Chutný hudební zákusek

22.05.2005 10:20 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Pražská skupina Khoiba si evidentně oblíbila formát EP. "It Is All Recorded" je už jejich třetí "krátkometrážní" nahrávka. Navazuje na jejich první velkou desku "Nice Traps". Kromě čtyř dosud nevydaných skladeb na albu naleznete remix od Juanity Juareze a videoklip ke skladbě "Not As It Seems".
7/10

Khoiba - It Is All Recorded

Skladby: Passion, B Electric B, Terribly (remix by Juanita Juarez), How Far?, Gorgeous Time
Celkový čas: 15:11
Vydavatel: Globus Music
Khoiba tak trochu klame tělem. Asi byste u nás jen marně hledali - co se mediální prezentace týče - nesmělejší a ostýchavější band. To však ani v nejmenším neznamená, že by byli Filip Míšek, Ema Brabcová a Petr Šámal nějací uťáplí naivkové, co se krčí kdesi v rohu a čekají, až je svět objeví. Jak přijde řeč na hudbu samotnou, zjistíte, že moc dobře vědí, čeho chtějí dosáhnout, a za svým cílem si jdou po vlastní ose a pěkně nekompromisně. Předpokládají, bohužel zřejmě správně, že jim na českém, stále převážně bigbíťáckém "venkově" pšenka příliš nepokvete. Nejen proto se pokouší rozšířit své pole působnosti i za české hranice. Prvním výrazným krokem budiž v tomto směru smlouva s německým labelem Mole Listening Pearls, na kterém v únoru vyšel "khoibí" dlouhohrající debut "Nice Traps".

Ani na jaře však kapela nezahálí. Pro své věrné fanoušky připravila hudební jednohubku v podobě EP nazvaného "It Is All Recorded". To bylo poskládáno z písniček, které se z různých důvodů nehodily do celkové koncepce první desky. Rozhodně však nejde o nějaké druhořadé zbytky vymetené zpod mixpultu. Naopak, skladby "Passion", "B Electric B" nebo "How Far?" patří k těm nejlepším, co Khoiba dosud natočila. Přesto si dovolím tvrdit, že ani v nich se kapele po skladatelské stránce nepodařilo překonat materiál zaznamenaný na prvním výtečném EP "Dilemma".

Ema Brabcová udělala za poslední dobu několik mílových kroků směrem k tuzemskému pěveckému trůnu (viz třeba její hostování na desce "Crushing Bliss"), Filip Míšek si stále vynalézavěji pohrává s tradiční písničkovou formou, ale poté, co vyprchalo počáteční nadšení z nového objevu, už u Khoiby trochu postrádám moment překvapení. Poslechem "It Is All Recorded" si jednoduše potvrdíte to, co už víte dávno. Těm, kteří byli lapeni zvukovými fígly Míška a které uhranul éterický vokál Brabcové, přinese čtvrt hodiny blaha. Na druhé straně toho, kdo v souvislosti s Khoibou stále mumlá cosi o tahání kočky za ocas a nekonečné nudě, EP v jeho úsudku též jenom utvrdí. Berme tudíž nahrávku tak, jak byla zřejmě zamýšlena: jako uzavření první etapy vývoje jedné z nejnadějnějších českých kapel současnosti.

P.S.: Kromě čtyř původních skladeb najdete na disku - vloženém do výtvarně vydařeného digipacku - ještě netradičně "psychedelický" remix skladby "Terribly" od českého d'n'b princátka Juanity Juareze a vkusný videoklip ke skladbě "Not As It Seems" (více zde).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY