jasnou tvář, kterou utváří hlavně leader Maxi Jazz. Klipy "Salva Mea" a "Insomnia" jsou snadno zaměnitelné, jsou natočeny shodným způsobem. K vrcholům tohoto DVD patří trojice "We Come 1", "Mass Destruction" a "I Want More". První zaujme hromadnými nepokoji a stávkami improvizovanými v jedné místnosti, druhý pojednávající o dětském násilí odhaluje šokující realitu školních lavic a třetí fascinuje asijskou komunistickou nadvládou - video je sestříháno z nácviků a finále spartakiádních vystoupení, které známe i z našich končin za onoho totalitního režimu, jejichž hlavní představitele Ester Kočičková v jedné rádiové show označila humorně za prasata, ale to je jiná story.

Faithless tedy rekapitulují. DVD "Forever Faithless (The Greatest Hits)" je odfláknutou záležitostí, rozhodně se dalo čekat mnohem víc. Je otázkou pod jakým tlakem a záměrem toto vše vznikalo. Řekl bych, že to je velká škoda. Tato ucelená vzpomínková kolekce asi nikdy nebude brána jako výstavní kousek v historii Faithless. Doufejme, že nám tímto nedávají pápá, bylo by to totiž hodně oškubané loučení. Snad přijdou lepší zítřky v zemi, kde již včera bylo zítra.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY