shop.musicserver.cz

Mysli si svůj film

Vydáno: 13.12.2004 00:00 v sekci Recenze - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Co si sám neuděláš, nemáš, říká jedno moudré přísloví. Roman Holý a Ondřej Brousek z Monkey Business je vzali na vědomí a místo toho, aby čekali na film, který je osloví, vymysleli si jej sami. Mohli si tak splnit dlouholetý sen o vlastním soundtracku, v němž by měli naprostou tvůrčí volnost. Výsledkem je "Crushing Bliss".

9/10

Roman Holý, Ondřej Brousek - Crushing Bliss

Celkový čas: 48:42

Skladby: Laura, Un Glabro Mola, Down Boy, On The Hill Side, Laura Reprise, The Barn, Underwater, Childs Plot, Something, May Theme, The Barn Return, Trauma, Crushing Bliss, Elegie

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Kdo dění okolo Romana Holého sleduje alespoň z desetiny tak bedlivě jako já, musí se mnou souhlasit v tom, že podobně aktivního hudebníka byste v české kotlině hledali jen velmi těžko. Dvě kapely na bázi profesionální, k tomu projektík G-Point Hunters (spíše zábavová sešlost Holého a Matěje Rupperta), hudba do reklam, čas od času producentský dohled nad nahrávkami druhých a v létě pak organizace hudebního festivalu v Sušici, toť výčet jeho aktivit, o kterých se všeobecně ví. Nepochybuji o tom, že krom právě jmenovaných činností jsou tu také ty aktivity, o nichž se už neví, písně, které Roman dělá jenom čistě pro sebe (do šuplíku), či projekty, které nechává uzrát. Jednou z takových neoficialit je i "Crushing Bliss", nahrávka, jež si činí ambice být jakýmsi sountrackem bez filmu. Díky tomu, že na ní Holý spolu s kolegou Ondřejem Brouskem pracoval za naprosté mediální tichosti, pro každého fanouška Monkey Business i mnohé nespřízněné posluchače se jistě stala příjemným podzimním překvapením.

Málodky se stane, že bych se plně ztotožnil s argumenty uváděnými v tiskových prohlášeních vydavatelských firem. S tím, co uvádí Sony Music / Bonton k desce "Crushing Bliss", však jednoduše souhlasím do toho nejmenšího puntíku. Ano, skutečně jde o melancholickou, místy až depresivní hudbu, ano, takovouto nahrávku bych od členů Monkey Business asi vážně nečekal, ano, už vůbec bych nehádal, že ten hluboce bručící chlápek, znějící v několika písních, je vážně ten Roman Holý, od něhož jsem si navykl spíše na ony teploušské vokály, jak je sám pojmenoval v jednom rozhovoru. Zřetelně bych kývnul také na tvrzení, že zde pějící Ema Brabcová (Khoiba) dodává desce další, rozhodně cenný rozměr. (Pro Romohology, mající potřebu neustále sjíždět věci z dílny Holého klanu, navíc znamená příjemný oddech od Bárty a Rupperta :-))

"Crushing Bliss" umně kombinuje symfonický orchestr s elektronickými prvky, přičemž bylo užito velmi pestrých aranží; v hojné míře se dočkáte zvuku houslí, violy, čela, kontrabasu, flétny, klarinetu, trumpet, trombónu, tuby, piana, ale i harfy, fagotu, hoboje i perkusí. A když pravím v hojné míře, myslím tím opravdovou smršť - krom Holého a Brouska desku nahrávalo kolem šedesáti muzikantů (!), mezi nimi kytaristé Peter Binder, Mirek Chyška a Oldřich Krejčoves i dechař František Kop. Rozhodně nejde o desku, kterou byste uchopili hned během prvního poslechu. Holý zjevně tvrdí pravdu i v tom, že spolu s Brouskem si během komponování i nahrávání jednoduše dělali, co chtěli. Až na jednu výjimku se tudíž nedočkáte ničeho přímočarého, ale pěkně složitých, prokomponovaných harmonií, vyžadujících naprostou pozornost.

Onou výjimkou je příjemně chytlavá titulní skladba "Crushing Bliss", která z desky pro své výrazně popové pojetí doslova ční jako drát ze zadku. Věřím, že ji pánové na album zařadili proto, že má ambice být tím pravým filmovým happyendem, nikoli kvůli tomu, aby měli co nabídnout rádiím, a doufám, že mě v tomto nezklamou (tj. nikam ji nebudou protláčet). Pokud je totiž jejich soundtrack bez filmu něčím sympatický, pak svojí nekompromisní nevtíravostí, jež je pro mě dostatečným důkazem toho, že ho Holý s Brouskem udělali čistě pro radost a ne jen pro peníze. (Bůh ví, že jsem v tomto ohledu o Holém před časem začal pochybovat a že si u mě počinem "Crushing Bliss" značně napravil reputaci.)

Než se vrhneme na závěrečné sumírování, neodpustím si jednu poznámku. Navzdory tomu, že zde jméno Holý stačilo padnout už asi desetkrát, je třeba uvědomit si, že jde také o desku Ondřeje Brouska, který je na svůj mladý věk velmi nadaným muzikantem. (Věděli jste například, že pro Monkey Business - stejně jako pro "Crushing Bliss" - aranžoval veškeré smyčcové aranže?!) Cítím potřebu zde zdůraznit, že jeho podíl na desce je stejně hodnotný jako podíl jeho převlasatého kolegy. A kdo jej i v případě "Crushing Bliss" hodlá přehlížet, se zlou se potáže.

Ač se rozhodně nepovažuji za žádného znalce kinematografie, zvládl jsem si povšimnout, že snad každý úspěšný film se dříve či později dočká svého pokračování, a udělalo by mi velikou radost, kdyby také na "Crushing Bliss" dvojka z Monkey Business navázala dalším dílem. Jde o báječnou, emocemi prošpikovanou desku, díky níž se Holý (za Brouskovy pomoci samozřejmě) dokázal elegantně vymanit z funkově popového stínu, kterým je již tolik let zahalen. I proto mohu "Crushing Bliss" s čistým svědomým označit jako jednu z nejlepších desek, kterých jsme se tento rok v rámci české hudební scény dočkali.

NÁZORY
  • Holy rule the music world ! (Martin, 13.12.2004 10:18) Reagovat

    Naprosto souhlasim. Holy je cista esence genialniho prdu. Na co sahne, to se mu povede. Nejenom ze udelal nejlepsi ost desku v cesku, ale nejlepsi dvd hudebni vyber na svete ! Ty 4DVD jsou naprosto nekutecnym darkem pro kazdeho fanouska.
    Holy & co. DEKUJEM !

  • Kazda mince ma dve strany (Fidorka Posleda, 16.02.2005 23:48) Reagovat

    Co me fakt dostalo, je pocet zivych muzikantu, ktery se podilel na nataceni; preci jenom, cely orchestr neni v CR moc zvykem zapojit na nahravaciho procesu, samply smyccu vetsinou z financnich duvodu vitezi. Co se tyce samotne hudby, je urcite kvalitni, ale na 9/10 to neni; je potreba porovnavat s ostatnimi soundtracky? Ma recenzent naposlouchaneho Craiga Armstronga? Ty smyccove aranze jsou dle meho nazoru az prilis "armstrongovate"... Pak tam samozrejme nemuzou chybet standardni kvazifunkove dechy (ty ja fakt nemusim - ale to je moje osobni uchylka). Naladou to cele krome zminovaneho Armstronga pripomina Badalamentiho (coz je pochvala! :-)). Pro me 7/10, doporucuji... enjoy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu