shop.musicserver.cz

Rádio pro mladé v Česku - utopie, nebo neschopnost?

Vydáno: 25.05.2005 13:00 v sekci Publicistika - David Věžník | foto: facebook interpreta

Každý mediální produkt si během určité doby najde svoji cílovou skupinu. Co když ale existuje cílová skupina, pro kterou na trhu mediální produkt neexistuje? Konkrétní skupina mladých lidí mohla mít už dávno vlastní rozhlasovou stanici. Nemá ji dodnes. Je vůbec v Česku představa rádia pro mladé reálná?

Rádio pro mladé
© http://www.wm8c.com
Rozhlas je fenomén, který má v historii lidstva své pevné a důležité místo. Křivka jeho popularity má samozřejmě své vrcholy a pády, které vždy více či méně souvisely s celospolečenskou situací. A jako se měnily jednotlivé režimy, prezidenti či monarchové, měnila se i podoba rozhlasového vysílání. Každý rozhlasový teoretik i praktik by měl vědět, že nestačí řadit více méně nahodile jednotlivé příspěvky do hudby, ale že se musí rozhlasový program řídit nějakým řádem, který by ve vysílání upravoval poměr slova a hudby, četnost zpravodajství a publicistiky apod. Ne, nechci zde teoretizovat, téma, jímž bych se rád na příštích řádcích zabýval, je daleko praktičtější.

Časopis Ultramix (dej mu pánbůh věčnou slávu) otevřel předloni v říjnu v jedné ze svých hlavních pravidelných rubrik poměrně zajímavou kauzu: problém nikdy nevzniknuvší rozhlasové hudební stanice Český rozhlas 4 zaměřené výhradně na mladé publikum. Stanice, která by (narozdíl od většiny soukromých rádií) vysílala moderní a inteligentní hudbu a informovala o tom, co se děje ve "světě mladých". Termín moderní a inteligentní hudba může být, pravda, poněkud zavádějící a spoustu lidí při jeho vyslovení hned napadají slova jako avantgarda, alternativa nebo underground. Ale je přece tolik zajímavé muziky z oblasti nejen taneční či elektronické hudby, ale třeba i z oblasti rocku nebo popu, která je příjemná, melodická a přesto se v rádiích ze zdánlivě nepochopitelných důvodů nehraje.

Ultramix září 03
© facebook interpreta
Mladé publikum tvoří důležitou součást mediální scény. V Česku jsou však některé segmenty mladé, ale i starší generace ignorovány. Nebylo tomu tak vždy. Plány Českého rozhlasu 4 – hudební stanice pro mladé – sahají kamsi do doby konce roku 1992, kdy ukončila vysílání stanice E+M, respektive Rádio Mikrofórum. Šlo o veřejnoprávní hudební rádio, které sice vysílalo pouhé čtyři hodiny denně, ale svou poměrně vyváženou hudební dramaturgií a jasným zaměřením na mladou cílovou skupinu si získalo velkou popularitu. Jeho zánikem, způsobeným přerozdělením vysílacích frekvencí po rozpadu Československa, vznikla v českém rozhlasovém poli díra, která dosud nebyla zacelena. A tak zatímco Britové mají své BBC Radio 1, Rakušané FM4 a Slováci(!) Rock FM Plus, v Česku existuje pouze hrubý plán, který je už od roku 1993 uložen v šuplíku současného ředitele Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Alexandra Píchy. Přitom by to měla být právě instituce Českého rozhlasu, která by jako veřejnoprávní těleso měla uspokojovat požadavky menšinového publika. Otázkou však zůstává, do jaké míry jsou mladí lidé v porovnání třeba s posluchači vážné hudby, pro něž vysílá Český rozhlas 3 – Vltava, menšinou. Jak je tedy možné, že poslechové zájmy konkrétní skupiny lidí v České republice nikdo nerespektuje? Proč mladí Češi nemají svou rozhlasovou stanici? Důvodů je hned několik. Časopis Ultramix mezi ty hlavní řadí nedostatek vysílacích frekvencí, negativní lobby ze strany soukromých rádií a nedostatek financí. Řekněme si ke každému z nich něco více.

Český rozhlas
© http://www.rozhlas.cz
To, že (lidově řečeno) není na čem vysílat, se zdá být opravdu tím nejzásadnějším problémem, který brání vytvoření nové stanice. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání sice existují volné frekvence, z nich se ale prý rozhodně celoplošné vysílání nesestaví. Nabízí se tedy několik jiných řešení. Jedním z nich je sloučit dvě vzájemně si podobné stanice Prahu a Vltavu do jedné a uvolněný prostor věnovat stanici pro mladé. Jenže taková zásadní změna by znamenala zásah do tradic a určitého dědictví Českého rozhlasu, které by se mohlo projevit třeba i ztrátou posluchačů. A to nikdo riskovat nechce. Další možností by bylo využít regionální stanice tak, že by všechny v určitou hodinu vysílaly stejný pořad zaměřený na mladé publikum, který by tak v podstatě pokryl celou republiku. To by ovšem znamenalo zásah do programových schémat regionálních rádií, jenž málokterý ředitel bude ochoten podstoupit. Jedinou nadějí tak zůstává příchod digitální sítě, která s sebou přinese spoustu prostoru pro nové stanice.

Soukromá rádia jsou do velké míry v současnosti závislá na mladém publiku, protože mládež je atraktivní cílovou skupinou pro jejich inzerenty. Měla tedy pocit, že veřejnoprávní stanice pro mladé by jim odlila velkou část posluchačů a tím i financí, a tak proti vzniku ČRo4 tvrdě bojovala. Několik dopisů obhajujících vysílání komerčních stanic jako dostatečné a plně vyhovující mladému publiku bylo snad dokonce zasláno i do parlamentu.

Nedostatek financí je oblíbená výmluva, na kterou se dá svést úplně všechno. Na druhou stranu účastnický poplatek, který činí v současnosti 37 Kč za přístroj, je stejný od roku 1997. A řekněme si otevřeně, od té doby podražilo snad vše, proč by tedy nemohl podražit i rozhlas? Navíc Český rozhlas nemá dostatek pravomocí na vymáhání těchto poplatků, takže neplatiči jsou v podstatě za vodou. Přesto však programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel vidí daleko větší problém ve výše zmíněném nedostatku frekvencí.

Evropa 2
© http://www.edb.cz
Situace naštěstí není tak katastrofální, jak jsem ji dosud líčil. Ve vysílacích schématech českého rozhlasu totiž existuje několik "ostrůvků mládí", pořadů, které mají jako svoji cílovou skupinu právě mladé publikum. Jsou to například pořady Groove na Evropě 2, Alternativa na Radiožurnálu, Čajovna na Vltavě nebo Radium na ČRo6. Pravda, jsou to sice jen samostatné pořady, ale buďme rádi alespoň za ně.

Brňanům se navíc v poslední době tvoří v rozhlasovém oceánu zbrusu nový "ostrov". Je jím projekt Rádio Student. Cílovou skupinou této stanice, která začne vysílat na území Brna v květnu 2005, jsou studenti středních a vysokých škol "s přesahy". To znamená, že věková hranice 15 - 26 let, která je uvedena v projektu, není přísně stanovena. Posluchač Rádia Student musí být mladý duchem, ne věkem.

Výše uvedené odstavce můžeme tedy shrnout do základních poznatků: V České republice dosud neexistuje celoplošně vysílající rozhlasová stanice, jejíž cílovou skupinou by bylo mladé publikum. Takový projekt není pouhým přáním, naopak už několikátým rokem leží v šuplíku ředitele Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, jeho realizace je však bržděna nedostatkem vysílacích frekvencí i financí a také tvrzením komerčních rádií, že ona mladé posluchačstvo pokrývají dostatečně. Ti z nás, kteří toto tvrzení nesdílejí, mají hned několik možností: "surfovat" po některých veřejnoprávních a soukromých rozhlasových stanicích a hledat specializované a vyhraněné hudební pořady, pořídit si vysokorychlostní internet a pohroužit se do nekonečné nabídky internetových rádií, bydlet v blízkosti hranic, kde je možno naladit zahraniční rádia pro mladé (toto štěstí mám i já – poloha mého bydliště leží v dosahu vysílačů rakouské FM4, takže můžu trochu jízlivě, trochu ironicky prohlásit, že já už svou rozhlasovou stanici mám), bydlet v Praze, kde i komerční rádia hrají inteligentní hudbu, bydlet v Brně a upřít své naděje k Rádiu Student nebo bydlet kdekoliv jinde a upřít své naděje k Českému rozhlasu 4. Nezbývá než věřit, že k jeho vzniku dojde co nevidět, protože jinak díra v českém rozhlasovém poli nebude zacelena nikdy. Mladí zanevřou na rozhlas jako médium úplně a tím dojde dříve nebo později k jeho zániku.

NÁZORY
  • * (kontraphunka, 25.05.2005 13:20) Reagovat

    Je fajn že se na to zase někdo snaží upozornit, máte moji podporu...

  • jeeenik (jeeenik, 25.05.2005 13:36) Reagovat

    ona to není sranda, teď se volí novej ředitel čro a nikdo netuší, co to bude znamenat pro rozhlas jako celek. jinak o čro 4 vím, ten projekt není zdaleka jen v šuplíku, je celkem dost předpřipravenej (viz projekt alternativa na radiožurnálu, což má být takový výkop na rozestavěné hřiště). čeká se především na zvednutí ruky našich zákonodárců k tzv. digitálnímu multiplexu, kde by rádio pro mladý mohlo jet celejch 24 hodin. jenže tlaky silné lobby tuto zákonodárnou aktivitu dost příšerně brzdí. uvidíme. jeeenik - insider.

  • jakyze radia ??? (honzaX, 25.05.2005 14:09) Reagovat

    "bydlet v Praze, kde i komerční rádia hrají inteligentní hudbu"
    -tak to bych chtel videt kery jiny radio nez 1 bylo mysleno ??? express? tak amatersky moderatory, otresny jingly a podprumernou hudbu. ten novej "rockovej" kanal od impulsu? ten je snad jeste horsi nez express ... !! moderatori vubec netusi ani bagr o tom co hrajou, kazdou hodinu slyset rhcp, msp a metallicu, taky neni zrovna ono... a to je navic jen to lepsi co hrajou.. no a pak uz snad jen beat, kerej se zasek pred 30ti lety (nic proti, ja tu hudbu miluju, ale prochu progresu (tim nemyslim udesnou stylizaci vyse uvedenych!) by mu prospelo...
    ja uz sem radio jako format zavrhnul vcelku davno (stejne jako bednu) a urcite nejsem sam, takze je fakt ze cro4 muze prijit v dobe kdy uz o nej nemusi bejt zajem...

  • k R1 (kostej, 25.05.2005 17:05) Reagovat

    No rad bych reagoval na prvni prispevek, kdy si pisatel vylejva srdce nad tim jak jedine R1.... Vazeny, byly doby, kdy jsem jej miloval. Dneska je z nej ale werbung radio a proto jsem rad i za RockZone. Navazite se do moderatoru- ano sou to magori, co solej radobyvtip za vtipem a hudbe se zacli snazit rozumet az po tom, co podepsali smlouvu o zamestnani v radiu, ale.. Ja je pretrpim, vite? Me totiz zajima ta hudba co radio hraje a ta je dost dobra. Je lepsi pretrpet 10 sec. tlachani , nez reklamu kazdejch 15 minut.

  • to kostej: (SQUAREPUSHER, 25.05.2005 17:43) Reagovat

    takze jestli jsem to dobre pochopil, na R1 ti vadi ze tam jsou casto reklamy, jo? vzhledem k tomu, ze to je jejich jediny zdroj prijmu, tak reklamu jednou za den asi cekat nemuzes. nestoji za nimi zadny financni moloch ktery by jim diktoval co maji hrat. pokud vim, tak na R1 sice jakesi playlisty jsou ale, prevazna cast muziky zavisi na invenci a nalade dj. na rozdil od jinych stanic tady pracuji lide ktere ta muzika bavi a zachovavaji si "vlastni ksicht", tzn. ze ti v pondeli rano nebudou tvrdit jak je super ze je rano. R1 sleduju od dob radia Stalin, je to moje srdecni zalezitost a vim ze LEPSI RADIO TADY PROSTE NENI!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Česká televize nesnáší hudbu (17.01.2013 20:52)
- Na okraj: Dramaturg Radiožurnálu Radek Sedláček je strojvedoucí metra (02.12.2011 00:00)
- Na okraj: Proč je Radiožurnál mnohem víc žurnál než rádio? (23.11.2011 09:13)
- Chystá se veřejná diskuze o rádiu Wave a koncert proti radě ČRo (07.11.2008 15:01)
- Na okraj: Primal Scream, fašismus a Rádio Wave (25.10.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen Adele Kabát Sia Taylor Swift Bono Imagine Dragons Dua Lipa Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC mp3.com Lady Gaga Coldplay
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu