Zkouška z dospělosti na chvalitebnou

10.03.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Pamatujete na ně? Americká bratrská trojka Hanson kdysi svými videoklipy bodovala v Esu, ale to už je pěkně dávno. DVD "Underneath Acoustic Live" je pořádným překvapením, protože na zachyceném koncertu se Hanson představují jako vyspělá kapela tří mladých mužů, kteří dokonale zvládají svou práci a přivádějí publikum k nadšení.
7/10

Hanson - Underneath Acoustic Live

Skladby: Strong Enough To Break, River, If Only, Run Away Run, Rock 'n' Roll Razorblade, The Walk, Teach Your Children, When You're Gone, With You In Your Dreams, Underneath, I Will Come To You, Ain't No Sunshine, Hand In Hand, Crazy Beautiful, Penny & Me, Where's The Love, Deeper, You Never Know, Mmm Bop, Rip It Up, This Time Around
Celkový čas: cca 106 min.
Vydavatel: Warner Music
Psal se rok 1997, kdy sourozenecké trio Hanson vzalo svět útokem s hitem "Mmm Bop" a dlouhohrajícím debutem u velkého vydavatelství "Middle Of Nowhere". V nováckém Esu zabral hansonovský teen pop dokonale, mladí kluci vypadali v klipech přitažlivě a ani ta hudba nebyla v porovnání s ostatními vysokými kartami Terezina mariáše úplně pitomá. Značný úspěch zaznamenaly i další singly "If Only"," You Never Know" a "I Will Come To You". Album "This Time Around" z roku 2000 už tak velkou díru do zeměkoule neudělalo a zatím poslední deska "Underneath" dokonce vyšla po roztržce s vydavatelem a krvopotném nahrávání až v roce 2004 na nové vlastní značce.

DVD "Underneath Acoustic Live" je záznamem posledního koncertu turné k tehdy teprve chystané desce "Underneath", jenž se uskutečnil v listopadu 2003 v proslulém House Of Blues v Chicagu. To byla z hlediska nahrávání DVD velmi šťastná volba, protože prostředí je fantastické, velmi fotogenické. K výtečné atmosféře večera přispělo nadšené publikum a pojetí večera ve stylu unplugged, kdy se naplno ukázalo, že bratři Hansonovi nejsou umělé teenagerské hvězdičky, ale kapela tří mladých mužů, kteří opravdu umějí hrát a zpívat vlastní repertoár. Je v nich něco přitažlivého, snad kombinace nakažlivé mladické radosti a muzikálnosti s chytlavými melodiemi.

Isaac (24, kytara, zpěv), Taylor (21, zpěv, klavír, kytara) a Zac (19, bicí, zpěv, perkuse, klavír) Hansonovi mají především báječně sezpívané hlasy. Důkaz - třeba perfektní "Teach Your Children" od CSNY, kdy chlapci stojí u jednoho mikrofonu. Každý z tria si dal i sólový výstup, ale největší síla, jak už to bývá, je v jejich bratrském souznění, kdy dokáží publikum řádně rozžhavit vpravdě rockovými písněmi "Rock 'n' Roll Razorblade" nebo "You Never Know". Hodně prostoru dostávají baladické skladby - v polovině koncertu způsobí mírný pokles nálady (tzv. spadlý řetěz), ale na druhou stranu, taková "I Will Come To You" je opravdu procítěná a naléhavá.

Disk je vyveden po technické stránce kvalitně: akustický koncert (především kombinace klavír, kytara, perkuse) zní díky pětikanálovému zvuku velmi čitelně a plasticky, titulky je opatřen kompletně celý průběh večera včetně textů písní a téměř čtvrthodinový rozhovor ze zákulisí je také nutno pochválit. "Underneath Acoustic Live" je pro mne nadmíru milým překvapením, domnívám se, že by pro Hanson neměl být problém elegantně vyrůst z pozice teenagerské kapely v plnohodnotnou dospělou skupinu. Mají talent, ve svém věku i kupu zkušeností a hlavně to, čemu se říká kouzlo osobnosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY